Ribbe til jul: Hvordan få ribbe med sprø svor
Hvert år spises det omkring 3 millioner kilo ribbe til jul, dessverre ikke alle like vellykkede. Her er tipsene som sikrer sprø svor hver gang!
I dag er ribbe det aller vanligste å servere på julaften her til lands, og som navnet tilsier er det ribbestykket av gris det er snakk om. Kjøttet er ikke konservert, men tilberedes ferskt. De vanligste ribbestykkene er tynnribbe eller familieribbe – som er tynnribbe med ytrefileten på.
Tradisjonen med svineribbe, som det er anslått at er foretrukket hovedrett på julaften i 60 prosent av norske hjem, er imidlertid ikke så gammel som vi kanskje tror.
Selv om ribbe spilte en viktig rolle i det før-kristne vinterblotet og nevnes i norrøn mytologi, var det ikke før støpejernskomfyren ble vanlig på begynnelsen av 1900-tallet at ribba begynte å bli utbredt som julemat – og da først og fremst på Østlandet.
Her finner du enda flere smakfulle oppskrifter på norsk tradisjonsmat til jul.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hvordan tilberede svineribbe?
Et godt tips er å kjøpe inn ribba et par dager før den skal stekes. Dersom du kjøper frossen ribbe, trenger den gjerne to døgn på seg i kjøleskap til å tine.
Begynn gjerne 1-3 dager før du skal steke ribba. Bruk en skarp, spiss kniv til å skjære gjennom svoren og litt ned i spekket på ribba. Ribba skal være rutet godt ned i svoren.Deretter skal du krydre og gni ribba godt inn med både salt og pepper. Dekk den så med aluminiumsfolie og oppbevar i kjøleskapet i 1-3 dager før steking.
Oppskrift på saftig ribbe med sprø svor
Professional langpanne m/rist 35x25cm slip-let
Hvordan steke ribbe
- Ta gjerne ut ribba et par timer før den skal stekes og legg den i en langpanne med vann som den skal dampes i.
- Det anbefales å beregne god tid for steking. Begynn med å steke/dampe ribba opp- ned i vannbad. Pass på at vannet trekker godt opp i svoren slik at svoren blir «kokt». Damp på 120 grader i 2-3 timer til ribba har omkring 80 grader i kjernetemperatur. Temperaturen kan du enkelt måle med et digitalt steketermometer.
- Snu ribba, og sett ovnen på 220 grader med varmluft. Legg noe under ribba, for eksempel en klump med sølvfolie, slik at den er høyest på midten. Da unngår du at fett samles på toppen av ribba.
- Stek til svoren begynner å boble, i cirka 1 time. Skru opp til 250 grader og følg nøye med slik at den ikke brenner seg. Noen ganger vil du kunne se at deler av svoren blir ferdig stekt før resten, da kan du dekke de ferdige områdene med aluminiumsfolie slik at det ikke blir brent.
- La ribba hvile i minst 20 minutter før du begynner dele den opp. Benytt en god kokkekniv til å skjære opp ribba.