Reise

Reiseforsikring: Dette må du alltid oppbevare i håndbagasjen

En person som pakker ned en macbook i håndbagasjen før hun skal ut å reise. Vi har snakket med Gjensidige og If Europeiske Reiseforsikring for å høre hva man alltid må ha i håndbagasjen når man reiser.
Visste du at reiseforsikringene har en egen liste over ting man må oppbevare i håndbagasjen når man reiser? Vi forklarer hvorfor du ikke må ha disse tingene i den innsjekkede bagasjen. (Foto: Marie Henriksen/ABC Startsiden)

Visste du at reiseforsikringen har en egen liste på hva som må ligge i håndbagasjen for å kunne få dekt eventuelle skader? Vi forklarer!

De fleste vet hva man ikke kan ha i håndbagasjen, men vet du egentlig hva du alltid oppbevare i håndbagasjen for å faktisk få tilbakebetalt penger om noe skulle skje med bagasjen din?

Det har seg nemlig slik at reiseforsikringen ikke dekker eventuelle skader hvis det skulle skje noe med verdifulle ting som pc, kamera og smykker som befinner seg i innsjekket bagasje.

Vi har snakket med Kommunikasjonssjef i If Europeiske Reiseforsikring, Ellen Paulsen, og kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll, for å høre hva de har å si om dette.

Vil du ha flere tips og triks til reisen? Da bør du sjekke ut samlesiden vår hvor du finner alle våre reisetips!

Dette må du oppbevare i håndbagasjen når du reiser

– Verdigjenstander med en litt høyere verdi vil ikke erstattes om de sendes i innsjekket bagasje og blir borte, forteller Voll, noe Paulsen sier seg enig i.

– Legger du fra deg dyre gjenstander åpent på et sted uten å følge med, eller legger skjøre, kostbare gjenstander i innsjekket koffert kan du risikere å ikke få erstatning på det dersom noe skulle skje.

Begge kommunikasjonssjefene kommer med en liste over ting du alltid oppbevare i håndbagasjen:

 • Medisiner
 • Penger (kredittkort og kontanter)
 • Klokker/smykker
 • Billetter og diverse papirer/dokumentasjon som pass og annen ID
 • Mobil, PC, nettbrett og lignende
 • Kamera 
 • Skjøre gjenstander
 • Matvarer
 • Nøkler til bil og bolig
 • Powerbank (Men disse kan ikke brukes om bord på flyet)
Bilde av forskjellige ting reiseforsikringen sier man alltid må ha i håndbagasjen når du reiser. På bilde ser du blant annet nøkler, briller, klokke, headset, macbook, telefon og ørepropper. Vi har snakket med Gjensidige og If Europeiske Reiseforsikring for å høre hva man alltid må ha i håndbagasjen når man reiser.
Skjøre og verdifulle gjenstander er noe reiseforsikringen ofte krever du har i håndbagasjen dersom du skal få dekt for eksempel tyveri og skader på dem. Vi forklarer hvilke håndbagasje-regler reiseforsikringene har. (Foto: Marie Henriksen/ABC Startsiden)

Vi har tidligere avslørt hvilke headset som er best i test til reise i 2024.

Forsikringenes beste reisetips

– Det er dessverre ikke uvanlig at bagasje blir borte, skadet eller frastjålet på reise. Det løser seg ofte greit, men noen ganger kan det bli mer trøbbel enn nødvendig. Derfor er det greit å ta noen enkle forholdsregler når du pakker – og å kjenne til ansvaret du har som forsikringstaker, forklarer Paulsen.

I tillegg til å følge de nevnte håndbagasje-reglene, kommer Paulsen med disse bagasjetipsene:

 • Pass godt på bagasjen!
 • Ha en solid koffert med låsemulighet
 • Merk bagasjen tydelig med ditt navn
 • Velg gjerne en farge som skiller seg ut
 • Aldri forlat bagasje uten tilsyn
 • Vær ekstra på vakt på steder med mye folk

Voll i Gjensidige anbefaler også å få bagasjen til å skille seg litt ut fra andre.

– Merk kofferten gjerne med navn, klistrelapper eller et lite stykke stoff/skjerf i sterke farger som en knytter hardt rundt et håndtak. Da er det ingen som tar feil koffert + du ser den på lang avstand når den kommer på rullebåndet, sier han.

Her finner du forresten trillekoffertene som er kåret til best i test.

Han poengterer også viktigheten med å dobbeltsjekke at man har fått med seg alle småting når man forlater flyet.

– Å glemme igjen småting på fly og flyplasser er en gjenganger. Forbered deg gjerne litt til sikkerhetskontrollen mens du er i køen. Putt alle små gjenstander som nøkler, solbriller, belte, klokke osv i jakkelommen, veske eller håndbagasje. Da minsker risikoen for å glemme noe betraktelig.

Les mer på våre temasider: