Shopping

Solkrem: Disse er best i test

Bilde av en hånd som holder en gul tube med solkrem. På håndleddet er det tegnet en sol med selve solkremen. I bakgrunnen er det grønne trær og blå himmel. Vi har samlet solkremene som er kåret til best i test av Forbrukerrådet. Velg mellom populære merker som Derma, Änglamark, Avivir, Dermica. Den store favoritten fra La Roche-Posay får strykkarakter av Forbrukerrådet.
Det trenger ikke være knallsol for at man bør bruke solkrem. Her finner du solkremene som er anbefalt av Forbrukerrådet. Lille Kanin, Änglamark, Derma og Avivir er blant solkremene som kommer best ut i testen Forbrukerrådet har gjennomført i 2023. (Foto: Marie Henriksen/ABC Startsiden)

Solkrem fra Änglamark, Dermica og Derma er blant solkremene som er kåret til best i test av Forbrukerrådet.

Uavhengig av årstid og destinasjon, er det én konstant faktor å huske på – bruk av solkrem. Beskyttelse mot solens skadelige stråler er avgjørende for både voksne og barn, selv når himmelen er overskyet.

Vi har samlet Forbrukerrådets anbefalte solkremer i 2023, slik at valget av solkrem skal være enkelt for deg. Vi oppdaterer så snart testen for 2024 er tilgjengelig.

Populære solkremer som får strykkarakter

I 2023 ble hele 47 solkremer testet, og blant disse var det 29 kremer som fikk strykkarakter og rødt fjes hos Forbrukerrådet. Dette fordi de inneholder stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende.

Blant testtaperne finner vi produkter fra store og kjente merker, som Garnier Ambre Solaire, Piz Buin, Vichy og La Roche-Posay. Ifølge Forbrukerrådet inneholder disse kremene det mistenkte hormonforstyrrende stoffet octocrylene, som nylig har fått strengere regulering.

  • Til info: Solkremen fra La Roche-Posay fikk i 2022 grønt smilefjes av Forbrukerrådet da den tidligere ble produsert uten Ethylhexyl salicylate, et hormonforstyrrende stoff. I 2023 fikk denne derimot strykkarakter og er derfor ikke anbefalt av Forbrukerrådet.

Disse solkremene er best i test i 2023

14 av de 47 testede solkremene får toppscore hos Forbrukerrådet. Testvinnerne inneholder hverken miljøskadelige stoffer, stoffer som kan gi allergi, eller kjemikalier som er mistenkt hormonforstyrrende.

Under finner du fem av solkremene som har blitt kåret til «best i test» av Forbrukerrådet, du kan lese hele testen her.

Derma-solkrem:

svanemerket
Derma solkrem SPF 30

Derma solkrem SPF 30

Pris nå: 144 kroner hos Med24
Her får du den til laveste pris

Solkrem fra Änglamark:

svanemerket
Änglamark solkrem SPF 30

Änglamark solkrem SPF 30

Änglamark er Coops egen serie for økologiske, miljø- og allergivennlige varer.

Ecooking-solkrem:

Ecooking solkrem SPF 30

Ecooking solkrem SPF 30

Pris nå: 299 kroner hos Mecindo
Her får du den til laveste pris

Solkrem fra Avivir:

svanemerket
Avivir Aleo Vera solkrem SPF 30

Avivir Aleo Vera solkrem SPF 30

Pris nå: 159 kroner hos Farmasiet
Her får du den til laveste pris

Solkrem fra Lille Kanin:

svanemerket
Lille Kanin solspray SPF30

Lille Kanin solspray SPF30

Pris nå: 297 kroner hos COS
Her får du den til laveste pris

Solkrem til barn

Barnehud er mer sensitiv enn voksen hud, og trenger derfor solkrem som er tilpasset den. Solbeskyttelse til barn inneholder milde ingredienser som de fleste barn tåler godt.

Her finner du to populære solkremer til barn som får smilefjes av Forbrukerrådet.

Solkrem fra Derma:

svanemerket
Derma solkrem til barn SPF 30

Derma solkrem til barn SPF 30

Pris nå: 124 kroner hos Mecindo
Her får du den til laveste pris

Solkrem til barn fra Dermica:

svanemerket
Dermica solkrem  til barn SPF 30

Dermica solkrem til barn SPF 30

Dermica er Apotek 1 sin egen serie produkter utviklet med aktive ingredienser og fagkunnskap.

Dette er de beste solkremene til ansikt

Nytt i testen fra Forbrukerrådet er solkrem til ansikt. Kremene til ansiktet passer spesielt godt til den mer sensitive huden vi har der. Noen trenger spesielle solkremer til ansikt basert på hudtype, dette er noe Forbrukerrådet ikke har tatt i betraktning ettersom de har sett på ingrediensene og evnen til å beskytte oss i solen.

Dermica-solkrem:

svanemerket
Dermica solkrem ansikt SPF 30

Dermica solkrem ansikt SPF 30

Dermica er Apotek 1 sin egen serie produkter utviklet med aktive ingredienser og fagkunnskap.

Wirecutter har testet solkremer som er beregnet til ansikt, og kåret det de mener er de beste. Testen ble gjennomført ved at forskjellige mennesker med forskjellige hudtyper testet flere solkremer og kom med en konklusjon på hvilke de likte best. Wirecutter har ikke sett på ingrediensene, og vi kan derfor ikke si noe om kremene er skadelig for miljøet.

Under finner du solkrem til ansiktet, og fuktighetskrem med solfaktor som er av favorittene til Wirecutter i 2024. Solkremene kan oppleves som noe mer oljete på huden enn fuktighetskrem med SPF. Til gjengjeld vil solkremen gi høyere beskyttelse.

Her finner du en guide til hvordan du velger riktig solkrem til ansiktet.

Murad-solkrem:

solkrem
Murad solkrem til ansikt

Murad solkrem til ansikt

Pris nå: 591 kroner hos Proshop
Her får du den til laveste pris

CeraVe fuktighetskrem med SPF:

fuktighetskrem
CeraVe fuktighetskrem med SPF

CeraVe fuktighetskrem med SPF

Pris nå: 123 kroner hos Farmasiet
Her får du den til laveste pris

Gammel solkrem kan gi dårlig solbeskyttelse

Solkremer flest er merket med et symbol som gjerne viser at de er holdbare i 12 måneder etter åpning, men dette avhenger av hvordan de har vært oppbevart.

– Solkrem skal oppbevares i romtemperatur, og skal ikke ha blitt utsatt for sand, vann, for høy varme, og aller viktigst – ikke blitt utsatt for direkte sollys, sier Lisa Grinaker, farmasøyt og fagsjef i Farmasiet, i en pressemelding til NTB.

– Om du ikke er sikker på om dette har skjedd med solkremen din, ville jeg tatt utgangspunkt i at solbeskyttelsen ikke er like god som da den ble åpnet, sier Grinaker.

Hvorfor smøre seg med solkrem?

Det trenger ikke være 20 varmegrader og sol ute for at man skal dra nytte av solkrem. Folkehelseinstituttet (FHI) skriver at selv på kalde og overskyede dager kan UV-strålene være sterke, og du kan derfor oppleve å bli solbrent uten solkrem på slike dager. Det kan være lurt å sjekke for eksempel UV-indeksen der du bor for å se hvor sterk solen er.

Det er likevel forskjell på solkremene på markedet, og Forbrukerrådet har gjort det enklere for oss forbrukere å velge riktig ved vi teste solkremer, og forteller oss hvilke vi bør kjøpe for å unngå skadelige stoffer.