Smarte tips

Solceller tak: er solcellepanel søknadspliktig?

Solcellepanel tak: Bilde av solceller på hustak. Er solcellepanle søknadspliktig? Vi forklarer!
Vurderer du solcellepanel på taket? Da bør du være klar over om det er søknadspliktig eller ikke. (Foto: Colourbox)

Trenger man tillatelse for å bygge solcellepanel på tak? Det er ikke alltid lett å holde styr på alle byggeregler, vi gir deg derfor svaret her.

Rundt om i vårt landstrakte land får flere opp øynene for fordelene med å utvinne billig og grønn energi rett fra sola, gjennom solcellepanel på hustaket sitt. Å få det installert på hustaket krever sertifiserte montører, men trenger egentlig man å søke om byggetillatelse først?

Lurer du på mer om solcellepanel? Sjekk ut vår samleside for solcelle-saker!

Trenger man byggetillatelse for solcellepanel?

I det store og det hele: Nei. I henhold til plan- og bygningsloven i Norge kan mange mindre solcelleinstallasjoner på tak utføres uten behov for å søke om byggetillatelse. Dersom solcelleinstallasjonen ikke vesentlig endrer bygningens karakter, kan den ofte installeres uten å søke. Dette betyr at så lenge installasjonen er diskré og følger bygningens form, kan mange husholdninger gå videre med installasjonen uten ytterligere byråkrati.

Men det finnes unntak. Bor du i et verneverdig område, nær kulturminner, eller i spesielt utsatte landskap, kan det kreves særskilt tillatelse uavhengig av installasjonens størrelse. Slike områder har ofte strenge reguleringer for å bevare historisk eller kulturell verdi, og solcellepanel kan anses som en visuell forandring. Derfor er det viktig å høre med kommunen du bor i om det finnes noen særskilte bestemmelser i akkurat ditt område.

Det er også strenge krav til at tekniske installasjoner, som solcellepanel, ikke vesentlig øker faren for at brann oppstår eller at brann og røyk sprer seg.

Les også vår store guide til solceller: Dette er alt du må vite om solcellepanel på tak

Solceller tak: Hør med sameiet eller borettslaget ditt

Selv om ditt solcelleprosjekt ikke nødvendigvis krever en byggetillatelse, bør man ikke overse andre potensielle hindringer. Nabolags- eller boligsammenslutninger kan ha egne retningslinjer som påvirker installasjonen. Det kan være estetiske krav, eller begrensninger basert på naboers rettigheter. Det er derfor klokt å konsultere med naboer og eventuelle sammenslutninger i forkant.

Videre, for de som vurderer større anlegg eller spesielle integrasjoner i byggets fasade, kan det være krav om byggetillatelse, selv om standard installasjoner på taket kanskje ikke trenger det.