Mat og drikke

Ripssyltetøy: Slik lager du et uslåelig syltetøy

Hjemmelaget ripssyltetøy på glass
Rips er opprinnelig et viltvoksende bær, men det er de dyrkede ripsene vi i dag kjenner best. (Foto: Colourbox.com)

Ripssyltetøy er nesten uslåelig på frokostbordet. Som hagebær er ripsen et av de mest hardføre bærene i Norge.

Ripssylting har vært kjent fra 1600-tallet, og innen 1700-tallet var ripsbuskene blitt svært utbredt i landet vårt. I dagens norske hager finnes det svært mange ripsbusker, men det er liten kommersiell produksjon av bærene sammenliknet med bringebær og jordbær. På grunn av tilgangen og den enestående smaken på de røde bærene er rips perfekt å lage hjemmelaget syltetøy av.

Rips hengende på en grønn ripsbusk.
Rips er kanskje Norges mest normale bær. Det finnes nemlig i tusenvis av hager. (Foto: Colourbox.com)

Den friske, syrlige smaken til bæret har gjort rips til et populært bær når vi skal kose oss om sommeren. Rips brukes til å lage saft og gelé, som fyll i pai sammen med andre bær, som pynt på kaka eller nytes naturell til is eller i en skål med melk. Men ikke minst egner rips seg ypperlig til å lage syltetøy.

Å lage ripssyltetøy er veldig enkelt om du følger oppskriften under:

Dette trenger du for å lage ripssyltetøy

  • 1 kg rips
  • 3 desiliter sukker
  • 0,5 liter vann
  • Norgesglass

Dette er fremgangsmåten ved ripssyltetøy

Det aller første du gjør, er å sterilisere glassene du skal bruke. Fyll opp en stor kjele med kaldt vann og legg så glassene – i tillegg til lokk og pakninger/stikker – i kjelen. For mange er Norgesglass det ultimate syltetøyglasset – ikke bare egner det seg ypperlig til sylting, det gjør seg også perfekt til servering og dekorering på bordet.

Syltepakke med Norgesglass

Pakken som hjelper deg på god vei når du skal lage deilig, hjemmelaget syltetøy. Pakken inneholder Norgesglass i flere størrelser til oppbevaring av syltetøyet og redskaper til tilberedningen.
Kjøp her

Det anbefales at du også legger selve klypen som du skal løfte glassene opp med, samt øsen du skal bruke for å få lagt syltetøyet over på glass, i kjelen. Deretter skrur du platen på full varme og koker opp. Når vannet koker, lar du alt ligge oppi og småkoke mens du går i gang med å lage ripssyltetøyet.

10 liters gryte med glasslokk

Alle hjem har bruk for en stor gryte når det er tid for å koke skalldyr, suppe, eller lage syltetøy og saft.
Kjøp her

Først renser du ripsene før de skylles i kaldt vann. Ripsen legges så i en ren kjele.

Det er viktig å få kokt alle bærene grundig på kortest mulig koketid, derfor er det anbefalt å koke små porsjoner av gangen. Kok opp bærene i omkring 8-10 minutter under stadig omrøring. Benytt en slikkepott eller en sleiv til å røre godt i bunn slik at syltetøyet ikke svir seg. Rist gjerne litt på kjelen underveis.

Etter rundt 10 minutter tar du kjelen av kokeplata og blander sukkeret med bærene. Rør grundig rundt til alt sukkeret er oppløst mens du gir syltetøyet et nytt oppkok.

rødt ripssyltetøy på et nystekt rundstudstykke
Ripssyltetøy er perfekt til nystekte rundstykker.

Slik får du perfekt syltetøy

For å sikre at du får et blankt og rent syltetøy, skal du fjerne skummet som danner seg på toppen under koking med en øse. Skummet kan dessuten inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet.

Plukk glassene du skal bruke opp av kjelen og legg de over på et rent kjøkkenhåndkle. Bruk en klype eller en gaffel for å løfte lokkene opp av det kokende vannet.

Vend litt på glassene slik at vannet renner ut. Det er viktig at det ikke kommer noen bakterier på innsiden av glassene, på pakningene eller på innsiden av lokket, så bruk rene (gjerne kokte) redskaper i denne prosessen.

Nå fyller du glassene med det varme ripssyltetøyet ved å fylle opp cirka to centimeter fra kanten. Pass på så du ikke søler noe av syltetøyet på kanten. Dersom uhellet er ute, må du tørke det bort med et rent kjøkkenpapir før lokket skrus på. En porsjon gir cirka to liter ferdig syltetøy.

Kilner krukke med hengsel

En flott og praktisk oppbevaringskrukke fra Kilner. Utmerket til syltetøy.
Kjøp her

Når glasset er fylt opp med ripssyltetøy, skrus lokkene godt fast før syltetøyglassene snus opp-ned. La de stå slik i noen timer til de er nedkjølt og så kan du sette dem inn i kjøleskapet.

Så lenge det står mørkt og kjølig, er syltetøy holdbart i mange måneder etter det ble laget – men det er så lenge du ikke åpner lokket på glasset. Så snart lokket er tatt av, synker holdbarheten til et par uker. For å sikre at syltetøyet holder seg ekstra lenge, er et godt tips å benytte en ren skje når du skal ta deg litt ripssyltetøy.

Les mer på våre temasider: