Gjør det selv

Hvordan vaske og olje terrassen

Gjør terrassen din fin når sommeren er på hell. Her får du steg for steg til vask og oljing av terrasse eller platting.

Når høsten nærmer seg begynner det å bli tid for å rengjøre terrassen, og fjerne skitt og alger som har samlet seg etter sommeren. Med en skikkelig rengjøring nå er den klar for en kald vinter, og trenger kun en lett vask neste vår. Med riktig verktøy og vaskemidler går terrassevedlikeholdet som en lek, og lite er så tilfredstillende som å se terrasseplankene skinne som nye etter en grundig vask.

Se hvordan det gjøres i videoen over!

Slik vasker og renser du terrassen

Aller først fukter du terrassen din med vann, slik at grums og alger blir bløtet opp. Deretter bruker du et egnet terrassevask-middel. Under er det to alternative produkter:

AVA Terrassrengöring 1L

AVA Terrassrengöring 1L

Beckers Terrasstvätt 0.5L

Beckers Terrasstvätt 0.5L

Vaskemiddel som ikke skader planter

Terrassevasken heller du over i en sprutflaske, slik at du får god spredning. NB! vaskemiddelet brytes ned naturlig uten å skade beplantning rundt. Her er det viktig å være være grundig, og sørge for at hver minste trefiber er dekket av det. Deretter lar du rensen virke i 10-15 minutter.

Gardena Tryckspruta 1.25L

Gardena Tryckspruta 1.25L

Les også: Utvendig husvask: Finn den beste metoden

Ved nesten alle typer vaskemidler er det lurt å beskytte seg med både hansker og briller. Slik kan du gå kraftig til verks med skrubbing og vasking, uten at det går på bekostning av verken hud eller øyne.

Gardena Planteringshandske Stl 7/S

Gardena Planteringshandske Stl 7/S

Enkel fjerning av skitt og alger fra plattingen

Når terrassevasken har fått sette seg i treverket, og virket en stund, begynner du å skrubbe i vei med en stiv børste. Middelet fjerner tidligere behandling, som beis og olje, i tillegg til skitt, alger og mose.

Etter en grundig skrubbing med børsten, kan du begynne på det som kanskje er den mest tilfredstillende delen av prosessen: Spylingen. Da får du se det harde arbeidet ditt høste frukter, når alt av grums vaskes avgårde.

AVA P60 Master

AVA P60 Master

Slik oljer du terrassen

Når treverket har tørket ordentlig, vil neste steg være å gi en beskyttende overflatebehandling for å hindre algevekst, sopp og råte. Bruk gjerne en god terrasseolje som påføres med en bred malekost.

Beckers Träolja Elit Bio Grå 2.7L

Beckers Träolja Elit Bio Grå 2.7L

Det er viktig å røre godt i terrasseoljen før du går i gang med å pensle. Påfør olje vått i vått til treverket er helt mettet, og slutter å suge til seg olje. Deretter lar du treverket tørke til det ikke lenger kleber, noe som tar omlag 12 timer.

Les også: Hvordan pusse opp en sliten Tripp Trapp-stol: Slik går du frem

Voilà! Nå har du en nydelig terrasseplatting som holder seg fin og frisk i lang tid. Bonusen er at den er mer motstandsdyktig ovenfor vinterens slitasje, og vesentlig enklere å gjøre ren til våren. Lykke til!