Shopping

Fjernlys: Slik velger du riktig lys til bilen din

Rød truck med ekstralys.
Kjører du mye i skog og mark kan ekstralys være svært nyttig. (Foto: Ekstralys)

Godt og riktig lys er viktig for å føle seg trygg og sikker på veien. Her får du hjelp til å velge riktig lys for deg og ditt bruk, enten du trenger fjernlys eller ryggelys.

Godt lys gir økt sikkerhet og trivsel bak rattet, men mange biler kommer med for dårlig lys originalt. I denne guiden får du råd og tips for bedre lys på bilen hvor vi ser på fordeler med bedre lys, og hvordan du kan oppgradere lys og fjernlys på din bil.

Godt fjernlys gir bedre sikkerhet

Bedre lys gir økt sikkerhet i trafikken av mange grunner. Både fordi du ser bedre, men også fordi du blir bedre sett av andre trafikanter. Bedre lys hjelper deg å raskere få øye på dyr eller andre ting som kan gjemme seg i veikanten.

Ett blåhvitt lys på bilen ser ikke bare bra ut. Øyet har celler som er følsomme for blått lys, som signaliserer til hjernen at det er dagtid og du blir mer våken. Du vil derfor bli mindre trøtt når du kjører på kveldstid.

Kjører du i 100 km/t har du en bremselengde på cirka 50 meter på normalt føre. Tenk hva 50 meter ekstra kastelengde kan gjøre?

Truck med ekstra fjernlys på vinterføre.
(Foto: Ekstralys)

Les også: 12 tips til hvordan skifte hjul selv

Hvilke typer lys passer deg og ditt bruk?

Ved å oppgradere til LED på bilen fra for eksempel halogenpærer vil du få et fantastisk resultat og et perlehvitt, pent lys som matcher andre LED- eller xenon-pærer du måtte ha fra før i bilen din.

Philips Ultinon Pro9000 LED pære

Kraftig LED-pære som passer i de fleste biler!
Kjøp den her med 20% avslag!

Det finnes mange faktorer som avgjør hva slags type og hvilke typer pærer og ekstralys du trenger, men den viktigste er hvilket type lysbilde du har behov for når du er ute og kjører. De følgende diagrammene viser hvordan de ulike lysbildene faktisk ser ut, slik at du kan ta det riktige valget:

SPOT lysbilde:

Illustrasjon som viser klassisk spot lysbilde.

Et spot-lysbilde fokuserer på å gi deg god kastelengde og å få lyset langt fram på veien. Det har ikke så mye bredde, men det er heller ikke bredden i lyset som er i fokus her. Du finner lignende lysbilde i tradisjonelle tusenmetere og i mange runde ekstralys.

Et spot-lysbilde passer for deg som trenger lyset langt fremme på veien og behøver å se langt. Samtidig får du et lys som dekker hele veibanen. Det finnes også LED-barer med spot lysbilde, men som er buet. Siden LED-baren er buet vil lysbildet også følge kurven til lampen. Resultatet er at LED-baren ikke bare lyser langt, men også gir god bredde langt fremme. 

Rigid SR6 Spot LED fjernlys

Perfekt for deg som ønsker en diskret og stilig montering!
Kjøp den her med 40% avslag!

Les også: Hvordan vaske motoren på bilen

KOMBO lysbilde:

Illustrasjon som viser klassisk kombo lysbilde.

Et kombinert lysbilde kombinerer lengde og bredde i lyset. Her får du en god spot i midten av lyset som gir deg lengde, men i tillegg så lyser den godt ut til sidene og da ut i grøftekantene.

Et kombinert lysbilde passer for deg som trenger lyset langt fremme, men også ønsker en god oversikt lengre ut i grøftekantene. Perfekt når du kjører på svingete veier hvor dyr kan dukke opp og du trenger å ha bra oversikt framover og ut i kantene. Vi bruker å si at kombinert lysbilde er det perfekte lysbildet uansett kjøreforhold da du får det beste fra to verdener!

Rigid SR20 Kombo LED fjernlys

Kompakt og robust lykt med en effekt på hele 7500 lumen!
Kjøp den her med 40% avslag!

DRIVING lysbilde:

Illustrasjon som viser driving lysbilde.

Med driving lysbilde får du en veldig god bredde i lyset. Lyset fra ekstralys med driving lysbilde strekker seg ikke like langt som spot og kombo gjør, men mange av ekstralysene har en god nok kastelengde for de aller fleste. Det er da bredden denne lampen fokuserer på. Et driving lysbilde passer til deg som kjører mye rundt skogsområder, hvor du da ønsker å se dyr lenge før de står midt i veibanen.

Rigid SR6 PRO Driving LED Fjernlys

Dette er en lampe som virkelig gir deg et flott fjernlys, med en diskret montering.
Kjøp den her!

FULL FLOOD/DIFFUSED lysbilde:

En illustrasjon som viser full flood eller diffused lysbilde.

Full flood eller diffused lysbilde har nesten ikke lengde, men lyser godt opp området rundt lampen og nærmest kjøretøyet. Det egner seg perfekt til ryggelys eller arbeidslys og lignende. Hvor du behøver mye lys rundt bilen, men du ikke trenger så mye lengde i lyset.

Rigid E20 PRO Flood LED Arbeidslys

For deg som vil ha det aller beste!
Kjøp den her!

Rust på bilen? Slik fjerner du det!

Trenger du ekstralys?

Å ha ekstra lys på bilen din gir deg full kontroll over hva som skjer rundt deg når du kjører. Hvis du ønsker å montere en LED-bar på bilen din så har du mye å velge mellom. Man kan gå for en integrert montering i grillen som vil gi deg en skjult og diskret montering på bilen din. Eller du kan gå får en stor og heftig LED-bar montert på taket.

Rigid SR20 PRO LED fjernlys

Oppgradert bestselger med hele 12 540 lumen effekt!
Kjøp den her med 25% avslag!

LED fjernlys til bilen er det absolutt kraftigste man kan få. Det finnes LED-lyskastere fra produsenter som Lumen, Rigid og Lazer som lyser langt forbi to kilometer. Du får LED-bjelker eller LED-bars som lyser i ufattelig lysstyrke og lumen og gir deg et fantastisk fjernlys med god lengde og bredde slik at du kan oppdage farer og dyr langs med veiene for en tryggere mørkekjøring.

Lumen Helios CS20 LED fjernlys

Slank, kraftig og godkjent LED-bar!
Kjøp den her med 30% avslag!
Nærbilde av to LED ekstralys fra Lazer på truck.
(Foto: Ekstralys)

Oppgrader ryggelyset på bilen din

Bilprodusentene kaller ryggelys for ryggemarkeringslys. Det handler nemlig ikke om at du skal ha god sikt bakover når du rygger, men at alle andre skal se at du har bilen i revers. Oppgrader ryggelysene på bilen din til LED-lys, så reduserer du sjansen for å kjøre på noe eller noen når du rygger. 

Lumen Workforce R23 LED rygge- og arbeidslys

Designet for å tåle de tøffeste forholdene, og et lysbilde som er spesielt godt egnet for rygging, og arbeid.
Kjøp den her!

Les også: 5 steg til skinnende ren bil

Oppgrader fra halogenpærer til LED

Med LED-pærer til både nærlys og fjernlys kan du enkelt erstatte standard halogenpærer med nye, kraftige LED-pærer med opp til fire ganger så god effekt som halogen.

Lumen LED ProSystem

Bestselger med komplett sett med oppgraderingspærer fra halogen til LED!
Kjøp den her!

Les mer på våre temasider: