Bil

Riktig mønsterdybde på sommerdekkene? – Mulig du fortsatt må bytte 

Bilde av dekk på en bil som står parkert ute på en parkeringsplass. Vi har snakket med rådgiver Jan Harry Svendsen som forteller at det ikke holder med riktig mønsterdybde på sommerdekkene, og at det fortsatt kan være at du må kjøpe deg nye og bytte sommerdekkene. Vi har også tatt med sommerdekkene som er best i test i 2024 og svarer på når sommerdekkene skal på og hva du må tenke på om du kjøper billige sommerdekk på nett.
Er sommerdekk med riktig mønsterdybde allerede på plass før du må skifte til sommerdekk søndag 7. april i 2024? Da må du lese dette. Det er nemlig ikke bare mønsterdybden som avgjør om dekkene duger. Vi har snakket med rådgiver Jan Harry Svendsen som forklarer! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Les dette før du setter på de gamle sommerdekkene på bilen din! For selv om du har riktig mønsterdybde kan det fortsatt hende du må kjøpe nye.

Visste du at selv om du har riktig mønsterdybde på dekkene kan det fortsatt hende at du må bytte dekk og kjøpe deg nye? Ja, for selv mønsterdybden er innenfor kravet på 1,6 millimeter, eller til og med innenfor NAF sine anbefalte 3 millimeter, så kan det hende at dekkene ikke duger. Vi har snakket med eksperten som forteller når dette er tilfellet!

Bilde av Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF. Svendsen forteller om vedlikeholdslader til bilbatteri. Hvordan det brukes, hvem som bør vedlikeholdslade, hvorfor man vedlikeholdslader og hva flatt batteri og startproblemer på bilen skyldes.
Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF, svarer på når en må bytte dekk, hvor gamle dekk man kan bruke og hva man må tenke på om man kjøper dekk på nett.

For å få svar på når en må bytte dekk, hvor gamle dekk man kan bruke og hva man må tenke på dersom man kjøper dekk på nett spurte vi Jan Harry Svendsen, rådgiver hos NAF.

Her samler vi alt vi skriver om bil, og alt fra produkttester til best i test-avsløringer som denne!

Hvordan vet man når sommerdekkene må byttes ut?

– En av faktorene går på dekkets alder, men også gamle sommerdekk kan være bra hvis de er lagret korrekt.

Her forteller Svendsen at en må sjekke om dekket er mykt og smidig. Er dette tilfelle så er det stort sett greit å bruke det. For å sjekke dette sier han at du rett og slett må kjenne på dekket.

– Er det steinhardt så vil det ha dårlige egenskaper ute på veien. Er det derimot mykt og smidig når du tar på det, og med godt grep i gummien, så kan du fortsatt kjøre på det.

Sommerdekk: Disse er best i test i 2024!

Artikkelen fortsetter etter produktboksen.

Best i test (2024)
Continental PremiumContact 7 215/55R17

Continental PremiumContact 7 215/55R17

Dekkene som er best i test i NAF sin helt ferske test av sommerdekk i 2024.
Pluss: Klasseledende bremselengde, lettkjørt under press. Minus: Rullemotstand, støy på glatt veibane.
Pris nå: 1 876 kroner hos Byttdekk
Her får du den til laveste pris

Hva ødelegger dekkenes levetid?

Han forteller at noe av det som vil ødelegge et dekk er feil lagring og drar frem et eksempel med å lagre det liggende ute i sola.

– Da fungerer det ikke. Lagret korrekt så holder de ganske greit, men innenfor rimelighetens grenser. Jeg ville aldri brukt dekk som er 10 år over produksjonsdato, heller ikke 5 år over, men er det ett eller to år over så kan du til nød kjøre på det. 

Svendsen referer til DOT-koden på dekkene og sier at man må sjekke når dekkene ble produsert. Han forteller at DOT-koden er en firesifret tallkode som er trykket inn i sideveggen på dekket.

