Smarte tips

Renteøkning 2023: Slik kan du forberede deg

Bilde av en hand som trykker på en link hvor man kan sjekke sin egen gjeldsoversikt hos Unoscore. Det finnes flere slike tjenester, men vi forteller hvorfor det er lurt å ha oversikt over egen gjeld, sjekke egen boligverdi og hvordan det gjøres. Vi forteller også hvilke følger en renteøkning i 2023 vil ha for rente på boliglån og hvordan du kan få best rente på boliglånet ditt.
Det var visst ikke bare i 2022 at vi skulle få oppleve renteøkning, også i 2023 spås det økning, og i tillegg enda høyere enn først ventet. Vi forteller hva du selv kan gjøre for å forberede deg på høyere rente, en renteøkning som ekspertene sier vil gå hardest utover renten på boliglånet ditt. (Foto: ABC Guider)

Ved ny renteheving anslår eksperter at boliglån vil bli en av de største utgiftspostene i 2023. Vi forklarer hvordan du kan spare penger.

Du hadde kanskje et håp om at sommeren var en sjanse til å nyte ferie og sommervarme uten å måtte forholde deg til svindyre renter på lånene dine? Neida, himmelhøye renter var visst ikke bare forbeholdt vinteren i 2022, renteøkninger blir med oss inn i sommeren og den kommende høsten også. E24 skriver at Nordea venter at pengemarkedsrenten, som viser hvor mye bankene tar betalt for å låne til hverandre, kalt Nibor-renten, vil nå fem prosent i løpet av året. 

– I praksis betyr det at boliglånsrenten vil bli dyrere, fortsetter de. Nettopp denne renten har blitt omtalt som Norges viktigste rente.  

Hvordan kan du forberede deg på renteøkningen i 2023?

Visste du at å sjekke og å få kontroll på gjeld og lån ikke er forbeholdt økonomer og regnskapsførere, men er noe vi alle kan og ikke minst bør gjøre? Vi skal fortelle deg hvorfor du bør ha kontroll på dette. Hvordan du kan spare penger på å ha denne oversikten samt hvordan dette kan være med på å forberede deg på rentehevingen i 2023 og 2024.

Lurer du på hvorfor det ikke er bra å få igjen på skatten eller hvilket kredittkort som passer deg best? Dette og mer får du svar på i vår samling av artikler som omhandler sparing og økonomi.

Renteøkningen går ut over renten på boliglånet ditt

– En boligrente på 5,5 prosent til høsten er ikke lenger umulig. Det vil svi for oss nordmenn, som har høyest gjeld i verden, skriver VG i artikkelen de kaller «Boligrenten fortsetter opp: − Vil bli en tøff høst». Ekspert i en annen sak i E24 forteller at det er mulig at renten vil holde seg høy en god stund:

– Videre tror Nordea at renten blir liggende på fire prosent gjennom hele 2023 og «godt inn i 2024», skriver nettsiden. 

De deler nedslående nyheter om sannsynligheten for en høyere rentetopp enn det vi trodde i mars. Dermed mener de at vi sannsynligvis må ta høyde for at boliglånet vil stå for en større del av utgiftene i tiden fremover. Heldigvis finnes det tiltak vi alle kan gjøre som hjelper økonomisk. 

Gratis tjeneste
Har du oversikt over gjelden din?

Har du oversikt over gjelden din?

Få en oversikt over dine kredittkort, tilgjengelige rammer, eventuelle forbrukslån og månedlige kostnader.
Få full oversikt over gjelden din gratis her

Hvordan sikrer du den beste renten på boliglånet ditt?

Høyere renter på bolig ved en renteøkning kan for mange virke som et håpløst faktum som det nesten er umulig å gjøre noe med. Dette stemmer heldigvis ikke. Sjekker du for eksempel hva boligen din er verdt kan en økt boligverdi føre til at du kan ha rett på lavere rente.

Sjekker du samtidig estimert boliglånsrente på din boligverdi vil du kunne sjekke om avtalen du har med banken egentlig er god eller om du burde reforhandle, eventuelt skifte bank. Vi har tidligere snakket med fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen som avslørte hvordan du kan sikre best mulig rente på boliglånet ditt, og hvordan du går frem om du ikke har det. Han tipset blant annet om å sjekke Finansportalen hvor du selv kan sjekke hva rentene i de forskjellige bankene er for å finne ut om du egentlig har en god avtale.

Boligverdi
Gratis sjekk av boligverdi

Gratis sjekk av boligverdi

Vurderer du å selge? Låne opp på boligen? Eller bare nysgjerrig?
Sjekk din boligverdi gratis her

Hvorfor få verdivurdering av boligen?

Refinansiere boliglån: Hvis du for eksempel vurderer å refinansiere boliglånet ditt, kan en høyere boligverdi som nevnt bidra til bedre lånevilkår. Du kan også bruke boligverdien som sikkerhet for lån eller andre finansielle behov.

Forsikring og skatt: Boligverdien kan påvirke forsikringspremier og eiendomsskatter. Forsikringsselskaper tar ofte boligverdien i betraktning når de beregner kostnadene for forsikring. Videre kan boligverdien brukes til å bestemme eiendomsskatten du må betale til lokale myndigheter.

I tillegg til overnevnte punkter vil det å sjekke boligverdien din være fordelaktig med tanke på salg av bolig og din egen økonomiske planlegging. Her har vi gått enda mer i dybden på hvordan og hvorfor du bør få verdivurdering av boligen din.

– Mange tenker at min bank har én rente og det er den jeg får. Men bankene har 10 eller 20 forskjellige renter, opplyser Lene Drange, programleder i «Luksusfellen» til NRK.

Hun forteller at flere synes det er skummelt å skulle ringe banken og forhandle på renter, og tipser i tilfelle om å heller sende en melding i nettbanken. «Da slipper du å snakke med noen» legger Drange til.

Guide: Så enkelt finner du verdien på boligen din

Hvordan få best rente ved renteøkning?

Når du skal forhandle med banken kan det også styrke forhandlingene om du har et overblikk over din egen gjeld, eventuelle betalingsanmerkninger og kredittscore. 

For det første øker selvsagt sannsynligheten for at du får tilslag på søknader om lån, forsikringer, kredittkort og svært mange andre avtaler om du har en god kredittscore. Men det mange ikke vet er at du også gjerne får bedre rente og andre vilkår enn det personer med lav score gjør. Dette gjør det altså enda mer sannsynlig at du får reforhandlet renten med banken din.

kredittscore
Gratis sjekk av kredittscore

Gratis sjekk av kredittscore

En god kredittscore gir lavere rente, slik sjekker du den enkelt og gratis.
Sjekk din kredittscore gratis her

La oss si det viser seg at du har en veldig god kredittscore – som er det bankene bruker som en pekepinn på hvor sannsynlig det er at du kan betale for deg – da vil den lave risikoen din vil gjøre det vanskeligere for banken, dersom de har gitt deg en høy rente, å forsvare hvorfor de ikke gir deg en bedre rente. Og det er her du kan spare mye penger, noe også NRK har skrevet om.

– De som pruter i egen bank sparer i snitt 7000 kroner i rentekostnader i året, lyder det i NRK sin artikkel hvor de også mener det er lurt å innhente opplysninger om egne lån og renter på disse.

Lurer du på hvorfor du bør sjekke gjelden din? Her finner du svaret på hva du må vite om gjelden din

boliglånsrente
Beste boliglånsrente juni 2023

Beste boliglånsrente juni 2023

Sammenlign renter og kostnad til alle 1010 boliglån på markedet og bytt til en bedre og billigere bank
Sammenlign boliglånsrenter her