Oppskrift

Oppskrift: Hvordan steke perfekt lammestek

Bilde av perfekt stekt lammestek, vi gir deg tipsene som sikrer perfekt lammestek hver gang.
Lam er populært året rundt, men kanskje spesielt på høsten, rundt jul og påske. Vi gir deg tipsene som sikrer perfekt stekt lammestek hver gang. (Foto: Colourbox)

Lam serveres hele året, men er mest populært på høsten. Det når også en topp rundt påske da mange liker å grille eller steke lam til påskeaften. Lammestek kan stekes med eller uten ben, og er en rett det er lett å mestre. Et tips er å bruke steketermometer da det vil gjøre jobben mye lettere. Steketermometer med timer gjør også at du ikke trenger å henge over ovnen for å sjekke når den er ferdig, da den gir beskjed når kjøttet når riktig temperatur.

Hvordan steke og tilberede lammestek

Som ved steking av lammestek setter du ovnen på 125 °C. Har du en stek på under 2,5 kilo vil det være lurt å steke den raskt i stekepanne først.

Finn frem steketermometer, sett det i den tykkeste delen av steken. Stek til lammet har en kjernetemperatur på 65 °C om du vil ha steken medium stekt og 70 °C om du vi ha den stekt medium pluss. Har du en stek på 2 kilo vil den ta ca 2 timer å steke.

Oppskrift på klassisk langtidsstekt lammelår

Tilbehør til lammesteken

Tilbehør til lammelår varierer etter hva en liker, men klassikere er for eksempel poteter i ovn eller fløtegratinerte poteter.

Bilde av soppstuing med aromasopp. Her ahr du oppskriften på den enkle retten. Du kan også lage soppsting med kantarell.
Bilde av soppstuing med aromasopp, som er et nydelig tilbehør til lammestek. Her har du oppskriften på den enkle retten. Du kan også lage soppstuing med kantarell. (Foto: Matprat)

Soppstuing. En nydelig, kremet soppstuing med fløte og egensankede eller butikkjøpte sopp smaker fortreffelig til lammet. I tillegg til å sette prikken over i-en på retten er det heller ikke å stikke under en stol at det sjelden passer dårlig at soppstuing i tillegg er utrolig lettvint og raskt å lage.

Gresk salat er en kjent salat for de fleste, men har du prøvd den til lammelår? Den smaker også nydelig til lam og vil være et perfekt tilbehør til påskens lammestek.

Gresk salat er så enkelt, men allikevel så fantastisk godt på varme sommerdager. 

Når det kommer til sauser er en god rødvinssaus eller saus laget av kraften fra lammelåret midt i blinken. En enkel måte å lage saus av sjyen fra lammelåret er ved å jevne stekesjyen med maisenna. Så smaker du til med krydder, og eventuelt litt rødvin, soyasaus eller litt av begge.

Hvordan skjære opp lammestek?

For å skjære opp lammestek er det lurt å vente ca. 15 minutt for å la alle saftene få satt seg før du begynner å skjære. 

Har du lammelår med bein lar du kniven følge langs lårbeinet på siden med mest kjøtt. Skjær så ut resterende stykker av steker og legg disse og det første kjøttstykket på en fjøl. 

Skjær i skiver på ca. 1 centimeter og legg på et fat.

Noen av oppskriftene er hentet med tillatelse fra MatPrat.no, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.

Utstyr til en perfekt lammestek

Annonselenke

Andre nyttige lenker

Les mer på våre temasider: