Hus

Hvordan bli kvitt brunsnegler i hagen

Brunsnegler i gress, vi viser deg hvordan du blir kvitt de slimete brune skadedyrene.
Når brunsneglene våkner fra vinterdvale finnes det råd, her er våre beste tips til å bli kvitt den slimete plageånden. (Foto: Colorbox.com)

Med varme vårdager kommer også de irriterende plageåndene gradvis tilbake. Heldigvis finnes det gode råd for hvordan du kan bli kvitt brunsnegler i hagen din.

Ikke før har vårblomstene rukket å nyte sine første solstråler, så er brunsneglene på plass. Det slimete «skadedyret» brunsneglen blir også kalt brunskogsneglen, mordersneglen eller iberiaskogsneglen. For de aller fleste av oss er de ikke annet enn et harmløst bløtdyr det kan være ekkelt å tråkke og ta på, men for hageentusiaster er visa gjerne en annen.

Hvordan formerer brunsnegler seg?

Det slimete insektet kan bli opp til 15 cm langt, og selv om den bare lever i opptil et år kan den i løpet av sitt korte liv legge opptil 400 egg. Den liker seg godt på fuktige steder som i en åpen komposthaug, under stein eller løse trematerialer i hagen, i busker eller blant kratt og ugress. 

Mens sommeren er en tid for hagestell, vakre blomster og hyggelige måltider i grønne omgivelser, utgjør blant annet brunsnegler sommerhalvårets upopulære bakside. Vi har samlet våre beste tips for å holde mordersneglen unna hagens vakreste blomster, men du må begynne allerede nå.

Hvor kommer brunsneglen fra?

Brunskogsneglen kom til Norge rundt 1988 og har siden spredd seg til alle landets fylker, unntatt Finnmark. Arten ble trolig utilsiktet innført hit med blomster og jord, kanskje importert fra Nederland.

Hvordan bli kvitt brunsneglen?

Det viktigste du kan gjøre for å bli kvitt de plagsomme sneglene er:

 1. Holde hagen din ryddig
 2. Klippe gresset ofte
 3. Rydde bort løst treverk
 4. Gjøre det vanskelig for sneglene å finne skjulesteder.

1. Unngå åpen komposthaug

Har du for eksempel en åpen komposthaug er dette et yndet sted for brunsnegler. Da kan det være en god ide å vurdere å gå til anskaffelse av en kompostbeholder, som denne fra Gardenstore. Dette er en varmkompost som er tett og derfor vil holde sneglene ute:

Forslag til kompost til hageavfall:

Kompostbeholder, Termo-king 400 liter solwind.

400 liters kompostbeholder laget av kvalitetsmaterialet Thermolen, som takket være solide termiske vegger har den beste isolasjonskvaliteten. Dette er med på å fremskynde komposteringsprosessen. Lett å tømme, bra ventilasjon, enkel å montere, stabil og rask kompostering.
Kjøp varmkompost hos Gardenstore

2. Kobberbarrierer mot brunsnegler

Ved å lage hindringer rundt planter og bed, gjør du det vanskelig for sneglene å komme frem til godsakene. Og det er her kobber kommer inn som et effektivt hjelpemiddel ettersom brunsneglene ikke kan fordra kobber. Fest kobberteip rundt bed, blomsterpotter og pallekarmer, så vil du snart se at brunsneglene ikke vil krype over.

Sneglesperre – kobberteip

Selvheftende kobberteip på 4 x 500 cm. Denne limes rundt hele kanten på urner, krukker, pallkrager m.m, og holder effektivt brunsneglene unna bed og blomster.
Sneglesperre i kobber får du hos Staypro

3. Plukk eller lokk sneglene med øl i felle

Som nevnt er det lurt å begynne kampen mot sneglene allerede nå. Start med å plukke snegler allerede om våren. Har kan du sette ut øl, ølen gjør at sneglene blir sløve og tiltrekker seg sneglene. En enda enklere metode er å benytte deg av denne giftfrie sneglefellen, som selges i to-pakk, fra Bygg og hage. Denne kan du også fylle med øl som lokker til seg sneglene.

Husk også på å plukke eller lokke til deg sneglene med sneglefellen på høsten. Plukk da særlig de minste da det er disse som produserer neste års avkom.

4. Gå for blomster og planter brunsnegler ikke liker

Bilde av eføy, det er en plante brunsnegler ikke liker.
Brunsnegler liker ikke eføy, velg gjerne planter brunsnegler ikke liker. (Foto: Colourbox)

En effektiv måte å forhindre snegleinvasjon om du ikke allerede har fått de, eller for å vedlikeholde etter at du har fjernet snegler er å velge planter sneglene ikke liker og unngår. Dette gjelder blomster som pelargonia, rhododendron, begonia, eføy, lavendel, løvemunn og roser eller aromatiske kryddervekster og busker.

5. Plant høyt

Har du allerede problem med snegler kan det å plante høyt oppe være en lettvint løsning. Da er det vanskeligere for sneglene å nå opp til plantene.

Her har du et forslag til en høye plantekasser, perfekt til blomster på terrasse og balkong eller til en sneglefri kjøkkenhage:

Annonselenke
 • Bilde av grå høye blomsterpotter

  Blomsterpotter i grå – Sett på 3 stykker

  1390 kroner
  Sett med tre flotte, hlye blomsterpotter, som i tillegg til å holde brunsneglene borte også vil pynte opp en hver uteplass. Blomsterpottene tåler frost og er laget med dreneringshull i bunn. Størrelser: 1: 25 x 23 cm (Ø x H) 2: 35 x 31 cm (Ø x H) 3: 45 x 43 cm (Ø x H)
 • Blomsterpotter i mørkegrå – Sett på 3 stykker

  Sort: 1390 kroner
  Sett med tre lekre og høye blomsterpotter i en flott gråfarge og mønster. Pynt opp ute samtidig som du holder blomstene frie for brunsnegler. Frostsikre potter av fiberleire med dreneringshull i bunn. Størrelser: 1: 41,5 x 38,5 cm (Ø x H) 2: 35,5 x 34 cm (Ø x H) 3: 30 x 28 cm (Ø x H)

6. Vær obs på egg i blomsterjord og planter

Hender som sjekker blomsterjord for brunsnegle-egg
Sjekk jorden du kjøper fra butikken for snegleegg. Eggene ligner små melkehvite kuler.

Snegleegg kan faktisk også komme fra jord og planter du kjøper på butikken. Se derfor godt etter i både jord og planter etter små, runde, melkehvite klynger av egg i jorden før du planter.

Hvordan drepe brunsnegler og snegle-egg?

Vil du plukke og drepe sneglene kan du kutte de i to eller putte de i fryseren. En annen metode er å benytte seg av miljøvennlige Sneglefri. Denne skader hverken omgivelser eller vegetasjon og er til og med godkjent for bruk i økologisk jordbruk:

Sneglefri Neudorff Effect
Bilde av middelet Sneglefri som fjerner brunsnegler i hagen

Naturlig middel som ikke skader hverken planter eller vegetasjon i hagen din, men som er effektivt mot brunsnegler
Effektivt og miljøvennlig middel mot brunsnegler:

Du kan også benytte deg av. Her strør du middelet på stedene sneglene liker seg i hagen din eller rundt kantstein og bedd. Sneglene vil spise kornene som gjør at de mister matlyst og dermed dør.

Snegledreper 500gr
Bilde av middel som er efektivt mot snegler

Effektivt middel mot brunsnegler i hagen, 500 g.
Kjøp Snegledreper her

Hvor kaster man brunsnegler?

Snegle-eggene blir du kvitt ved å helle kokende vann over de. Husk bare å ikke kaste snegle-eggene eller snegle «likene» i hagen din. Lukten vil tiltrekke seg andre snegler og så er du tilbake til start.  Kast heller både sneglene og snegleegg i søppelbøtten din for å slippe flere uvelkomne gjester.