Storby

Roma: Disse severdighetene må du ikke gå glipp av

Vatikanet i Roma med sol fra skyfri himmel og gammel bru over elv.
Roma er hovedstaden i republikken Italia og i tillegg det åndelige og administrative sentrum for den romersk-katolske kirken. Byen ligger på begge sider av elven Tiber (Tevere). (Foto: Colourbox.com)

Trevifontenen, Colosseum, Spansketrappen og Trastvere. Her får du tipsene til alt du må se og oppleve i fantastiske Roma.

Roma, hovedstaden i Italia, er først og fremst kjent for sine mange arkitektoniske og mesterlige byggverk. Den verdensberømte storbyen byr på en unik historie og kultur, og det er ikke uten grunn at millioner av mennesker fra hele verden besøker Roma hvert eneste år.

Storbyen har rett i underkant av 2,9 millioner innbyggere. Her får du alt: Koselige fortausrestauranter med røde duker og italiensk pizza, pasta og nydelig Chianti rødvin, ekte italiensk is, små koselige handlegater, romantiske hoteller og spisesteder samt en rekke kjente attraksjoner, museer og severdigheter. Er du glad i Italia, storbyferie, historie, arkitektur og kultur, er det rett og slett umulig å ikke like Roma.

Les også: Hit kan du reise uten pass i sommer.

Spansketrappen

Spansketrappen i Roma i Italia med mange mennesker.
Spansketrappen i Roma er et populært møtested for romerne og turister. (Foto: Colourbox.com)

En av de mest kjente attraksjonene i Roma er Spansketrappen. Her møtes innbyggere og turister for en pust i bakken og en prat i solen. Spansketrappen, eller Scalinata di Spagna, er tegnet av Alessandro Specchi og Federico De Sanctis og ble bygd i perioden 1721-1725. Trappen, som i alt har 136 trinn, ble den gang finansiert av Stefano Gueffier, som var en fransk diplomat. Like ved Spansketrappen, på Piazza di Spagna, finner du også båten «La Barcaccia». Et minne dedikert til den engelske dikteren John Keats (d. 1821).

På jakt etter hotell i Roma? Her får du tips til de fineste hotellene i sentrum.

Colosseum

Amfiteateret Colosseum i Roma i Italia.
Colosseum i Roma er en av byens største og mest kjente attraksjoner. (Foto: Colourbox.com)

Med sine 80 buede innganger var det enkelt for tilskuere å komme inn i Colosseum. Colosseum kan romme 50 000 mennesker og er med det verdens største amfiteater.

Det majestetiske byggverket, som rager 48,5 meter over bakken og har en omkrets på hele 524 meter, ble påbegynt i år 70 e. Kr. Tidligere var teateret dekket av et gigantisk solseil for å beskytte tilskuerne mot den sterke varmen og solen mens de så på gladiator- og dyrekamper. I år 405 e. Kr. ble det slutt på gladiatorkampene, mens dyrekampene ble avskaffet i år 523 e.Kr.

Under renessansen ble byggestein fra Colosseum hentet og brukt til andre palasser i Italia, slik som Cancelleria-palasset. Heldigvis fredet pave Benedikt den 14. Colosseum i år 750 e. Kr.

Les flere saker om storbyer.

Trevifontenen

Trevi-fontenen i Roma i Italia.
Trevi-fontenen er et fantastisk skue som står på listen over hva du må se i Roma. (Foto: Colourbox.com)

Fontana di Trevi er den største og mest kjente fontenen i Roma. Alle skulpturene og figurene er hugget ut i marmor og ble ferdigstilt under barokken i 1762. Historien strekker seg imidlertid langt lenger bak i tid enn som så, faktisk helt tilbake til 1400-tallet. Hver skulptur, relieff og figur har en betydning, og «vann» går igjen som et hovedtema.

I midten står den greske guden Okeanos, som i den greske mytologien var sønn av Gaia og Uranos (Jord og Himmel). Kvinnefigurene representerer havets herlighet, høstens gaver, markenes fruktbarhet og blomstenes overflod. Hver eneste dag kaster turister og besøkende mynter i fontenen. Pengene samles så inn og brukes til mat for byens trengende.

Pantheon

Pantheon i Roma
Tempelet Pantheon er en av de best bevarte bygningene i Roma og en stor turistattraksjon. (Foto: Colourbox.com)

Det antikke tempelet Pantheon ligger på Piazza della Rotonda og er en av de best bevarte bygningene i Roma. De 8 søylene som ruver i front er vendt mot nord, og bak fronten på tempelet er det en rund bygning med en høy og halvkuleformet støpt kuppel. Pantheon stod ferdig i år 125 e.Kr og ble bygd til ære for gudene. Tempelets innvendige diameter er det samme som høyden, hele 43,30 meter. Kuppelen på Pantheon er den største kuppelen av mur som noen gang er blitt bygd og er et mesterverk.

Finn billige reiser. Slik sammenligner du pris.

Piazza Navona

Fontana dei Quattro Fiumi på plassen Piazza Navona i Roma.
På plassen Piazza Navona står Fontana dei Quattro Fiumi (De fire elvers fontene). (Foto: Colourbox.com)

Fontana dei Quattro Fiumi (De fire elvers fontene) er midtpunktet på plassen Piazza Navona. De fire skulpturene representerer hver sin verdensdel: Asia, Afrika, Amerika og Europa. Skulpturen, som er laget av Giovanni Lorenzo Bernini på midten av 1600-tallet, regnes som et mesterverk.

På Piazza Navona kan man også se en av byens 400 kirker, den katolske kirken Sant’Agnese in Agone. Også Palazzo Pamphili, som i dag er den brasilianske ambassaden, ligger her.

Restauranter i Roma

Mange mennesker som spiser på fortausrestaurant i Roma med rødrutete duker.
Roma byr på mange koselige fortausrestauranter med klassiske rødrutete duker. (Foto: Colourbox.com)

Det finnes utallige kaféer, barer og restauranter i Roma. De klassiske turistfellene er det mange av og de er nesten ikke til å unngå, men de frister med sine røde duker og sentrale beliggenhet.

At italienerne kan mat, er det ingen tvil om. Mange vil si at det italienske kjøkkenet troner på verdenstoppen. Vin kan de også. Vin er en stor og viktig del av italienernes hverdag og kultur. Italia er til og med er det landet i verden som dyrker flest forskjellige druesorter.

Pizzeria da Remo byr på klassisk italiensk pizza. Bono Bottega Nostrana – Piazza di Spagna er et lunsjsted som høster svært gode tilbakemeldinger hos Tripadvisor. Er du ute etter en litt annerledes opplevelse kan Alexanderplatz anbefales. En liten, lokal jazzbar med daglige jazzkonserter som ofte huser kjente jazzartister, og som også serverer mat. Jazzbaren ligger like ved Vatikanet.

På Tripadvisor finner du forslag til en rekke restauranter i Roma.

Se og gjøre i områdene rundt Roma

Vingård i Toscana i Italia omringet av grønne vinranker og solnedgang.
I Toscana finnes flere vingårder nær Roma, Italia.

Har du lyst til å se litt utover selve storbyen Roma, anbefales en utflukt til områdene rundt. Katakombene ved Via Appia Antica byr på spennende underjordiske gravlabyrinter beliggende 7 til 19 meter under bakken.

Det grønne området Castelli Romani cirka 25 kilometer sydøst for Roma sentrum er også vel verdt et besøk. Castelli Romani er en felles betegnelse på 13 byer i Albanerfjellene, med vakre grønne åser og vulkanske innsjøer. Når Roma blir for het på varme sommerdager, er det gjerne hit romerne reiser. Her finnes også et museum med blant annet portretter av en rekke paver. Den mest kjente byen i Castelli Romani er Frascati, også kalt «Vinbyen». Å rusle rundt i bygatene her er en fornøyelse. En tur innom en av byens mange restauranter for å nyte deilig lokal mat og vin er et must.

Har du litt ekstra tid anbefales også dagstur til vakre Toscana. Regionen, som har 3,7 millioner innbyggere, byr på storslagen natur og nydelig Chianti rødvin. Det tar litt over 3 timer å kjøre fra Roma til Toscana.

Ut og reise i sommer? Her finner du billige restplasser.

Hotell i Roma

Stort hotellrom med dobbeltseng, blå sofa og lyseblå vegger.
Et av rommene på det historiske hotellet Bettoja Hotel Mediterraneo. (Foto: Booking.com)
Hotellrom med dobbeltseng og pult med hatt og friske blomster.
Tree Charme Parliament Boutique Hotel har sentral beliggenhet nær en rekke serverdigheter i Roma.

Det finnes mange lekre, historiske og ikke minst ærverdige hoteller i Roma. Bettoja Hotel Mediterraneo er en av dem. Hotellet ligger svært sentralt i Roma like ved operaen, Piazza Republikkana og andre severdigheter
som Colossum og Forum Romanum. Dette er et historisk hotell i 1930-stil med i alt 254 rom. Det pompøse hotellet ble oppført under Mussolini og ble brukt som hovedkvarter for de amerikanske styrkene på slutten av andre verdenskrig.

Et annet hotell som scorer høyt hos Booking.com er Tree Charme Parliament Boutique Hotel. Hotellet ligger like ved Trevifontenen og kun 1,7 km fra Spansketrappen. Rommene er delikat innredet, her får du virkelig følelsen av å være i Italia.

Annonselenke

Fly til Roma

Både SAS, Norwegian og Flyr tar deg direkte fra Gardermoen til Roma. Flyprisene varierer ut ifra sesong, men med lavprisselskapet Flyr kan du få en billig tur til Roma. Her kan du få flybilletter til noen få hundrelapper hver vei.

Annonselenker Booking.com

Les mer på våre temasider: