Hus, hjem og hage

Snøfreser: Hvordan velge riktig til ditt uteområde?

Bilde av person i rød vinterjakke, og brune sko som kjører en rød og sort snøfreser i oppkjørsel med snø.
En snøfreser er gjerne en av de dyreste maskinene en går til innkjøp av. Da er det fint å vite at en velger riktig! Vi forklarer hvordan du velger riktig snøfreser for ditt bruk og uteområde. (Foto: Colourbox)

Snøfreser på bensin eller elektrisk? Med belte eller hjul? Stor, liten eller med elektrisk start? Slik velger du riktig snøfreser til ditt bruk og uteområde.

Det er nok ikke mange andre steder i verden du får brukt en snøfreser like ofte som i Norge. De smarte maskinen gjør det å fjerne snø, på uteområde og i oppkjørsel, til en lek, og noe man mer enn gjerne snører på vintersko og drar på seg ytterjakken for. Her er det heller ingen fare for prolaps eller skiveutglidning som følge av å fjerne snø ved å dytte rundt på en tung snømåke lastet med flere kilo snø. 

Hvilken snøfreser bør du velge?

For deg som ikke er så godt kjent med snøfresere vet du kanskje heller ikke at det finnes flere forskjellige typer. Det gjør det, og med det øker sjansen for at du finner den rette for deg og din lommebok. Her er de forskjellige funksjonene du kan velge mellom:

  • Bensindrevet
  • Elektrisk/ på batteri
  • Motorstyrke (nå gjerne oppgitt i kubikk eller kilowatt, tidligere i hestekrefter) 
  • Snøfreser på belte
  • Snøfreser med hjul
  • Snøfresere med og uten elektrisk start. Elektrisk start er en forutsigbar måte å alltid sikre at snøfreseren starter, men det krever tilgang til stikkontakt. Er det veldig kaldt kan det nemlig være vanskelig å få start på fresere uten elektrisk start.
  • Ett- eller totrinns snøfresere

Blant alle de nevnte finnes det også små og store modeller samt forskjeller i motorkraft. Forvirrende? Frykt ikke! Under forklarer vi hva du må tenke på og hvordan du kommer frem til hvilken som passer deg. 

Her finner du flere redskap, maskiner og smarte tips til ditt uterom

Hjul, elektrisk start og to-trinn:

HUSQVARNA SNØFRES ST 124 61CM

Den kompakte og høytytende ST 124 snøfreseren er ideell for huseiere som skal fjerne snø fra oppkjørsler og gangveier. Et effektiv totrinns system gir god kastekapasitet. Snøfreseren har enkel manøvrering, fjernstyrt utblåsingssjakt og en kraftig motor med elektrisk start hjelper deg bekjempe vintersnøen.
Sjekk prisen her

Hvilken snøfreser er best?

Hvilken snøfreser som anbefales til deg kommer helt an på uteområdet ditt og hvordan du skal bruke snøfreseren. Har du et stort uteområde må du nemlig velge noe annet enn om du bor i rekkehus og bare skal fjerne snø fra en liten oppkjørsel.

Dette bør du ta i betraktning når du skal kjøpe snøfreser:

  • Hvor stort område skal du fjerne snø fra?
  • Hvordan er området du skal fjerne snø fra? Er det jevnt eller ujevnt? Terrasse, grus eller hage? Med bakker eller flatt?
  • Hvor mye penger har du tenkt å bruke på snøfreseren?

Hvor stor snøfreser?

I en artikkel skrevet av Klikk.no mener deres ekspert at folk ofte kjøper for små snøfresere. Han legger til at det kan holde med en liten snøfreser om du har et lite uteområde, men skal du fjerne snø på større uteområder med oppstillingsplass til flere biler vil han anbefale en større snøfreser. 

Så enkelt trodde du ikke at du kunne rense pipa selv

Snøfreser med belte eller hjul? 

Ifølge samme artikkel hos Klikk.no er det beltevognene som blir utsolgt først. Kanskje ikke så overraskende da de, i følge Huseierne, er de beste på å ta seg frem i varierende terreng, bakker og skråninger. Dette på grunn av, stort sett, bedre feste på underlaget. Den vil også kunne låses slik at den står støtt, og dermed kunne frese snø i oppkjørsel med grus, uten at steinene freses opp, eller på treunderlag uten å ødelegge underlaget. En av ekspertene i saken til Klikk mener derimot at en snøfreser med hjul og kjetting er det beste på veldig isete og glatt føre, og i krevende bakker.

Belte:

Ariens snøfreser COMPACT TRACK 24LET 920318 snøfreser

En beltesnøfreser med 61 cm fresebredde. Stabil og stødig, liten og lett å kjøre. Her kan du justere høyden på freserhuset slik at den ikke skraper underlaget, mao meget gunstig på grus og singel. Med 220V starter og frontlys. God fremkomlighet og stødig gange. Konstruert for ulendt terreng som fjell, åser, bratte eller glatte innkjørsler og områder der snøen må fjernes fra torv eller grus.

Er du derimot på utkikk etter en rimelig snøfreser, og har du et mindre uteområde kan en snøfreser med hjul gå veldig fint. Her tipser Huseierne om å tappe ut litt luft fra dekkene om du sliter med at snøfreseren sklir, da det vil gi større kontaktflate og derfor også bedre feste.

Hjul:

Stiga snøfreser ST4262 P, bensin

Dette er en driftsikker to-trinns snøfreser egnet for brøyting opp til 50 cm dyp snø på medium til store områder. For eksempel gangveier, parkeringsplasser og fortau. Søfreseren kan takle både komprimert og lett snø og kaste den i ønsket retning med et enkelt sveivhåndtak. Med denne er det mulig å arbeide på alle typer overflater uten å skade de som er mer delikate.

Snøfreser på bensin eller elektrisk på batteri?

Også her skiller størrelse på uteområdet valg av snøfreser. En elektrisk snøfreser kan gå fint for deg med et lite uteområde, mener eksperten i saken til Klikk.no.

Brennverdi: Du blir overrasket over hvor bjørkeved er på listen

Elektrisk:

Toro Power Curve 1800, el-drevet snøfreser

Denne el-drevede snøfreseren(1800 w) arbeider stille. Start motoren med et knappetrykk og rydd innkjørsler og ganger med en motor på 10 ampere. Denne snøfreseren er helt vedlikeholdsfri, lett å oppbevare og har lav vekt( 12 kg).

Har du derimot større uteområde og behov for mer motorkraft og varighet vil en større, bensindrevet snøfreser være det beste valget for deg.

Bensindrevet:

Honda HSS 655 ETD snøfreser

Snøfreser med belte og elektrisk start i bunnsolid Hondakvalitet. Overlegent grep under de aller fleste snøforhold og med belter som gjør det mulig å rydde snø på ujevnt underlag samtidig som beltene er skånsomme mot underlag som tak og terrasser. Perfekt for privat bruk. Totrinsssystem gir overlegen ytelse og en økonomisk og brukervennlig snøfreser. Rydder opp til 37 tonn snø i timen og har kastelengde på 14 meter. Designet for å tåle tøffe forhold over lang tid.

Ett- eller to-trinns snøfresere

Snøfresere kommer også i ett- og totrinns-varianter. Her er forskjellen også bruk og størrelse på uteområde. 

Ett-trinn: Ofte lette og enkle maskiner hvor alt arbeidet foregår på ett trinn. Disse fungerer ifølge Huseierne best på asfalterte små oppkjørsler. 

Ett-trinns snøfreser:

MTD snøfreser med smart ME 53 1-trinns

Lettvekts snøfreser fra MTD med bensinmotor på 208cc og elektrisk start på 220 V. Denne passer ypperlig for garasjeinnkjørsel og mindre flater og er lett å håndtere og lagre. Snøfreseren passer bra på mindre areal og ved moderate snømengder.

To-trinn: Mer robuste og større kapasitet, men ifølge Huseierne derfor også gjerne både dyrere og tyngre. 

To-trinns snøfreser:

Ariens Deluxe ST 24 DLE 921323 to-trinns snøfreser

Designet for maksimal ytelse. 35,5 cm frostsikker høyhastighets-vifte frakter snøen inn og ut i høy hastighet. Dette gjør at snøfreseren måker 30% mer snø 100% av tiden. Automatisk sperrefunksjon og en snøfreser som er stødig og lett å styre.