Hus, hjem og hage

Skjeggkre: Hvordan bli kvitt skadedyr

Skjeggkre er kanskje det mest fryktede skadedyret i Norge. Slik blir du kvitt dem på en effektiv måte.
Skjeggkre er kanskje det mest frydede skadedyret i Norge. Slik blir du kvitt dem. (Foto: Colourbox.com)

Skjeggkre er kanskje det mest fryktede skadedyret i Norge. Og siden 2013 har antall tilfeller økt. Slik blir du kvitt dem på en effektiv måte.

Skjeggkre er noen av de eldste insektene på jorda. De er vingeløse insekter som tilhører gruppen børstehaler. Skjeggkreene ble først oppdaget i Norge i 2013 og på kort tid har de spredt seg til de tusen hjem.

Hvor finnes skjeggkre?

I motsetning til skjeggkreenes nært beslektede «fetter» sølvkre, tolererer de tørrere omgivelser og kan dermed bli funnet i alle husets rom. Skjeggkre finnes bare innendørs på våre breddegrader, og et kjønnsmodent individ kan leve lenge og legge opptil 50 egg i året.

Les også: Hvordan bli kvitt veps

Skjeggkre er heldigvis ikke skadelig for verken mennesker eller byggmasse, så selv om en skjeggkre-invasjon er både ekkelt og uønskelig trenger du ikke være redd for varige mén på deg selv eller huset ditt. De små insektene spiser hovedsaklig organisk materiale som døde insekter og planter, og til nøds papp og papir.

Les også: Hvordan bli kvitt brunsnegler i hagen.

Slik blir du kvitt skjeggkre

Om du først har vært så uheldig å få skjeggkre i hus, er det en rekke tiltak du kan gjøre for å bli kvitt de ekle små krypene. Godt renhold er spesielt viktig. Sørg også for å tette lister og sprekker med fuging. Det er viktig å minimere gjemmestedene til skjeggkreene.

Mygg: 5 tips som holder myggen unna.

InsektNix insektspulver

InsektNix kiselgur pulver 100 gram mot veggedyr, skjeggkre og andre krypende insekter ved hjelp av et luktfritt, rent naturprodukt. Består av 100 % kiselgur som er et finmalt pulver som fester seg til dyrene og tørker dem ut.
Bestill her
(Foto: Colourbox)

Det finnes også en rekke typer insektsmidler og feller med åte du kan bruke om du må gå hardt til verks. Bruker du felle med åte er det viktig å fjerne alle alternative næringskilder. Jo flere feller, desto bedre. Det er også viktig å slukke alle lyskilder for å lokke dem frem. Er du usikker på hvordan du best kommer i gang, bør du ta kontakt med et skadedyrfirma.

Har du maur og mus i hagen? Les hvordan du kan bli kvitt det her.

Limfelle mot skjeggkre

Effektiv limfelle for å kvitte seg med skjeggkre.
Bestill her