Bolig

Slik sjekker du om grillslangen er trygg å bruke

HULL: Boblen betyr hull i slangen.

Har du testet om grillslangen er trygg å bruke? Mange er ikke klar over at slangen til gassgrillen helst bør byttes annet hvert år.

Tekst og foto brukt med tillatelse av Newswire. Tekst: Kjell M. Kaasa, Newswire

– Grilling med gass er både enkelt og trygt, men det forutsetter at du går gjennom et par sjekkpunkter før sesongen starter. Det er nok en del som tar litt lett på dem, sier Espen Nordheim i Elkjøp.

Hvor lang levetid gasslangen får, kommer an på hvordan du oppbevarer grillen. Står den udekket i sollys, vær og vind, blir slangens levetid adskillig kortere enn om grillen oppbevares under et plastdekke.

– Hvis du har grillen stående på terrassen året rundt, får slangen lengst levetid om du tar den av før vinteren og oppbevarer den innomhus. Men da må du også være nøye med å få koblingspunktene tette når den settes på igjen, sier Norheim.

Vi har masse annet nyttig innhold om grillerSjekk ut vår samleside for grill her!

MORKEN: Slik skal en gasslange ikke se ut (Foto: AGA AS)

Gasslanger er ferskvare og har en dato påstemplet som viser når de er produsert. Men slangen kan ha vært oppbevart mørkt og lukket på et lager et år eller to før den kommer i salg uten at det forringer kvaliteten nevneverdig.

– Sjekk dato, men ta også bøyetesten på slangen. Ser du sprekker, bør den byttes, sier Elkjøps grillekspert.

Med jevne mellomrom bør du også ta slangetesten for å sjekke at propangass ikke lekker ut. Til det trenger du en pensel og en flaske oppvaskmiddel. Bland to deler oppvaskmiddel og én del vann.

– Lag en tykk såpevannsblanding som du smørere på slangen og begge koblingspunkter. Så åpner du for gasstilførselen for å lage trykk inni slangen. Dersom den ikke er helt tett, vil du se bobler, sier Nordheim.

Oppvaskmiddel kommer også godt med når du bytter til ny slange. En ny slange kan være trang å skyve på plass, men med to-tre dråper i festepunktet blir det lettere å skyve den på plass før du strammer til slangeklemmen.

Les også: Dette er de beste grillene til under 5000 kroner

To år mellom hvert bytte

Både Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og grillforhandlerne anbefaler å bytte slange cirka annet hvert år.

– I stedet for å lure på om den lille sprekken du ser er farlig, er det en grei regel å bytte slange annet hvert år. For to-tre hundrelapper får du ny slange og tilhørende regulator, som er en rimelig sikkerhet, sier Petter Sørlie i Nordic Season Products. Importøren selger 45 000 gassgriller i Norden hvert år.

Gasslangene som selges i Norden skal tåle temperaturer ned mot 30 minusgrader og inneholder derfor en høyere andel naturgummi enn de mer PVC-holdige slangene i sydligere strøk. Naturgummien gjør også at slangene er mer ømtålige for sollys.

Faren for å kjøpe en dårlig slange, er ikke stor, ifølge Sørlie. Et lite antall slangeprodusenter leverer til det meste av markedet.

– Det tas ingen sjanser med kvaliteten på produktene. Dårlig kvalitet kan få store sikkerhetsmessige konsekvenser, i tillegg til kostnader ved at et produkt eventuelt må trekkes tilbake, sier han.

Farlig fettbrann

Propangass skal behandles med respekt, den utvider seg 250 ganger når den eksploderer.

– Mange av grillbrannene vi leser om i avisa er egentlig fettbranner. Hvis du aldri rengjør grillen, kan det bli liggende opp mot en halv kilo fett i bunnen av grillen. Og fett tar fyr når det blir varmt nok, sier Morten Kolverud hos If Sikkerhetssenter på Hobøl.

Oppstår det flammer i grillen som du ikke har kontroll over, skal du raskt slå av gasstilførselen. I tillegg kan du koble fra gassbeholderen og dra den litt vekk.

Les også: Disse gassgrillene er best i test

Trygg grilling med gass

Gassgrill test: Illustrasjonsbilde av en person som griller på gassgrill
Gassgrill: Slik gjør du det riktig. (Foto: Colourbox)

1) Sjekk om slangen holder mål. Se på datostemplingen. Ta bøyetesten ved å smøre inn slange og koblingspunkt med tykt såpevann. Bobler viser gasslekkasje.

2) Plasser grillen slik at det er minst én meter avstand til brennbart materiale på alle kanter.

3) Ha lokket åpnet når du tenner opp.

4) Gassbeholderen skal ikke stå i grillens oppbevaringsrom under grilling, men utenfor.

5) Koble fra gassbeholderen når grillen ikke er i bruk.

Les mer på våre temasider: