Shopping

Solkrem: Disse er best i test

Blond dame med blondt hår og rosa solhatt er på stranden og smører på seg solkrem. Disse solkremene er best i test.
Våren er rett rundt hjørnet og da er det på tide å finne fram solkremen. La Roche Posay, Derma og Meraki er blant solkremene som kommer best ut i testen Forbrukerrådet har gjennomført. (Foto: Colourbox)

Solkrem fra La Roche Posay, Cosmica og Derma er blant solkremene som er kåret til best i test av Forbrukerrådet.

Nå blir det varmt i sør- og østlandet, og ekspertene advarer mot sola de neste dagene. Til VG forteller Olav Erikstad hos Storm Geo at solstrålingen nå er like sterk som i slutten av juli, noe Tove Svendby, som er seniorforsker og UV-ekspert ved klima- og miljøinstituttet NILU, kan bekrefte.

Hun råder derfor å være oppmerksom på å smøre seg med solkrem med minst faktor 30. Har du ikke gått til innkjøp av solkrem enda er det virkelig på tide nå.

Under finner du solkremene som har blitt kåret til best i test av Forbrukerrådet.

Det trenger derimot ikke være 20 varmegrader og sol ute for at man skal dra nytte av solkrem. Folkehelseinstituttet(FHI) skriver at selv på kalde og overskyede sommerdager kan UV-strålene være sterke, og du kan derfor oppleve å bli solbrent uten solkrem på slike dager. Så selv om det ikke er sterk sol og skyfri himmel i Nord-Norge, anbefales det også der å bruke solkrem.

Det er likevel forskjell på solkremene på markedet, men blant annet Forbrukerrådet har gjort det enkelt for oss å velge riktig i det de kåret en håndfull solkremer de mener er best i test i deres store solkrem-test-2022.

Blant vinnerne finner vi solkremer fra kjente merker som La Roche Posay, Änglamark, Derma, Cosmica, Avirir og Meraki. Merkene som ikke fikk «best i test»-stempelet er også fra kjente merker som Piz Buin, Vichy, Nivea, Ritiuals, P20 og Avène.

Her finner du samlesiden vår med tips, guider og alt som omhandler sommer.

Gammel solkrem kan gi dårlig solbeskyttelse

Solkremer flest er merket med et symbol som gjerne viser at de er holdbare i 12 måneder etter åpning, men dette avhenger av hvordan de har vært oppbevart.

– Solkrem skal oppbevares i romtemperatur, og skal ikke ha blitt utsatt for sand, vann, for høy varme, og aller viktigst – ikke blitt utsatt for direkte sollys, sier sier Lisa Grinaker, farmasøyt og fagsjef i Farmasiet, i en pressemelding til NTB.

– Om du ikke er sikker på om dette har skjedd med solkremen din, ville jeg tatt utgangspunkt i at solbeskyttelsen ikke er like god som da den ble åpnet, sier Grinaker.

Les også: Derfor må du ikke bruke solkremen fra i fjor.

Disse solkremene er best i test

Forbrukerrådet har testet flere forskjellige solkremer, og det er bare seks av 24 solkremer som får toppscore hos dem. Mange kremer inneholder både miljøskadelige stoffer, stoffer som kan gi allergi og kjemikalier som er mistenkt hormonforstyrrende.

– Testvinnerne har ingen miljøskadelige stoffer, og er dermed et godt alternativ for deg som tar miljøet med i betraktningen når solkremen skal kjøpes inn. Alle testvinnerne får du tak i på norske apotek, i dagligvarebutikken eller på nettet, sier direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket.

Under finner du solkremene som har blitt kåret til «best i test» av Forbrukerrådet.

La Roche Posay-solkrem:

Solkrem fra La Roche Posay

SPF 50+, UVA og UVB beskyttelse
Sjekk prisen her

Derma-solkrem:

Derma solkrem SPF50

Sjekk prisen her

Ecooking-solkrem:

Ecooking-solkrem

SPF 30, UVA og UVB beskyttelse
Sjekk prisen her

Meraki-solkrem:

Solkrem fra Meraki

SPF 30, UVA og UVB beskyttelse
Sjekk prisen her

Solkrem til barn

Barnehuden er mer sensitiv enn voksen hud, og trenger derfor solkrem som er tilpasset den. Solbeskyttelse til barn inneholder milde ingredienser som de fleste barn tåler godt, og de har høy solfaktor som gir god beskyttelse.

Klikk.no har sjekket ingrediensene i solkremene til barn. Denne kom best ut i testen:

Cosmica-solkrem: Best i test til barn

Cosmica Kids Active Sun Spray

SPF 30, UVA og UVB beskyttelse
Sjekk prisen her

Dette er de beste solkremene til ansikt

Wirecutter(NY Times) har testet solkremer som er beregnet til ansikt, og kåret det de mener er beste solkrem til ansiktet. Testen ble gjennomført ved at forskjellige mennesker med forskjellige hudtyper testet flere solkremer og kom med en konklusjon på hvilke de liker best. Wirecutter har ikke sett på ingrediensene, og vi kan derfor ikke si noe om kremene er skadelig for miljøet.

Her finner du en guide til hvordan du velger riktig solkrem til ansiktet.

Under finner du solkrem til ansiktet, og fuktighetskrem med solfaktor som er av favorittene til Wirecutter. Solkremene kan oppleves som noe mer oljete på huden enn fuktighetskrem med SPF. Til gjengjeld vil solkremen gi høyere beskyttelse.

Murad-solkrem:

Murad Environmental Shield City Skin Age

Murad Environmental Shield City Skin Age

Sjekk prisen her

CeraVe-solkrem:

CeraVe Facial Moisturising Lotion

SPF30 – 52 ml
Sjekk prisen her

Hvorfor bruke solkrem?

UVA-stråler kan bidra til tidlig aldring av huden, mens UVB-stråler gjør at man blir solbrent. Det er derfor lurt med solkrem som beskytter mot både UVA, og UVB-strålene. Begge typer stråling kan øke faren for å utvikle hudkreft, hvor melanom er den alvorligste. Norge er blant verstingene i verden på forekomst og dødelighet av denne krefttypen, og i 2020 fikk 2338 nordmenn melanom ifølge Kreftregisteret.

Les også guiden: Solkrem til ansikt