Bolig

Skifte til sommerdekk: Denne feilen kan koste flere hundre tusen

Nærbilde av hendene til person som skifter fra vinterdekk til sommerdekk på en bil. Vi har snakker med rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen, som forteller hva du mp huske på om du skifter dekk på bilen din selv. Han forteller også hvem han anbefaler at ikke bytter dekk på bilen sin selv, og advarer om feilen som kan koste deg dyrt om du gjør det feil.
Gjør du dette feil når du skrifter fra vinterdekk til sommerdekk kan det i verste fall koste deg flere hundre tusen sier rådgiver hos NAF. Han fotreller hva du ikke må gjøre og hvem han mener at kan skifte dekk på bilen sin selv. (Foto: Kreative Ideer)

Nå må vi snart skifte til sommerdekk, men bør man skifte dekkene selv? Denne dekkskifte-feilen kan koste flere hundre tusen sier eksperten!

Bilde av Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF. Svendsen forteller om vedlikeholdslader til bilbatteri. Hvordan det brukes, hvem som bør vedlikeholdslade, hvorfor man vedlikeholdslader og hva flatt batteri og startproblemer på bilen skyldes.
Jan Harry Svendsen forteller om feilen som kan koste deg dyrt ved dekkskifte, og tipser om hva du mp huske.,

Nå må snart samtlige av oss skifte fra vinterdekk til sommerdekk. Da er det flere som nok gjerne vil unngå den dyre verkstedregningen et dekkskifte er ved å gjøre jobben selv. Men lønner det seg egentlig å skifte dekkene selv? Og hvem kan i tilfelle gjøre det?

Hva du i alle fall ikke bør gjøre, og hva som i værste fall kan koste deg fler hundre tusen kroner fikk vi svar på da vi kontaktet rådgiver i NAF Jan Harry Svendsen.

Her samler vi alt vi skriver om bil, og alt fra produkttester til best i test-avsløringer!

Kan man skifte til sommerdekk selv?

– Du kan fint gjøre det selv, men det som er viktig hvis man gjør det selv er at man setter bilen på et jevnt underlag og sørger for at bilen ikke kan rulle av gårde.

Svendsen forteller at dette betyr at bilen må stå i gir og med håndbrekket på, og legger til at man gjerne bør sette opp sperrer bak dekkene slik at bilen ikke kan rulle.

– Når du jekker den opp så må du bruke jekkfestene på bilen fordi det er områder som er konstruert for å tåle vekten av en jekk uten at det blir skader på kjøretøyet, sier Svendsen.

Han forklarer at når du legger om dekk er det  også viktig at du trekker til hjulmutterne med rett moment. Hvilket moment som er riktig finner du i bilens instruksjonsbok, sier han.

Disse sommerdekkene er best i test i 2024.

Ikke glem å ettersjekke boltene etter 4-6 mil

Nærbilde av sommerdekk på en bil som akkurat er skiftet fra vinterdekk til sommerdekk. Vi har snakker med rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen, som forteller hva du må huske på om du skifter dekk på bilen din selv. Han forteller også hvem han anbefaler at ikke bytter dekk på bilen sin selv, og advarer om feilen som kan koste deg dyrt om du gjør det feil. Og at du må huske å sjekke boltene etter noen mil enten du har byttet til sommerdekk selv eller på verksted.
Husker du å ettersjekke boltene på sommerdekkene dine? Dette forteller Svendsen at man må gjøre etter 4-6 mil enten man har skiftet til sommerdekk selv eller fått det gjort på verksted. (Foto: Kreative Ideer)

Svendsen legger til at det er også viktig at du, når du har kjørt en 4-6 mil, ettersjekker og går over at boltene sitter med rett moment som du strammet dem med.

– Dette må du gjøre selv om du har hatt dem på dekkverksted, men da kan du kjøre innom dekkverkstedet og be dem gjøre det hvis du ikke har utstyr til det hjemme. Også er egentlig rådet vårt at hvis du er usikker på dette med å skrifte dekk så la noen profesjonelle ta den jobben, sier Svendsen.

Gjør du denne feilen kan det for koste flere hundre tusen kroner

Svendsen forteller at dette gjelder alle biler, men spesielt på elbiler, og advarer om at hvis en bil ramler av jekken så blir det voldsomt dyrt.

– På en elbil så kan du få skader på batteripakken og da må hele batteripakken byttes. Da snakker vi fort om reparasjoner til flere hundre tusen kroner. Elbiler er altså litt kinkige å bytte dekk på så ta en vurdering på om du skal sette bort dekkskifte-jobben. Spesielt om du er litt usikker på dette så bør du la noen andre gjøre det.

Vi har tidligere snakket med eksperten som avslører hvordan du finner de beste sommerdekkene i 2024!

Nærbilde av en jekk som løfter opp en grå bil hvor det skiftes fra vinterdekk til sommerdekk. Vi har snakker med rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen, som forteller hva du mp huske på om du skifter dekk på bilen din selv. Han forteller også hvem han anbefaler at ikke bytter dekk på bilen sin selv, og advarer om feilen som kan koste deg dyrt om du gjør det feil.
Spesielt på elbiler kan det bli veldig dyrt om bilen ramler av jekken når du bytter dekk. Han anbefaler å sette bort jobben til noen som kan det om du er usikker på hvordan det gjøres. (Foto: Kreative Ideer)

En ting mange gjør feil

Svendsen nevner at en ting mange gjør er å stikke armer og annet inn i hjulbuer, og nevner også at noen stikker i tillegg hodet inn for å se hvordan bremsene og lignende ser ut.

– Hvis bilen ramler av jekken så trenger man ikke så mye fantasi for å forstå hvordan det går… Så hold hode og kroppsdeler unna og krabb aldri under en bil som står på en jekk for eksempel. Det gjør også enkelte, men det er veldig farlig.

Her skriver vi enda mer om når sommerdekkene skal på i 2024!