Storby

Roma-guide: Dette vil du ikke gå glipp av

Bilde av spektakulære ruiner i Forum Romanum i Roma som tar deg tilbake til romeriket. Listen over ting man bør gjøre i Roma er lang, men vi har samlet fem ting som vi mener er et must-see for en historieentusiast. På listen finner du: Colosseum, Forum Romanum, Domus Aurea, Vatikanstaten og Pantheon.
Ønsker du å utforske den romerske historien må du ta turen innom Forum Romanum som ligger like ved Colosseum. Vi har laget en liste på fem ting vi mener enhver historieentusiast ikke bør gå glipp av når de besøker Roma. (Foto: Colourbox.com)

Colosseum, Forum Romanum og Vatikanstaten. Her får du våre fem beste tips til hva du må se og gjøre i Roma.

Er du interessert i historie er Roma helt klart byen for deg. Gladiatorkamper, storslåtte palass, spennende historie og arkitektur som tar pusten fra deg er bare noe av det den italienske hovedstaden har å tilby.

Listen over ting man bør se og gjøre i Roma kan strekke seg i det uendelige, men vi har samlet våre fem favoritter som vi mener alle som liker historie må se og oppleve i den historiske byen.

pakkereise
Reiser til Roma

Reiser til Roma

Sjekk prisene her

Liker du å utforske byer som byr på kultur og historie? Da anbefaler vi å sjekke ut samlesiden vår hvor du finner alt vi skriver om storby-ferier.

Som sagt er dette en kort liste over ting å se i Roma. Vi anbefaler også å besøke Trevifontenen, Spansketrappen, Piazza Navona, Piazza Venezia og Castel Sant’Angelo. Listen er uendelig lang, og vi får derfor ikke nevnt alle stedene man bør se og oppleve i Roma.

Bilde av toppen av Colosseum i Roma mot blå himmel. Listen over ting man bør gjøre i Roma er lang, men vi har samlet fem ting som vi mener er et must-see for en historieentusiast. På listen finner du: Colosseum, Forum Romanum, Domus Aurea, Vatikanstaten og Pantheon.
Colosseum er kanskje den mest kjente severdigheten i Roma, og bør absolutt besøkes når man er i byen.

1. Colosseum: Romas stolthet

For mange er Colosseum selve bilde på romersk historie, og det sier seg kanskje selv at denne severdigheten er et must-see når man besøker byen. Det er ikke uten grunn Colosseum befinner seg på denne listen, for dette er virkelig et syn som vil ta pusten fra deg.

Amfiteateret ble først og fremst brukt til gladiator- og dyrekamper, og kunne de første årene også settes under vann, slik at sjøslag kunne utkjempes der. Da denne type underholdning ble avskaffet begynte Colosseum å forfalle, og i renessansen ble masse byggestein også ført bort og brukt under oppførelsen av nye bygninger. Det var først rundt 1750 ødeleggelsene ble stanset av pave Benedikt 14. som innviet Colosseum til et hellig sted til minne om de kristne martyrer.

2. Forum Romanum

Colosseum er kanskje den mest kjente severdigheten i Roma, men hvis du virkelig ønsker å utforske den romerske historien må du ta turen innom Forum Romanum (toppbilde) som ligger like ved amfiteateret.

Torgplassen var antikkens pulserende sentrum i Roma og er i dag en av byens mest betydningsfulle arkeologiske steder. Dette området var den politiske, religiøse og sosiale kjernen i det romerske imperiet, hvor viktige offentlige bygninger, templer og markedsplasser samlet seg. Omringet av ruiner av imponerende antikke strukturer som Saturn-tempelet, Vestas hus og Basilica Julia, tilbyr Forum Romanum et vindu tilbake i tid, hvor besøkende kan vandre langs de samme brosteinsbelagte veiene som romerne gjorde for tusenvis av år siden.

restplasser
Billige reiser til Roma

Billige reiser til Roma

Sjekk prisene her
Bilde av en imponerende hage i Vatikanstaten. I bakgrunnen kan man se Peterskirken. Listen over ting man bør gjøre i Roma er lang, men vi har samlet fem ting som vi mener er et must-see for en historieentusiast. På listen finner du: Colosseum, Forum Romanum, Domus Aurea, Vatikanstaten og Pantheon.
Vatikanstaten ligger midt i Roma, og her kan man la seg imponere over Peterskirken.

3. Vatikanstaten

Er man i Roma er det også et «must» å besøke Vatikanstaten midt i den Italienske hovedstaden. Dette trenger man nesten en hel dag til da det er mye å gjøre i den lille staten hvor paven bor.

De mest kjente severdighetene er blant annet Peterskirken og Vatikanmuseet hvor man finner det Sixtinske kapell med det verdenskjente maleriet «Adams skapelse» malt av Michelangelo. Er været fint kan jeg også anbefale å besøke Vatikanets hage, og du trenger ikke være hageentusiast for å bli imponert over denne uteplassen.

Besøker man Vatikanstaten må man regne med mye gåing, og det er derfor viktig med gode sko. Vi tipser her om hvilke joggesko som er best i test i 2024. Ikke la Roma-turen bli ødelagt av dårlige sko!

4. Pantheon

En annen severdighet som helt klar burde oppleves når man besøker Roma er Pantheon. Dette er et av de best bevarte monumentene fra antikken og er et arkitektonisk mesterverk av det gamle romerriket.

Det mest slående trekket ved Pantheon er dets enorme kuppel, som fortsatt er verdens største kuppel laget av betong uten noen form for armering. Kuppelen har en oculus (et sirkulært hull) øverst som er den eneste lyskilden til det indre av bygningen, dette skaper et unikt lysinnfall og har også fungert som et symbol på himmelen.

På 600-tallet ble Pantheon omgjort til en kristen kirke, kjent som Santa Maria ad Martyres, noe som bidro til å bevare den gjennom middelalderen.

kun hotell
Finn et sted å bo i Roma

Finn et sted å bo i Roma

Sjekk prisene her

5. Domus Aurea

Bilde av godt bevarte fresker i taket på Domus Aurea. Listen over ting man bør gjøre i Roma er lang, men vi har samlet fem ting som vi mener er et must-see for en historieentusiast. På listen finner du: Colosseum, Forum Romanum, Domus Aurea, Vatikanstaten og Pantheon.
Besøker du Domus Aurea kan du se godt bevarte fresker og tegn på overdådig luksus.

En mindre kjent severdighet, men som absolutt er verdt å bruke tiden på er Domus Aurea, men merk at dette palasset kun kan besøkes i guidede turer.

Domus Aurea betyr «det gylne hus» på latin og var keiser Neros palass. Etter Neros død i 68 e.Kr., anså hans etterfølgere og det romerske folket hans palass, som strakte seg over store deler av Roma med utrolig luksus og omfattende dekorasjoner, som et symbol på hans tyranni og overdrevenhet. For å gjenopprette land som var tatt fra byens befolkning for å bygge Domus Aurea, ble området raskt overbygget med nye offentlige byggverk som blant annet Trajans bad (noe som også er verdt å få med seg i Roma). Dette førte til at Neros gylne hus til slutt ble begravd under nye konstruksjoner i et forsøk på å slette ham fra historien, og Domus Aurea forble skjult i århundrer.

I dag kan man kun oppleve det spektakulære palasset med godt bevarte fresker og mosaikk med guidede turer, hvorav mesteparten av turen er under bakken.

Reisetips til Roma

Roma er en fantastisk by, og dette er noe veldig mange ser ut til å være enige om da det ofte er store folkemengder og køer når man skal besøke de forskjellige severdighetene.

Selv er jeg ikke veldig glad i å bestille inngangsbilletter i forveien da man fort blir låst til disse tidspunktene, men i Roma er det nesten en nødvendighet å forhåndsbestille for å unngå utallige timer i kø. Å kunne gå forbi de lange køene fordi man hadde forhåndsbestilt billetter er 100% verdt «friheten» man mister ved å være låst til spesifikke tidspunkt.

forhåndsbestill billetter
Aktiviteter i Roma

Aktiviteter i Roma

Her finner du flere guidede turer du kan bestille til populære severdigheter i Roma. Da unngår du de lengste køene, men vil til gjengjeld få mindre frihet da du blir knyttet til spesifikke tidspunkt.
Sjekk prisene her

Et annet tips, av personlig erfaring, er å ha billetter på hop-on-hop-off busser. Mange regner dette som turistfeller, men i reisefølget mitt var det noen med dårlige knær, noe som gjorde at vi prøvde å gå minst mulig. Turistbussene var derfor helt geniale da de kjører forbi, og stopper, på de største turistattraksjonene Roma har å tilby. Bussene går ofte, så vi måtte sjeldent vente lenge, og vi opplevde dette som en billig og effektiv måte å flytte seg rundt på.

Les mer på våre temasider: