«Snooze»: Derfor er det ikke lurt å trykke på slumreknappen
Dette er grunnen til at hverken forskere eller eksperter anbefaler å trykke på «snooze»-knappen for å sove noen minutter ekstra om morgenen.
Er du også en av de som ikke kan motstå fristelsen ved å trykke på «snooze»-knappen når alarmen går av om morgenen? En av de som gang på gang overtaler deg selv om at du trenger de ekstra minuttene med søvn som føles så sårt tiltrengt i det ringeklokken vil ha deg ut av den varme og myke sengen?
Ordtaket «you snooze, you lose» sikter kanskje ikke til slumring av alarmen om morgenen, men ser likevel ut til å kunne stemme veldig godt – bokstavelig talt. Ekspertene og forskning på feltet ser nemlig ut til å enes om at dette ikke er en god idé å slumre. Vi forklarer hva de har kommet frem til når det kommer til slumreknappen.
Liker du visste du at-saker som dette? Hvordan geniene sov, hvorfor du ikke burde drikke kaffe om morgenen eller trene når du er syk finner du svaret på her.
Hvorfor er det så vanskelig å stå opp?
Først og fremst, hvorfor er det så vanskelig å stå opp, og noen ganger mer så enn andre? Ifølge en artikkel publisert hos South Carolina Internal Medicine kan kroppstemperatur ha mye med saken å gjøre. De skriver at når man sover synker kroppstemperaturen vår og etterhvert som man nærmer seg oppvåkning stiger den igjen. Det vil derfor, for de av oss som ikke har sovet nok, være enda vanskeligere å unngå å trykke «snooze». Ikke bare på grunn av sjokket av alarmen men også på grunn av den kalde virkeligheten som venter utenfor dynen.
Mel Robbins er nok for mange den som gjorde det kjent at det ikke er lurt å trykke på «snooze» når alarmen ringer om morgenen. Den internasjonalt kjente podcastverten, foredragsholderen og forfatteren av New York Times-bestselgerne The High 5 Habit og The 5 Second Rule, har flere ganger frarådet det å trykke på «snooze»-knappen. Både på sin egen podcast, i video og innlegg på Instagram og på live-video på sin egen YouTube-kanal forteller hun hvorfor det ikke er bra å slumre.
Derfor er det ikke lurt å drikke kaffe om morgenen
En produktivitets-morder de fleste av oss ikke vet om
Videoen hennes på YouTube er kalt «Why hitting snooze ruins your brain» og det første som kommer opp av tekst i videoen er frasen «How hitting the alarm destroys your sleep». Hun starter videoen med å blant annet kalle det å «snooze» for en produktivitets-morder som de fleste av oss ikke vet om. Hun sier at om du «snoozer» om morgenen, slik hun selv brukte å gjøre, så vil du ødelegge for din egen produktivitet i minst fire timer.
Trykker du på «snooze»-knappen havner du nemlig i noe som kalles sleep inertia, eller «søvntreghet», kanskje mest kjent som «morgentåke», på norsk. Noe hun sammenligner med følelsen av en mental hangover.
Det som skjer, forklarer hun, er at delen av hjernen som er ansvarlig for å ta beslutninger, oppmerksomhet, årvåkenhet og selvkontroll fortsatt er i en søvnsyklus. Og nå som du er våken vil det ta samme delen av hjernen ca. 4 timer før den er ute av søvnsyklusen. Dette vil naturligvis gjøre at du føler deg groggy og sliten, fordi den delen av hjernen som er ansvarlig for kritisk tenkning og som holder deg årvåken, nærmest fortsatt sover.
Ikke bruk dette tørkepapiret til mat
Også South Carolina Internal Medicine fraråder «snoozing».
– Om du er en av de som liker å trykke på «snooze»-knappen gjentatte ganger vil hjernen og kroppen din bare bli mer og mer forvirret. Dette kan føre til at du føler deg «ute av det» og enda trøttere enn du ville ha gjort om du bare stod opp første gang klokken ringte skriver de.
De anbefaler heller å sette alarmen på et realistisk tidspunkt, og på denne måten unngå morgentåken de også bekrefter at kan ta opptil fire timer. Sløvheten man kan ende med å kjenne kan ifølge nettsiden gjøre det vanskelig å gjennomføre helt ordinære oppgaver, noe som kan gjøre pendling til jobb og jobbmøter enda mer utmattende.
Hvorfor blir man trøtt når man snoozer?
Mel Robbins forteller i videoen sin at når vi går og legger oss, sover vi alle i forskjellige søvnsykluser på mellom ca. 90 og 110 minutter gjennom hele natten. Og så, rett før du våkner, slutter disse søvnsuklusene og kroppen vår går inn i en oppvåkningsfase. Her våkner hjernen sakte, men sikkert opp. Når alarmen går av er man altså i en oppvåkningsmodus og hjernen er klar til å starte dagen. Men, går alarmen av, og du trykker på «snooze»-knappen, sier Robbins, har du akkurat fått hjernen din til å gå tilbake inn i en søvnsyklus.
– Hjernen er nå i et modus som det tar rundt 90-110 minutter å avslutte. Hun fortsetter med å fortelle at det vil ta deg ca 4 timer å komme deg ut av denne søvnsyklusen.
Også denne forskningen fra NIH (National Library of Medicine) kalt «Effects of using a snooze alarm on sleep inertia after morning awakening» drar en slutning om at det å «snooze» drar ut morgentåken sammenlignet med det å våkne etter bare én alarm.
Anbefaler lysvekking om du trenger å våkne gradvis
NRK skrev tidligere artikkelen «advarer mot «snooze»-knappen». Og her refererer de til anbefalinger professor Poul Jennum har gitt om å heller våkne av lysvekking om du trenger å våkne gradvis.
– Det er fysiologisk sett bedre at det er lys som blir kraftigere og kraftigere som vekker oss, sier Jennum. Han anbefaler å heller bruke en vekkelampe som avgir et gradvis sterkere lys helt til du våkner.