Han forteller at det å lagre dekkene, både sommerdekk og vinterdekk, riktig gjøres mørkt og kjølig. Han foreslår å lagre de i en bod, tørt og ikke utsatt for vær og vind.

– Å legge sommerdekk på terrassen gjennom en hel vinter er ikke lurt. Det samme gjelder lagring av vinterdekk. Litt fuktig luft i en bod er ikke noe problem, men er det slik at det drypper vann fra taket der du lagrer dekkene så vil jeg vurdert hvorvidt de heller skulle ligget et annet sted.

Slik skifter du dekk på bilen selv.

Hva må man se etter når det kommer til hvorvidt man må bytte dekk?

– Sjekk om det er skader i dekkets slitebane eller på dekksidene, at gummien er som den skal og om mønsterdybden er innenfor kravene som gjelder. Har man for lite mønstrerdybde så får man problemer med at dekkene mister mange av egenskapene de skal ha.

Han forteller at er det for gammelt, og over 5 år, så bør du vurdere å bytte det. Spesielt om det er hardt eller har skader og skavanker. Han sier at lovkravet når det kommer til mønsterdybde er på 1,6 millimeter, og har du mindre enn det så kjører du på ulovlige dekk.

– Vi i NAF anbefaler derimot 3 millimeter for at du skal ha litt sikkerhetsmargin. Har du under 3 millimeter så forringes dekkenes egenskaper ganske mye. 

Her drar han frem eksempel som større sjanse for vannplaning, og legger til at man også bør dobbeltsjekke at dekket ikke har punktert. 

Dette oppdraget topper statistikken for bilberginger.

Hva må man se etter om man kjøper sommerdekk på nett?

– Det kommer litt an på hvor du kjøper fra. Kjøper du billige dekk på nett og fra en side du ikke kjenner så godt til, bør du helt klart sjekke dot-koden når du får dekket hjem for å sjekke at det ikke er et gammelt dekk du har fått.

Svendsen forteller at ellers så gjelder de samme kravene som hvis man kjøper andre ting på nett; Slik som å sjekke brukeranmeldelser på nettsiden.

– Det er viktig å kjøpe dekk som er riktige i forhold til hastighetsmerking og dimensjoner, og alt dette står i vognkortet. Dekkdimensjoner skal man også holde seg innenfor, fordi alle har en maksimal dimensjon man ikke skal gå utenfor, og dette har for eksempel med plass i hjulbuer å gjøre.

Her skriver vi enda mer om når sommerdekkene skal på i 2024!

Sjekk hvilke sommerdekk som er best i test

Han anbefaler også å lese dekktester, fordi det her kommer godt frem hvilke egenskaper de forskjellige vinnerne er gode på.

– Men vær klar over at dekk alltid er et kompromiss. Du vil aldri få et dekk som klarer å levere fantastisk bra på absolutt alt. Ønsker du dekk som har fantastiske egenskaper på tørr vei så vil det si at det antagelig vil ha litt reduserte egenskaper på våt vei osv, avslutter Svendsen.

Når må man bytte til sommerdekk i 2024?

Som med vinterdekk, finnes det faktisk ingen lovbestemt dato du må skifte til sommerdekk, men det finnes derimot regeler for mønsterdybde.

«På sommertid, fra første søndag etter 2. påskedag til 1. november, skal mønsterdybden på dekkene være minimum 1,6 millimeter. Du kan ikke bruke sommerdekk på vinterføre, fordi sommerdekk ikke har tilstrekkelig veigrep på is og snø».

*kravene til mønsterdybde på dekk til biler under 3500 kilo. (Kilde: Statens vegvesen)

Dette betyr altså at du skal ha en mønsterdybde på minimum 1,6 millimeter fra søndag 7. april i 2024.

Slik sjekker du lufttrykket i dekkene.

Les mer på våre temasider: