Shopping

Så mye penger kan du spare med elektrisk tørkestativ

3 ulike elektriske tørkestativ
Bekymret for strømregningen? Et elektrisk tørkestativ kan spare deg for mye penger! (Foto: Colourbox)

Spar tid, plass og penger med et elektrisk tørkestativ.

Når vi nå er godt inne i den kalde og mørke delen av året, endrer også klesvask-rutinene våre seg. Vi bruker flere lag med klær, og regn og kulde gjør at vi også gjerne må skifte oftere – dermed blir det mer klesvask. I disse dager kan det riktignok fort bli dyrt om man konstant må kjøre vaskemaskiner og tørketromler. Kanskje et elektrisk tørkestativ er løsningen?

Bekymret for strømregningen? Her er 10 smarte tips for å spare strøm.

Hvor dyre er tørketromler i bruk?

Tørketromler er i likhet med vaskemaskiner blant de aller mest energikrevende husholdningsapparatene. I følge en fersk studie fra Prisjakt og Strøm.no kan det fort bli dyrt å tromle klær, i hvertfall om du har en maskin med dårlig energimerking.

I studien har de tatt utgangspunkt i årlig strømforbruk, og beregnet kostnadene basert på den gjennomsnittlige strømprisen mellom juni og september i år. En gjennomsnittlig tørketrommel har en effekt på mellom 2000 og 3000 watt.

Om man ser på sørøst-Norge, som er den regionen i landet med de høyeste strømprisene, er regnskapet slik: 

En tørketrommel med energimerking A+++

180 KwH i året

932 kr

En tørketrommel med energimerking B/C

481 KwH i året

2493 kr

Med slike utgifter kan det jo være lurt å begynne å se etter alternative måter å tørke klær på.

Hva er et elektrisk tørkestativ?

Et produkt som har gått under radaren hos de fleste nordmenn, og som ennå ikke er viden tilgjengelig her til lands, er elektriske tørkestativ.

Som navnet indikerer er det rett og slett et tørkestativ du kan plugge i veggen, som tørker klærne med vifter mens de henger til tørk. Og strømforbruket? Langt lavere enn en tørketrommel. Om vi ser på dette elektriske tørkestativet fra InnovaGoods, blir det fort tydelig akkurat hvor mye mindre strøm det bruker:

I skrivende stund (17. oktober 2022) ligger strømprisen i sørøst-Norge på omtrent 2 kroner per kWt. Dette er riktignok noe lavere enn den gjennomsnittlige strømprisen mellom juni og september i år. Dette elektriske tørkestativet har en oppgitt effekt på beskjedne 24W, og med en estimert tørkeperiode på 3 timer 3 ganger i uka, ser regnskapet slik ut:

3 ganger 0,024 kWt er 0,072. Dermed er det anslåtte ukentlige forbruket på så lite som 0,2 kWt om man tørker klær 3 ganger i uka, til den nette pris av 0,4 kroner per uke. Om vi går ut ifra at strømprisen holder seg på 2 kr kWt i et år, vil dette elektriske tørkestativet altså koste i underkant av 21 kr i strømforbruk gjennom et helt år!

InnovaGoods elektrisk tørkestativ 24W

Sjekk laveste pris her

Dette stativet bruker i motsetning til det andre varme for å tørke klær, og bruker litt mer strøm enn det andre med en effekt på 120W. Med det samme regnestykket ender den årlige tørke-kostnaden på 112 kroner.

Vil du ha varmt vann, billig? Les vår Guide til sparedusj og varmtvannsbereder.

Dinside.no har tidligere skrevet om briten Tina Foster, som snakker varmt om sitt elektriske tørkestativ. Hun har gått helt bort fra å bruke tørketrommel i en krevende økonomisk situasjon, og hevder hun kommer til å spare mange tusenlapper gjennom vinteren.

Elektriske tørkestativ kan jo selvsagt også anvendes som et helt vanlig tørkestativ når man ikke har behov for å tørke klær fort, eller når solen og varmen gjør sitt. Med andre ord vil forbruket antakeligvis være enda lavere. Uansett er et elektrisk tørkestativ en mer miljøvennlig og kostnadsbesparende måte å tørke klær på, året rundt.