Smarte tips

Skattemeldingen for 2022: Hvordan få tilbake på skatten tidlig

Bilde av norske pengesedler: mange femhundrelapper og tusenlapper.
En skattemelding kommer aldri ubemerket hen og i det det nærmer seg midten av mars begynner spørsmål som «har du mottatt skattemeldingen» å komme. Vi svarer på når skattemeldingen kommer, når fristen for levering av skattemeldingen er og gir deg et triks for å få tilbake på skatten tidligere. (Foto: Colourbox)

Sier skattemeldingen at du får igjen penger på skatten i 2023? Vi forklarer hvordan du kan få tilbake pengene på skatten for 2022 tidlig.

Våren er endelig her og med våren kommer også fuglekvitter, bare veier, pollen, nyutsprungne blader på trærne og skattemeldingen for 2022. 

I det kollegaer, familiemedlemmer og venner med skrekkblandet fryd spør deg om du har fått skattemeldingen for 2022 dukker det for de fleste opp et snikende ubehag av uvitenhet over hvorvidt det er en herlig, ekstra slant til feriebudsjettet eller en strek i regning som venter deg i bunn av den lange skattemeldingen. 

Er du så heldig at det ble en ekstra slant, kanskje til og med en stor en du ikke kan vente med å få has på, er det faktisk mulig å legge til rette for at pengene tikker inn på konto tidligere. Vi forklarer hvordan.

Her finner du alle våre artikler, smarte tips og guider om økonomi

Sjekk gjelden din her

Sjekk gjelden din her

Vilkår for bruk av Uno Score: Du tegner et medlemskap når du har opprettet en brukerprofil. Det er helt gratis å være medlem. Det er ingen bindingstid og du står fritt til å si opp medlemskapet når du måtte ønske.
Sjekk gjelden din her

Hvordan få tilbake på skatten tidlig

– Leverer du skattemeldingen tidlig, kan du få skatteoppgjøret for 2022 allerede i mars, skriver vi.no.

Dette skyldes den nye versjonen av skattemeldingen hos Skatteetaten skriver nettsiden. Her er måten du ifølge vi.no kan prøve å få tilbake pengene fra skattemeldingen på:

  1. For det første må du ha skatt til gode
  2. Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll
  3. Både du og eventuell ektefelle må begge levere skattemeldingen (ved å trykke send)
  4. Du må bruke ny skattemelding. Nå får alle lønnsmottakere og pensjonister den nye skattemeldingen som ligger på skatteetaten.no. Du kjenner den ifølge skatteetaten igjen ved at den har en Skatteetaten-logo øverst i venstre hjørne når du er logget inn. «Den nye skattemeldingen er fortsatt forhåndsutfylt med opplysninger, men den har fått et nytt utseende og er enklere å bruke», skriver etaten.
  5. Husk å trykke «send». Divisjonsdirektør i skatteetaten påpeker i artikkelen til vi.no at for å få skatteoppgjøret tidlig, må du trykke på knappen for å levere skattemeldingen. – Hvis du ikke gjør det, men benytter leveringsfritak, vil du tidligst kunne få skatteoppgjøret i juni, sier hun til Vi.no.

Skatteetaten skriver på sine egne nettsider at beløp under 100 kroner ikke utbetales. Og får du mer enn dette tilbake på skatten vil du få disse utbetalt kort tid etter at du har mottatt beskjed om at skatteoppgjøret ditt er klart. 

Dette må du vite om gjelden din

Frist for å levere skattemelding

– Fristen for å levere skattemeldingen er 30. april hvert år. Hvis du oppdager feil eller har mottatt nye eller forsinkede opplysninger, kan du fortsatt endre og levere skattemeldingen, skriver Skatteetaten.

Når kommer skattemeldingen i 2023

Skatteetaten skriver på sine egne nettsider at de sender ut skattemeldingen fra og med 14. mars til og med 31. mars.

– I mars/april hvert år får alle som mottar lønn, pensjon eller uføretrygd en skattemelding. Det er en oversikt over dine inntekter, fradrag, formue og gjeld, skriver Skatteetaten på sine sider.

Hvor mye er det vanlig å få igjen på skatten?

P9 retro skrev i 2017 at ifølge Skatteetaten får de som har skattepenger til gode i snitt igjen rundt 11.000 kroner, mens de som må betale tilbake skylder i snitt 26.000 kroner.

Les mer på våre temasider: