Smarte tips

Skorsteinsrens: Så enkelt trodde du ikke at du kunne rense pipa selv

Bilde av skorsteinspipe med sort røyk som følge av pipebrann. Vi viser hvordan du selv kan fjerne sot fra pipe
Ved hjelp av dette enkle trikset kan du selv vedlikeholde og fjerne sot i pipen. (Foto: Colourbox)

Så enkelt trodde du ikke at du kunne rense egen pipe, selv! Her er trikset som kan fjerne sot og vedlikeholde pipen, samt forebygge pipebrann.

Med en fot godt plassert innenfor vinterhalvåret stiger bruken av peis og pipe i takt med de synkende temperaturene i det ganske land. Da er det fint å ha litt forskjellige vedlikeholdstips i ermet som sikrer trygg og forsvarlig fyring. Vi har funnet frem trikset du selv kan gjøre for å vedlikeholde og forebygge sot i pipen din. Dette trodde du ikke var så enkelt!

Sotfjerner
Soteks Sotfjerner Sotrens 560 gram 14 poser x 40 gram

Soteks Sotfjerner Sotrens 560 gram 14 poser x 40 gram

Holder røykrør og piper fri for sot og tjære. Forebygger pipebrann.
Pris nå: 179 kroner hos MaxMaling
Her får du den til laveste pris

Hva er sot?

Ifølge SNL er sot meget fine partikler av nesten rent karbon som oppstår ved ufullstendig forbrenning av organiske materialer – en uønsket forurensning fra ildsteder.

Her har vi samlet alle våre saker og smarte tips innen fyring og oppvarming

Hvorfor kommer det sot i peis og pipe?

IFI kan avsløre at soten gjerne oppstår på grunn av feilaktig fyring i peisen, noe som danner ekstra mye sot og bek. De forklarer at avsetningen av sot og tjære øker når temperaturen i peisen er for lav. Dette skjer gjerne dersom veden du fyrer med er fuktig eller trekken inn i peisen er dårlig. Tilstrekkelig med trekk og tørr ved, vil derimot sikre en høy nok temperatur til at forbrenningen blir fullstendig. Vi har tidligere forklart hvordan du fyrer riktig i peisen – en måte som forebygger både avgasser og røyk.

Hvordan rense pipe selv?

Pipebrann er det siste man vil ha når man fyrer i peisen, men heldigvis finnes det råd om du sitter i peisestua og bekymrer deg for dette. I videoen under viser vi hvordan det gjøres og under videoen finner du mer informasjon.

Regelmessig bruk av sotfjerner er både lurt og enkelt. Sotfjerneren kommer i små poser, eller pulverform, som du hiver direkte inn i peisen. Ved forbrenning utvikles det en nøytraliserende gass som angriper sot- og tjæreforbindelser. Regelmessig bruk hjelper med å holde røykrør og piper rene, og kan forhindre at det oppstår nytt belegg. Ved starten av fyringssesongen bruker du to poser hver dag i en uke, og deretter bruker du en pose hver sjette til åttende gang du fyrer i peisen.

Soteks Sotfjerner 1kg

Soteks Sotfjerner 1kg

Angriper sot- og tjæreforbindelser slik at man holder piper og røykrør rene.
Sjekk prisen her

Sliter du også med mye sot på peisglasset? Slik rengjør og fjerner du sot fra peisglasset raskt og effektivt