Shopping

Robotstøvsuger: Disse er best i test

Nærbilde av en sort Robotstøvsuger på laminatgulv med havregryn foran seg. Vi har laget en stor guide på robotstøvsugere hvor vi forteller hva du må tenke på før du kjøper robotstøvsuger, hvilken robotstøvsuger du skal velge, om robotstøvsuger er verdt det, samt robotstøvsugerne som er best i test som blant annet Roborock og Roomba.
Robotstøvsugere har tatt over jobben til tradisjonelle støvsugere i flere hjem de siste årene. Vi har laget en kjøpsguide som forklarer hvilken robotstøvsuger du skal velge, om det er verdt kjøpet, samt hvilke som er best i test 2023. (Foto: ABC Guider)

Finn den beste robotstøvsugeren til ditt hjem med vår kjøpsguide. Vi har samlet de som er «best i test» i 2023, som blant annet Roborock og Roomba.

Enten du har en håndholdt støvsuger, en god gammeldags støvsuger med ledning, eller sentralstøvsuger, er det ingen hemmelighet at støvsuging oftest ikke er favorittaktiviteten. Du har kanskje irritert deg over en ledning som surrer seg fast i hjulene? Eller blitt sliten i armen etter å ha støvsugd med en håndholdte støvsuger med motoren oppe på skaftet? Uansett hvilket forhold du har til en støvsuger, er det ikke til å legge skjul på at det er deilig å komme til et støvfritt hjem uten at du trenger å bruke krefter på å gjøre jobben selv. Om roboter kommer til å ta over verden kan man diskutere, men at en robotstøvsuger er et nyttig hjelpemiddel som gjerne kan ta over husvasken vil nok de fleste være enige i.

Har du lyst på robotstøvsuger, men usikker på hvilken? Her har du en guide som forklarer hva du må tenke på før du går til anskaffelse av en robotstøvsuger, hvilken type robotstøvsuger som passer best til ditt hus, og ikke minst hvilke robotstøvsugere som er best i test.

Interessert i saker som denne? Her kan du lese alle vår best i test-saker.

Hva må man tenke på før man kjøper robotstøvsuger?

Det er ikke lurt å bare kaste pengene etter robotstøvsuger-selgerne uten videre vurdering. For som med de fleste elektriske duppeditter har robotstøvsugerne også sine begrensninger. Vi har derfor kommet med to ting du må huske å tenke på før du bestemmer deg for å kjøpe en robotstøvsuger til hjemmet ditt:

  • Tenk på hvordan hjemmet ditt er bygget og hvilke hindringer robotstøvsugeren kan møte på. Hvis du har mange trapper, dørstokker eller høye terskler, kan dette gjøre det utfordrende for en robotstøvsuger å komme til over alt.
  • Vurder størrelsen på rommene og hvor mye møblering du har. Robotstøvsugere er vanligvis ganske kompakte, men de kan ha problemer med å manøvrere rundt store møbler eller komme seg inn i trange områder. 

Hvilken robotstøvsuger skal jeg velge?

Så kommer det store spørsmålet; hvilken robotstøvsuger skal jeg velge? Det finnes nemlig et stort utvalg på markedet, og her finnes det robotstøvsugere i en mengde prisklasser. Vi skjønner godt at det ikke er lett å navigere seg rundt i robotstøvsuger-markedet. Her finner du en liste med tips som kan hjelpe deg å finne rett støvsuger til deg og ditt hjem.

  • Tepper: Hvis du har mange tepper på gulvene er det viktig å være oppmerksom på at ikke alle robotstøvsugere håndterer dettelike bra. Da kan det være en god ide å se etter en støvsuger som egner seg best til å kjøre på tepper.
  • Kjæledyr: Hvis du har kjæledyr som en sjelden gang kan ha et uhell eller to innendørs er det veldig fint å ha en robotstøvsuger som registrerer dette og derfor navigerer seg rundt bæsjen som ligger der. Kan den ikke registrere dette kan du risikere å komme hjem til et heller ønsket syn.
  • Batteritid: Sjekk batteritiden og ladetiden til robotstøvsugeren du vurderer. Batteritiden vil avgjøre hvor lenge støvsugeren kan kjøre før den må lades, mens ladetiden vil påvirke hvor lang tid det tar før den er klar til å brukes igjen. Velg en modell med tilstrekkelig batteritid til å dekke behovene i hjemmet ditt og en ladetid som er praktisk for deg. 
  • Allergi: Sliter du med allergi mot husstøvmidd finnes det robotstøvsugere som egner seg bedre enn andre på å bli kvitt dette.

Allergisk mot pollen? Da kan denne luftrenseren være redningen i sommer.

Har du ingen spesielle krav av de vi har nevnt over kan en såkalt kalt allround-robotstøvsuger være midt i blinken for deg. Da får du som regel en støvsuger som er god på det meste.

Robotstøvsugere som er best i test 2023

Vi har sett på produkttester i inn- og utland slik at vi kan presentere de beste robotstøvsugerne for deg. Vi vil også liste opp egenskapene deres slik at du enkelt kan finne den som passer best til ditt hjem, enten det er en som takler tepper bra, er best på allergi eller en allround-robotstøvsuger. Pris er også en viktig faktor, så her vil du finne de beste billige robotstøvsugerne i tillegg til de som ligger øverst i prissjiktet.

