Vinter

Skredsekk: Falsk trygghet eller livreddende?

Bilde av et snøskred i et fjellområde. Over dette bilde er en liten kollage med bilde av skredsekk, og skredpakke som inneholder skredsøker, spade. Vi forklarer hva en skredsekk er og hvordan den virker.
Det er viktig å tenke på sikkerheten dersom man skal ferdes i fjellene om vinteren. Vi har lest oss opp på skredsekker for å finne ut om de er livreddende eller bare en falsk trygghet. Vi forteller også hva alle burde ha i sekken på vinter-toppturer. (Foto: Colourbox)

Hvert år går det skred med fatale utfall i Norge. Flere skredsekker lover trygghet, men er denne tryggheten falsk eller livreddende? Vi forklarer.

Når eventyret kaller og fjellet frister, er sikkerhet det som bør stå øverst på sjekklisten. Tall fra NVE viser at siden 2008 har 107 mennesker mistet livet i snøskred her til lands. Dette er en årlig gjennomsnitt på rundt seks personer.

– Den eneste måten å overleve skred på er å unngå å bli tatt, sa akuttmedisiner og toppturentusiast Mads Gilbert til NRK i 2012.

Skulle man derimot oppleve det værste og ende opp i et snøskred kan en skredsekk være med på å gi deg større sjanser til å overleve.

skredsekk
Black Diamond skredsekk

Black Diamond skredsekk

Outdoorgearlab rangerer denne som et «godt valg» blant skredsekker på markedet.
Pris nå: 5 999 kroner hos Braasport
Her får du den til laveste pris

Enten du elsker eller hater den kalde årstiden anbefaler vi å sjekke ut samlesiden vår for tema «vinter». Her finner du alt fra hvordan du fjerner snøen til de varmeste vinterjakkene.

Hvordan fungerer en skredsekk?

En skredsekk er en sekk som har det som kan minnes om en airbag integrert. Røde Kors skriver på sin hjemmeside at disse sekkene har en ballong som blåser seg opp ved et skred. 

–  Luftballongen gjøre det enklere å holde seg flytende, og gir luft rundt en om man havner under snøen, sier leder i Skredgruppen Julie Jonstrup i samme artikkel.

En skredsekk gjør deg til en større partikkel i et skred og det i sin tur gjør at du kommer høyere opp i skredet. Dermed er sjansen for å bli fullt begravd mindre. Det er helt enkelt fysikken som gjør at store ting havner høyt opp og små ting havner langt ned i et skred.

Kritisk til skredsekk – Gir en falsk trygghet

I intervjuet med NRK forteller Gilbert at han selv ikke har en skredsekk, og viser tydelig misnøye over disse turskkene med «airbag».

– Det er en holdning ute og går, som sier at har du nok utstyr, ja da er du sikker. Det er en fare for at terskelen senkes for å gå i farlig terreng når du er nedlesset med utstyr produsentene sier redder livet ditt, forklarer han til rikskringkasteren.

Skredgruppen i Rogaland, som har spisskompetanse på søk og redning ved snøskred, bruker skredsekker når de er på oppdrag. De poengterer derimot at dette ikke betyr at man er 100% trygg.

– Det blir litt som å kjøre bil med airbag. Det er tryggere, men man skal ikke ta mer risiko av den grunn, forklarer Jonstrup i artikkelen på hjemmesiden til Røde Kors.

Dette må du ha i sekken

Det beste tipset til å unngå snøskred er rett og slett å ikke gå der det er snøskredfarer. Følg med på skredvarsler og ikke ta unødvendige risikoer.

Det finnes derimot noe utstyr man bør ha med seg i sekken dersom man går i fjellene på vinteren, noe også Gilbert forteller han alltid har med seg: skredsøker, søkestang og spade.

skredpakke
Skredpakke fra Mammut

Skredpakke fra Mammut

Inneholder skredsøker, søkestang og spade.
Pris nå: 4 159 kroner hos AYA Sport

Lurer du på hvordan du velger riktig (vanlig) tursekk? Ekspert Torbjørn Høstmark Borge forteller her hva man må tenke på når man skal gå til innkjøp av tursekk.

Livsviktige skredsøkertips

  • Skredsøkeren skal festes i selen på kroppen og ikke ligge i sekken. Om du har ei innsydd lomme på skibuksa (med glidelås) går det fint å legge den der også.
  • Hold minst 20 cm avstand mellom skredsøker og elektronikk som mobiltelefon, GPS, GoPro etc når søkeren er i SENDE-MODUS.
  • Hold minst 50 cm avstand mellom skredsøker og elektronikk som mobiltelefon, GPS, GoPro etc når søkeren er i SØKE-MODUS.
  • Skifte alltid batteri når det er mindre enn 60% igjen.

Kilde: Uteguiden.com

skredsøker
Mammut Barryvox

Mammut Barryvox

Barryvox sender/mottaker har tre antenner, lang rekkevidde og intuitiv betjening.
Pris nå: 3 199 kroner hos AYA Sport

Les mer på våre temasider: