Hus, hjem og hage

Roser: Hvordan få roser til å holde seg lenge

Roser i bukett
En stor bukett med røde roser holder lenge hvis de stelles riktig. (Foto: Colourbox)

Har du fått roser som henger med hodet etter kort tid? Med disse tipsene til stell av roser får du en bukett med lengre holdbarhet.

Artikkelen er skrevet av Espen Skarphagen – hage- og blomsterekspert som står bak bloggen skarpihagen.no og som snart er aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.

Henger blomstene med hodet, selv når rosebuketten er ny, vil årsaken som regel være at de ikke klarer å trekke opp vann. Godt vannopptak til blader og blomster er grunnleggende for holdbarheten til en avskåren bukett. En annen viktig faktor er god preparering før rosene settes i vase. Med rene stilker, friskt vann og en ren vase ligger forholdene til rette for lang levetid.

Trenger du flere tips til stell av blomster og planter? Her har vi samlet alle våre guider om plantestell.

Bestill roser hjem

Roser fra Interflora

Bestill blomster til noen du er glad i – eller bare til deg selv.
Bestill her

Slik velger du riktige roser i butikken

Når du velger roser i butikken, er det smart å se etter noen som har sterke, gode stilker. Friske blader er alltid et godt tegn. Står de pakket i plast bør du kikke litt ned på stilkene oppi plasten, og sjekke at det ikke er råtne blader. Et annet tips er å velge roser som har begynt å springe ut, men ikke kommet for langt. Roser med små knopper vil ofte ikke ha krefter til åpne seg når de står i vase.

Dette gjør du med rosebuketten:

  • Gjør klart en ren vase med friskt vann før du preparerer buketten
  • Fjern alle blader, og eventuelle torner, som kommer under vannlinjen
  • Benytt en skarp kniv, og gi alle stilkene et langt skrått snitt
  • Etter snitting bør rosene raskt i lunkent vann. Tommelfingerregel er at de skal ikke være uten vann lengre enn det du klarer å holde pusten, etter at de er snittet!
  • Bruk holdbarhetsmiddel for roser hvis det følger med fra butikken
  • Bytt vann på buketten hver tredje dag
  • Sett rosene kjølig om natten, og når du ikke er hjemme
  • Unngå plassering i nærheten av varmekilder som peis og ovn osv.
Anbefalt vase til roser
Magnor Skyline Lux Vase 300mm

Magnor Skyline Lux Vase 300mm

Sett rosene i denne vakre vasen fra Magnor
Rense roser
Stilkene på roser bør renses for blader og torner før de settes i vase.

Visste du at du bør vaske plantene med melk? Her ser du hvorfor.

Hvor lenge holder en rosebukett?

De alle fleste bukettene og blomstersorter bør holde seg friske i noen dager, og enkelte ganger mye lenger. Roser har normalt en holdbarhet på 5-7 dager i vanlig romtemperatur. For en maksimalt god holdbarhet på rosebuketten må de behandles korrekt. I enkelte tilfeller vil en avskåren rose kunne holde seg i 1-2 uker. En kjølig oppbevaring om natten og når du ikke er hjemme, vil bidra sterkt til lang levetid. 

Stilker på roser som er snittet
Lange skråsnitt med en skarp kniv gir en stor overflate, og et godt vannopptak for rosene. Etter snitting bør de raskt i vann. (Foto: ABC Brand Studio)

Roser med lange eller korte stilker?

Lange roser er lekkert, men de har ofte en kortere holdbarhet. Årsaken til dette er at det fordamper mer fukt fra blomst og blader. Dette merker vi gjerne i den kalde årstiden med tørr og varm inneluft som tørker ut det meste.

Slappe tulipaner? Se dette trikset som retter opp tulipanene.

Kortere stilker, og flere roser som står tett i en bukett, vil ha lengre holdbarhet. Dette er fordi de i felleskap sørger for en høyere luftfuktighet i område rundt buketten. I tillegg vil det være kortere stilker som skal transportere vann opp til blomsten.