Smarte tips

Matprisene stiger: Slik gjør du handleturen billigst mulig

Familie på tre som går med en handlevogn mellom to hyller med mat. Vi gir deg seks smarte tips til hvordan du kan gjøre handleturen billigst mulig.
Matvareprisene stiger til frustrasjon for mange. Det finnes heldigvis noen enkle metoder å gjøre handleturen billigst mulig. Vi har samlet 6 gode råd til hvordan du kan spare penger på mat. (Foto: Colourbox)

Matvareprisene fortsetter å øke. Vi gir deg derfor 6 gode råd til hvordan du kan gjøre handleturen billigst mulig.

Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer økte med 3,3 prosent i juli i år, viser nye tall fra SSB.

– Matvareprisene hadde en historisk høy månedsendring fra juni til juli i fjor. Vi har ikke målt en tilsvarende høy vekst i prisene fra juni til juli i år, noe som gjør at tolvmånedersveksten for matvareprisene faller i juli, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

Det er spesielt økte priser på kjøtt, melk, ost og egg som trekker indeksen for mat opp i juli i år.

Med økte matvarepriser og stigende renter kjenner mange på at det strammer i økonomien og er derfor på utkikk etter måter man kan spare penger på. Å spare penger trenger hverken være krevende eller komplisert, men trenger ofte at man er dedikert.

Vi har funnet seks gode råd til hvordan du kan gjøre turen til butikken billigst mulig.

Vil du ha flere tips til hvordan du kan spare penger? Her kan du lese alt vi skriver om temaet økonomi.

1. Planlegg handleturene

Drar du på butikken etter jobb uten en plan vil du nok ende opp med å bruke mer penger enn om du har planlagt handlingen i forkant. Etter jobb er man ofte sliten og sulten og vil derfor putte mer i handlekurven enn det som egentlig er nødvendig. Har du derimot planlagt hva du skal kjøpe vil du unngå å kjøpe noe som du ikke trenger, samt fått sjekket beholdningen hjemme slik at du ikke kjøper noe du allerede har.

Har du en travel hverdag og ikke nødvendigvis tid til å planlegge middager og handleliste, kan en matkasse være en god investering. Hos flere matkasse-leverandører kan du nå få rabatt på bestilling.

Matkasser fra Godt levert

Matkasser fra Godt levert

Spar opptil 1 639 kr på dine 4 første matkasser!
Sjekk ut matkassen her

2. Sjekk kiloprisene

Det er fort gjort å se på hva selve produktet koster, men ser man derimot heller på kiloprisene kan det være mye å spare. Er det et produkt man bruker mye av burde man se på hva det koster per kilo da du vil få mer mat for pengene.

Er du for eksempel en hyppig bruker av ferske urter kan det kanskje være lurt å investere i for eksempel Auk. Hvis du handler flere enn 124 stykker ferske urter med pris på 29,90 kr i året, vil Auk-produktet lønne seg rent økonomisk.

Få med deg: Test av Auk – vi ble overrasket av resultatet.

Nå på tilbud
Auk helautomatisk plantedyrker

Auk helautomatisk plantedyrker

Auk er 56 cm bred, 29 cm dyp og 35 cm eller 50 cm høy.
Sjekk prisen her: Spar 500 kr nå

3. Sjekk datovarer

De fleste matvarene har en utløpsdato, spesielt ferskvarer som kjøtt og ost. Det hender ofte at butikkene ikke klarer å selge alle varene før de går ut på dato, og velger da å prise dem ned slik at du kan kjøpe maten til en betraktelig lavere pris. Selv om maten har gått ut på dato betyr det ikke at den ikke er spiselig. Kjøtt kan også enkelt fryses ned og da vare i flere uker.

4. Se etter tilbud

De fleste dagligvarebutikker har tilbudsaviser enten på nett eller fysiske. Bor man på et sted hvor man har flere butikkjeder tilgjengelig er det lurt å sjekke disse. Plutselig har en butikk du ellers ikke besøker tilbud på noe du har skrevet på handlelisten. Dagligvarekjedene kjører ofte gode tilbud på flere ting, så her er det bare å følge med, for plutselig finner du noe det er mye å spare på.

TIPS: Appene «Mattilbud» og «Kupp» samler alle tilbudsavisene på ett sted.

5. Ta med egen pose

Det ble nylig kjent at prisen på plastposene stiger til 4,25 kroner. For noen høres det kanskje ikke ut som et sparetips, men alle små beløp vil til slutt kunne legges sammen til et mye høyere beløp.

Nettavisen skrev at nordmenn endte med å kjøpe 722 millioner plastposer i 2022 – noe som tilsvarer 132 poser per person. Ganger man dette antallet med dagens pris er det snakk om 561 kroner, noe som kan være nok til en ekstra middag for flere.

Du kan forresten lese mer om prisøkningen på plastposer her.

bomull
Ellos Nell Check Tote Bag

Ellos Nell Check Tote Bag

Stor, åpen veske i seersucker (krepp) av økologisk bomull. To bærehåndtak. Mål: B59 x H46 x D21 cm.
Sjekk prisen her

6. Oppbevaring av mat

Sist men ikke minst er oppbevaringen av mat også et viktig tips til hvordan man kan spare penger. Oppbevarer man mat riktig vil den kunne vare lengre, noe som igjen gjør at du ikke trenger å kjøpe nytt like ofte. Oppbevarer du frukt og grønt på rett måte vil du også potensielt slippe å kjøpe nytt hver gang det skal brukes.

Vi anbefaler å lese: Dette er grønnsakene og frukten som ikke skal i kjøleskapet.

genialt
3 stk vakuumbeholdere i glass

3 stk vakuumbeholdere i glass

Beholderen sørger for at maten holder seg frisk opptil fem ganger lenger takket være det medfølgende vakuumlokket.
Sjekk prisen her
VAKUUMER MATEN DIN
FoodSaver V2860

FoodSaver V2860

Vakuumpakket mat har lengre holdbarhet
Sjekk laveste pris her

Fryseren er perfekt for deg som ønsker å spare penger på mat. Kjøp for eksempel kjøtt når det er på tilbud for så å fryse det ned, da vil holdbarheten være i flere uker slik at du kanskje kan unngå å kjøpe for eksempel kjøttdeig når den er på fullpris.

Vi anbefaler å lese denne: Matvarer du helst ikke bør fryse