Gjør det selv

Silkeleire: Slik lager du det selv

med silkeleire kan du utfolde deg kreativt og lage mange dekorative ting.
Fordelene med silkeleire sammenlignet med trolldeig er mange. Den blir finere, og er langt lettere å jobbe med.

Silkedeig er det perfekte alternativet til trolldeig hvis du reagerer på hvetemel. Her finner du oppskrift og ideer til ting du kan lage.

Silkeleire går under mange navn, og blir ofte også kalt silkedeig. Denne deigen er finere og glattere enn den mer kjente trolldeigen, og vil gjøre lykke på ethvert juleverksted, uansett hvor gamle deltakerne er. Silkeleire har også vært et populært inne på vår Facebook-gruppe Vi som elsker DIY-Prosjekter og Smarte Tips, og det er med jevne mellomrom noen som ber om oppskrift.

Se videoen under for hvordan du lager silkeleire med og uten farge. I tillegg viser vi hvordan du enkelt kan lage en imponerende fugl av silkedeig:

trolldeig forever bok

Trolldeig forever-bok

I denne boka av Norunn Blichfeldt Schjerven gir hun både praktiske råd for trolldeiglaging og den aller beste trolldeigoppskriften, samtidig som hun viser fram sine egne kreasjoner. Boka inneholder rikelig med fun facts, trolldeighistorier og «vitnesbyrd» fra kjendiser som har et personlig forhold til forfatterens trolldeigskilt.
Kjøp boken hos Ark.no

Er du på jakt etter flere smarte tips, eller inspirasjon finner du mye spennende på Startsiden Guider. Her kan du blant annet lære å strikke på 1-2-3.

Vi har vært så heldige å få dele innlegget til bloggeren famwangaasegg fra Vågan i Lofoten, som på en enkel og forståelig måte forklarer hvordan du lager silkeleire:

Oppskrift på hjemmelaget silkeleire

Mange har byttet ut trolldeilgen med silkeleire. Det er ikke så rart, siden den både er finere og lettere å jobbe med. (Foto: famwangaasegg)

Du trenger: 

1/2 kopp maizenna mel

1 kopp salt

1 kopp kokende vann

Bland sammen alt i en kasserolle, kok opp (dette går fort) og rør godt. Det er ferdig når du har fått en fast masse. Legg massen på kjøkkenbenken med maizenna mel, elt godt slik at du jobber maizennaen inn i massen. Når den har fått en fin hvit farge, og den er fast men ikke klissete – er leiren din ferdig.

Kjevle ut (ca 3 mm tykk) og bruk kakeutstikkere eller det du har. Bruk et sugerør til å lage hull, hvis det du lager skal henges opp eller brukes på gaver m.m.

Legg den ferdige leirepynten på et bakepapirkledt stekebrett. Stekes midt i ovnen ved 100 grader i ca en time – med ovnsdøra på gløtt. Da tørker de bedre og raskere.

Jeg snudde mine en gang underveis, da noen krøllet seg i kantene.. men jeg fant ut at det var de som var kjevlet for tynn.

når du har laget kreasjonene i silkeleire skal de stekes midt i ovnen på 100 grader i en time.
Når du har laget kreasjonene i silkeleire skal de stekes midt i ovnen på 100 grader i en time. Her har hun brukt en hekleduk for å få til mønsteret. (Foto: famwanga)

Nyttige lenker:

Les mer på våre temasider: