Smarte tips

Sjekk ut disse 4 geniale pinnekjøtt-triksene

Poteter koker i en kjele.
Har du prøvd å bytte ut pinnene med poteter før? (Foto: Colourbox)

Pinnekjøtt er tradisjonsmat, men ingenting står i veien for å løfte matopplevelsen med disse lure triksene.

Pinnekjøtt er landets nest mest populære måltid på juleaften, etter ribbe, men på Vestlandet er det ingen som troner over denne herlige og salte retten. Tilbehøret består gjerne av en mild og deilig rotmos, ofte av kålrot, gulrot og potet, samt vossakorv, kokte poteter og sjy. Det er ikke rart dette er festmat for én tredjedel av Norges befolkning hver jul! (TV2).

Se de 4 geniale triksene lenger ned i saken!

Fantastisk
Pinnekjøtt av Villsau levert på døra

Pinnekjøtt av Villsau levert på døra

1 kg pinnekjøtt med en Unik Smak levert på døra! Bestill i dag og få pinnekjøttet levert hjem før jul
Bestill hjem her

Pinnekjøtt er tidkrevende mat, i hvertfall om det ikke er ferdig utvannet. Med andre ord må du planlegge god tid i forveien, men den som venter på noe godt, venter som kjent ikke forgjeves.

Sulten på noe annet? Sjekk ut vår middagstips-kategori!

Hva er pinnekjøtt?

Teknisk sett er pinnekjøtt også ribbe, som regel av sau, som er blitt saltet og tørket. I noen tilfeller blir pinnekjøttet også røkt. Ifølge Wikipedia er opphavet til selve navnet pinnekjøtt uklart, men det er mest sannsynlig at navnet stammer fra bjørkepinnene man vanligvis stabler i bunnen av gryta, eller kjøttets pinneformede fasong.

Tørking og eventuell røyking av pinnekjøtt er begge metoder som hjelper med å forlenge holdbarheten på det kjøttet, men i vår tid er det jo ikke like nødvendig å salte, speke, hermetisere og sylte maten vår for å sikre tilgang til mat gjennom vinteren. Men det er uten tvil en heldig bieffekt at pinnekjøttet også får en utrolig delikat smak som følge av konserverings-prosessene det går gjennom.

Perfekt til pinnekjøtt!
Modern House Kelly Gryte 14L

Modern House Kelly Gryte 14L

Pris akkurat nå: kroner

Pinnekjøttet serveres tradisjonelt med rotmos, vossakorv og kokte poteter, se oppskriften her!

1. Dropp pinnene:

Bjørkepinnene skal jo som kjent ligge i bunnen av pinnekjøttgryta for at kjøttet skal bli dampet, heller enn kokt. Pinnekjøttet skal altså ikke ligge nede i selve vannet. Kokte mandelpoteter er også en sentral del av et klassisk pinnekjøttmåltid, så hvorfor ikke slå to fluer i én smekk:

Du kan nemlig erstatte pinnene med poteter!

Tilberedningsmetoden er den samme som når du bruker pinner, men istedenfor legger du store, uskrellede mandelpoteter i bunnen av kjelen, og fyller på med vann til de så vidt stikker opp av vannet. Videre legger du bare pinnekjøttet over som vanlig.

Potetene blir faktisk overhodet ikke overkokt, men får en helt nydelig, mør og nærmest kremet konsistens. Potetene trekker også til seg det herlig salte vannet, og blir rett og slett utrolig delikate og gode.

2. Glasér med sirup:

Rundt om i landet vårt er det ikke uvanlig å steke pinnekjøttet kjapt på høy varme i ovnen etter det har blitt dampet, for å få en deilig stekeskorpe på kjøttet som holder godt på saftigheten.

Noe som derimot ikke er fullt så vanlig, men som enkelte sverger til, er å pensle pinnekjøttet lett med sirup før det går i ovnen. Da får kjøttet en enda bedre stekeskorpe, samtidig som den søte sirupen harmonerer utrolig godt med det salte og fete pinnekjøttet, og tilfører kompleksitet og nøyanse. Nam!

Biona Organic Ahorn agave- og lønnesirup

Biona Organic Ahorn agave- og lønnesirup

Pris akkurat nå: kroner

3. Øl + pinnekjøtt = sant:

En annen metode som tilfører pinnekjøttet litt sødme, er å dampe det i en blanding av øl og vann. Bruk like deler øl og vann, ølet bør helst være mørkt og søtt, for eksempel en typisk juleøl.

En fin og litt ukonvensjonell metode om du vil diske opp en pinnekjøttmiddag med en twist!

4. Eplejuice + pinnekjøtt = også sant:

Om du heller vil drikke ølet ditt til pinnekjøttmiddagen, kan du også bruke en frisk eplejuice. Her bruker du også like deler vann og juice, og i likhet med det øldampede pinnekjøttet tilfører eplejuicen sødme, men smaken blir noe friskere og syrligere enn med øl.