Aktiv

Så lite skal til for en sunnere og sterkere hjerne

Bilde av en dame med en beige treningstights og svarte løpesko med flere farger på. Kvinnen er ute og går, eller jogger en tur på asfalt og over asfatlen ligger det mye grus. Vi har snakket med Treningslegen og hjerneforsker Ole Petter Hjelle som forteller hvor viktig fysisk aktivitet og bevegelse er for hjernen. Han forteller hva som er bra for hjernen og hvor mye aktivitet og bevegelse som skal til før man får de gode effektene fra de.
Treningslegen og hjerneforsker Ole Petter Hjelle forteller hvor viktig fysisk aktivitet og bevegelse er for hjernen. Han forteller også hvor mye aktivitet og bevegelse som egentlig skal til som skal til før man får de gode effektene fra de! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Hjerneforsker forteller hvor lite bevegelse og aktivitet som skal til før du opplever 90% av helsegevinstene ved fysisk aktivitet – du blir overrasket!

Bilde av treningslege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle som forteller hvor lite skal til for en sunnere og sterkere hjerne, samt hvor lite aktivitet, trening og bevegelse du egentlig trenger for å oppleve hele 90% av helsegevinstene av fysisk aktivitet.
«Treningslege» og hjerneforsker Ole Petter Hjelle forteller hvor lite skal til for en sunnere og sterkere hjerne, samt hvor lite aktivitet, trening og bevegelse du egentlig trenger for å oppleve hele 90% av helsegevinstene av fysisk aktivitet.

Vi vet alle at det å bevege seg og det å være i aktivitet er bra for kropp og helse. Men visste du at det også er både viktig og bra for hjernen? Treningslege, og hjerneforsker Ole Petter Hjelle har skrevet bok om temaet og forteller hvor viktig bevegelse egentlig er for en sunn og sterk hjerne. Han røper også hvor mye bevegelse og aktivitet som egentlig skal til før du får hele 90% av helsegevinstene av aktiviteten – og du blir overrasket over hvor lite det faktisk er!

Lurer du på hva som er verdens sunneste kaffe? Eller hvorfor folk ikke er like lystne på å vil omgås deg når du har sovet lite? Her samler vi svarene på det og alt vi skriver om helse!

Hvordan gir aktivitet resultater på hjernehelsen?

Hjelle er forfatter, foredragsholder og jobber som førsteamanuensis ved høyskolen i innlandet, og er opptatt av sammenhengen mellom fysisk aktivitet, bevegelse og hjernehelse. Han har også jobbet som fastlege i 15 år.

Hjelle har skrevet boken «Sterk hjerne med en aktiv kropp», og dette svarte han da vi spurte hvorfor det er viktig med trening med tanke på en sterk hjerne:

– Det handler om å være i bevegelse, og ikke om et spesifikt mål. Bevegelse er helt nødvendig for at hjernen skal fungere skikkelig. Det hjelper på både konsentrasjon og oppmerksomhet, til og med humøret styrkes når vi beveger oss.

Hjelle forteller at aktivitet og bevegelse også forebygger sykdom ikke bare i kroppen men også i hjernen.

Bilde av en tursti og kysststi på Nesodden med utsikt til Oslofjorden og en øy i Oslofjorden. Det er grønne blader på trærne på bildet. Treningslegen, og hjerneforsker Ole Petter Hjelle forteller hvorvidt det er best å være i aktivitet eller trene inne eller ute i naturen. Samt hvor viktig fysisk aktivitet og bevegelse er for hjernen. Han forteller hva som er bra for hjernen og hvor mye aktivitet og bevegelse som skal til før man får de gode effektene fra de.
Treningslegen, og hjerneforsker Ole Petter Hjelle forteller at man faktisk får enda større helsegevinster når man trener ute i naturen, men mener ikke dette bør bestemme hvor du trener.

– Det er med andre ord ikke bare bra for vår fysiske og mentale helse, men også livskvaliteten.

Da Hjelle skrev boken Lev til du blir 100 – 7 nøkler til et langt og godt liv, ble han overrasket over hvor viktig dette punktet er for et lykkelig liv.

Hvor mye aktivitet skal til før man merker forskjeller?

– Det er ingen som har funnet noen nedre grense for hvor mye aktivitet som skal til før en ser resultater på disse tingene, og absolutt alt er bedre enn ingenting.

Hjelle forteller at jo mer jo bedre, og at alle monner drar.

– Hvis jeg skulle gitt et slags kompromiss mellom innsats og gevinst – for det er gjerne dette det handler om – og skulle jeg komme med en gullformel som er et godt kompromiss mellom disse, så ville jeg sagt en halvtime tre ganger i uken med litt aktivitet og hvor du blir litt sliten. Da vil du med tiden oppleve over 90% av helsegevinstene ved fysisk aktivitet, og det er ikke få.

Visste du forresten at det ikke er lurt å drikke kaffe om morgenen?

Hvordan gir det resultater?

Hjelle forteller at for det første så skjer det en del kjemisk i hjernen når du beveger deg, som er med på å styrke hjernens funksjon og hjernens helse,

– Det senker også stressreaksjoner, blodtrykk og kolesterol – som alle er viktige for hjernehelsen. Men så må man huske på at det også bidrar til mestring, noe som kanskje er noe av det aller viktigste vi trenger for å ha det bra. 

Relasjoner: Dette er like ille som å røyke 15 sigaretter om dagen.

Har det noe å si om man trener ute eller inne?

– I det store og det hele så er det viktigste skillet mellom det å bevege seg og det å ikke bevege seg, men man får faktisk enda større helsegevinster når man bruker naturen.

Hjelle legger til at man ikke skal fokusere på hva som er perfekt.

– Er du mest glad i å trene inne, og det er da du får gjennomført treningen, så gjør det. Alt er med andre ord bra, men hvis du synes det er hipp som happ om det er inne eller ute så er det mye som tyder på at det er best å være ute.

Ole Petter Hjelle har tidligere forklart: Derfor bør du pusse tennene med feil hånd.

Les mer på våre temasider: