Oppskrift: Hvordan steke perfekt lammestek
Lam serveres hele året, men er mest populært på høsten. Det når også en topp rundt påske da mange liker å grille eller steke lam til påskeaften. Lammestek kan stekes med eller uten ben, og er en rett det er lett å mestre. Et tips er å bruke steketermometer da det vil gjøre jobben mye lettere. Steketermometer med timer gjør også at du ikke trenger å henge over ovnen for å sjekke når den er ferdig, da den gir beskjed når kjøttet når riktig temperatur.
Hvordan steke og tilberede lammestek
Som ved steking av lammestek setter du ovnen på 125 °C. Har du en stek på under 2,5 kilo vil det være lurt å steke den raskt i stekepanne først.
Finn frem steketermometer, sett det i den tykkeste delen av steken. Stek til lammet har en kjernetemperatur på 65 °C om du vil ha steken medium stekt og 70 °C om du vi ha den stekt medium pluss. Har du en stek på 2 kilo vil den ta ca 2 timer å steke.
Oppskrift på klassisk langtidsstekt lammelår
Tilbehør til lammesteken
Tilbehør til lammelår varierer etter hva en liker, men klassikere er for eksempel poteter i ovn eller fløtegratinerte poteter.
Soppstuing. En nydelig, kremet soppstuing med fløte og egensankede eller butikkjøpte sopp smaker fortreffelig til lammet. I tillegg til å sette prikken over i-en på retten er det heller ikke å stikke under en stol at det sjelden passer dårlig at soppstuing i tillegg er utrolig lettvint og raskt å lage.
Gresk salat er en kjent salat for de fleste, men har du prøvd den til lammelår? Den smaker også nydelig til lam og vil være et perfekt tilbehør til påskens lammestek.
Når det kommer til sauser er en god rødvinssaus eller saus laget av kraften fra lammelåret midt i blinken. En enkel måte å lage saus av sjyen fra lammelåret er ved å jevne stekesjyen med maisenna. Så smaker du til med krydder, og eventuelt litt rødvin, soyasaus eller litt av begge.
Hvordan skjære opp lammestek?
For å skjære opp lammestek er det lurt å vente ca. 15 minutt for å la alle saftene få satt seg før du begynner å skjære.
Har du lammelår med bein lar du kniven følge langs lårbeinet på siden med mest kjøtt. Skjær så ut resterende stykker av steker og legg disse og det første kjøttstykket på en fjøl.
Skjær i skiver på ca. 1 centimeter og legg på et fat.
Noen av oppskriftene er hentet med tillatelse fra MatPrat.no, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.
Andre nyttige lenker