Shopping

Solkrem: Disse er best i test

Nærbilde av en arm med hvit solkrem på. Vi har samlet solkremene som er kåret til best i test av Forbrukerrådet. På toppen finner du blant annet merker som Derma, Dermica og Änglamark. På bunnen finner du solkremer fra Piz Buin, Vichy og La Roche-Posay.
Våren er rett rundt hjørnet og da er det på tide å finne fram solkremen. Lille Kanin, Änglamark, Derma og Avivir er blant solkremene som kommer best ut i testen Forbrukerrådet har gjennomført i 2023. (Foto: ABC Guider)

Solkrem fra Änglamark, Dermica og Derma er blant solkremene som er kåret til best i test av Forbrukerrådet i 2023.

Uavhengig av årstid og destinasjon, er det én konstant faktor å huske på – bruk av solkrem. Beskyttelse mot solens skadelige stråler er avgjørende for både voksne og barn, selv når himmelen er overskyet.

Vi har samlet Forbrukerrådets anbefalte solkremer i 2023, slik at valget av solkrem skal være enkelt for deg.

Hvorfor smøre seg med solkrem?

Det trenger ikke være 20 varmegrader og sol ute for at man skal dra nytte av solkrem. Folkehelseinstituttet(FHI) skriver at selv på kalde og overskyede sommerdager kan UV-strålene være sterke, og du kan derfor oppleve å bli solbrent uten solkrem på slike dager.

Det er likevel forskjell på solkremene på markedet, men Forbrukerrådet har gjort det enklere for oss forbrukere å velge riktig. Kun en håndfull av mange solkremer på markedet er kåret til best i test i deres solkrem-test.

Gammel solkrem kan gi dårlig solbeskyttelse

Solkremer flest er merket med et symbol som gjerne viser at de er holdbare i 12 måneder etter åpning, men dette avhenger av hvordan de har vært oppbevart.

– Solkrem skal oppbevares i romtemperatur, og skal ikke ha blitt utsatt for sand, vann, for høy varme, og aller viktigst – ikke blitt utsatt for direkte sollys, sier Lisa Grinaker, farmasøyt og fagsjef i Farmasiet, i en pressemelding til NTB.

– Om du ikke er sikker på om dette har skjedd med solkremen din, ville jeg tatt utgangspunkt i at solbeskyttelsen ikke er like god som da den ble åpnet, sier Grinaker.

Les også: Derfor må du ikke bruke solkremen fra i fjor.

Stor solkrem-test av Forbrukerrådet

Blant vinnerne finner vi solkremer fra kjente merker som Avivir, Änglamark, Derma, Dermica og Lille Kanin.

I årets test er har hele 47 solkremer blitt testet, og blant disse er det 29 kremer som får strykkarakter og rødt fjes hos Forbrukerrådet. Dette fordi de inneholder stoffer som er mistenkt hormonforstyrrende.

Blant testtaperne finner vi produkter fra store og kjente merker, som Garnier Ambre Solaire, Piz Buin, Vichy og La Roche-Posay. Ifølge Forbrukerrådet inneholder disse kremene det mistenkte hormonforstyrrende stoffet octocrylene, som nylig har fått strengere regulering. Det betyr at flere av solkremene i testen faktisk risikerer å bli forbudt når nytt regelverk trer i kraft.

Til info: Solkremen fra La Roche-Posay fikk i fjor grønt smilefjes av Forbrukerrådet da den tidligere ble produsert uten Ethylhexyl salicylate, et hormonforstyrrende stoff. I 2023 får denne derimot strykkarakter og er derfor ikke anbefalt av Forbrukerrådet.

Disse solkremene er best i test i 2023

14 av de 47 testede solkremene får toppscore hos Forbrukerrådet. Testvinnerne inneholder hverken miljøskadelige stoffer, stoffer som kan gi allergi og kjemikalier som er mistenkt hormonforstyrrende.

Under finner du solkremene som har blitt kåret til «best i test» av Forbrukerrådet i 2023, og som du med god samvittighet kan bruke i sommer.

Derma-solkrem:

Derma Solkrem SPF 30

Derma Solkrem SPF 30

Sjekk prisen her

Solkrem fra Änglamark:

Änglamark sun lotion water resistant SPF 30

Änglamark sun lotion water resistant SPF 30

Ecooking-solkrem:

Ecooking Sunscreen Body SPF 30

Ecooking Sunscreen Body SPF 30

Sjekk prisen her

Solkrem fra Avivir:

Avivir Aleo Vera Sun Lotion SPF 30

Avivir Aleo Vera Sun Lotion SPF 30

Sjekk laveste pris her

Solkrem fra Nilsens Jord:

Nilens Jord Body sun protection SPF 30

Nilens Jord Body sun protection SPF 30

Solkrem fra Lille Kanin:

Lille Kanin Sun Spray SPF30

Lille Kanin Sun Spray SPF30

Sjekk prisen her

Solkrem til barn

Barnehuden er mer sensitiv enn voksen hud, og trenger derfor solkrem som er tilpasset den. Solbeskyttelse til barn inneholder milde ingredienser som de fleste barn tåler godt, og de har høy solfaktor som gir god beskyttelse.

Klikk.no har sjekket ingrediensene i solkremene til barn. Denne kom best ut i testen:

Dermica-solkrem:

Dermica solkrem barn SPF 30

Dermica solkrem barn SPF 30

Derma-solkrem:

Derma kids solkrem SPF 30

Derma kids solkrem SPF 30

Sjekk laveste pris her

Dette er de beste solkremene til ansikt

Nytt i årets test fra Forbrukerrådet er solkrem til ansikt. Kremene til ansiktet passer spesielt godt til den mer sensitive huden vi har der. Noen trenger spesielle solkremer til ansikt basert på hudtype, dette er noe Forbrukerrådet ikke har tatt i betraktning ettersom de har sett på ingrediensene og evnen til å beskytte oss i solen.

Dermica-solkrem:

Dermica solkrem ansikt SPF 30

Dermica solkrem ansikt SPF 30

Wirecutter(NY Times) har testet solkremer som er beregnet til ansikt, og kåret det de mener er beste solkrem til ansiktet. Testen ble gjennomført ved at forskjellige mennesker med forskjellige hudtyper testet flere solkremer og kom med en konklusjon på hvilke de liker best. Wirecutter har ikke sett på ingrediensene, og vi kan derfor ikke si noe om kremene er skadelig for miljøet.

Under finner du solkrem til ansiktet, og fuktighetskrem med solfaktor som er av favorittene til Wirecutter i 2022. Solkremene kan oppleves som noe mer oljete på huden enn fuktighetskrem med SPF. Til gjengjeld vil solkremen gi høyere beskyttelse.

Her finner du en guide til hvordan du velger riktig solkrem til ansiktet.

Murad-solkrem:

Murad Environmental Shield City Skin Age

Murad Environmental Shield City Skin Age

Sjekk laveste pris her

CeraVe-solkrem:

CeraVe Facial Moisturising Lotion

SPF30 – 52 ml
Sjekk prisen her

Hvorfor bruke solkrem?

UVA-stråler kan bidra til tidlig aldring av huden, mens UVB-stråler gjør at man blir solbrent. Det er derfor lurt med solkrem som beskytter mot både UVA, og UVB-strålene. Begge typer stråling kan øke faren for å utvikle hudkreft, hvor melanom er den alvorligste. Norge er blant verstingene i verden på forekomst og dødelighet av denne krefttypen, og i 2020 fikk 2338 nordmenn melanom ifølge Kreftregisteret.

Les også guiden: Solkrem til ansikt