Roborock S7 MaxV Ultra

– Vi har funnet den aller beste robotstøvsugeren på markedet, skriver Tek, og legger til at det er vanskelig å peke på noe de savner ved Roborock S7 MaxV Ultra. De gir robotstøvsugeren 9,5 poeng av 10 mulige

Robotstøvsugeren kommer også med en dokkingstasjon som gjør «alt«; nemlig å fylle på vann, vaske moppen og tømme robotstøvsugeren for støv. Den kan derfor gå i ukesvis før man i det hele tatt trenger å gjøre noe.

Britiske PCMag er også stor fan av denne robotstøvsugeren, og trekker frem at den fungerer bra på alle overflater da den har en funksjon som gjør at den løfter moppen når den kommer til et teppe. De sier også at dette er den beste på vasking av gulvet.

Roborock har nylig kommet ut med en ny modell kalt Roborock S8 Pro Ultra, som har fått noen oppgraderinger fra S7 MaxV Ultra. Den nye modellen får mye skryt og er ifølge Lyd & Bilde bedre enn den tidligere modellen.

Best i test
Roborock S7 Max Ultra Robotic Cleaner Black RobotStøvsuger - Svart

Roborock S7 Max Ultra Robotic Cleaner Black RobotStøvsuger – Svart

Pris nå: 13 599 kroner hos Skousen
Her får du den til laveste pris
Ny og bedre
Roborock S8 Pro Ultra ink tømmestasjon

Roborock S8 Pro Ultra ink tømmestasjon

Pris nå: 13 636 kroner hos Skousen
Her får du den til laveste pris

iRobot Roomba Combo j7+

Roomba kommer med en robotstøvsuger som får mye skryt hos hele tre forskjellige produkttester. PCMag kaller denne det beste valget for de med dyr som kan ha uhell inne, da den har en sensor som kjenner igjen hindringer, og derfor unngår dem.

De skryter også av en brukervennlig app som de mener de fleste vil forstå seg på, noe Techradar er enige i da de kaller dette en brukervennlig robotstøvsuger. Techradar kroner denne støvsugeren fra Roomba til best i test.

best i test
iRobot Robotstøvsuger Roomba Combo J7+

iRobot Robotstøvsuger Roomba Combo J7+

Gå til Proshop her

Beste billige: Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 pro+

Det er ingen hemmelighet at både Roborock og Roomba sine testvinnere ikke er billige, og det er dette som også trekker ned i produkttestene. Heldigvis finnes det også robotstøvsugere som blir kalt «billige». Man får kanskje ikke alle egenskapene til de dyreste, men her får man mye for pengene.

Techradar kårer Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 pro+ til den beste billige robotstøvsugeren. Denne kan både støvsuge og vaske gulvet, men har ikke en funksjon som gjør at den unngår for eksempel hund- eller kattebæsj på gulvet, så kan dette forekomme er nok ikke dette det beste valget for deg. Støvsugeren får imidlertid skryt for å være brukervennlig, og til prisen den koster gjør den en god jobb med rengjøringen.

Beste billige
Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 pro+

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop 2 pro+

Sjekk prisen her

Et godt kjøp: Dreame Z10 Pro

En mindre kjent robotstøvsuger er Dreame Z10 Pro, men også denne er verdt å legge seg merke i dersom du vil ha en rimelig robotstøvsuger. Tek gir den mye skryt for rengjøringsresultatene og gir den 8,5 poeng av 10 mulige. De skriver blant annet at du får mye for pengene med denne robotstøvsugeren. Har du derimot et hjem med mange tepper er ikke dette det beste valget, da den ikke presterer like bra på disse områdene. Bortsett fra dette er Dreame Z10 Pro et godt alternativ til deg som ikke vil bruke alt for mye penger på en robotstøvsuger.

Et godt kjøp
Dreame Z10 Pro

Dreame Z10 Pro

Sjekk prisen her

Best til allergikere: Neato D10

Sliter du med allergier er dette helt klart valget for deg ifølge Techradar. Denne robotstøvsugeren har innebygget HEPA-filter, og skal ifølge Neato selv, fange opp 99,3 % av alle allergener på en størrelse ned til 0,3 mikrometer. Støvsugeren får også skryt for sin lange batteritid, samt evnen til å samle opp støv fra tepper og harde gulv. Er det på grunn av allergi at du skal ha en robotstøvsuger er dette altså den beste for deg, men man kan ikke ignorere det faktum at dette ikke nødvendigvis er den beste for allround-arbeid.

best til allergikere

Er en robotstøvsuger verdt det?

Dette er noe du selv må vurdere. Har du sjeldent tid til jobben selv, eller hater å støvsuge, kan en robotstøvsuger helt klart gjøre livet enklere. Har du derimot ikke noe imot støvsuging og ikke føler at du trenger mer hjelp til det enn du selv klarer, trenger kanskje ikke en robotstøvsuger være på toppen av ønskelisten din.

Reagerer du på støv, eller husstøvmidd, kan det være lurt å støvsuge jevnlig. Med en robotstøvsuger kan dette gjøres hver dag slik at du får et støvfritt hjem, og potensielt mindre allergiske plager.

Vi kan heller ikke ignorere det faktum at en robotstøvsuger ikke erstatter den gode gamle manuelle støvsugeren da den ikke får støvsugd møblene eller kommer til i alle kriker og kroker. Valget er derfor ditt, så se på dine egne behov før du bestemmer deg.

Vurderer du å gå til innkjøp av en robotgressklipper? Her finner du robotgressklippere som er kåret til best i test.