Solstikk (heteslag): Hvordan takle ekstremvarme

Et nærbilde av et termometer som viser høye temperaturer, med en klar blå himmel og strålende sol i bakgrunnen. Her får du tips til hvordan du forebygger heteslag, også kalt solstikk, i ekstremvarmen. Vi forklarer symptomene på solstikk og hvem som er spesielt utsatt.
Hetebølger og ekstremvarme kan potensielt være farlig dersom du ikke er forberedt. Her er symptomene på solstikk, også kalt heteslag, du må være obs på. (Foto: Colourbox)

Solstikk, også kalt heteslag, kan være livstruende. Her er symptomene du må være obs på, og tips til hvordan du holder deg trygg i ekstremvarmen.

Når gradestokken nærmer seg 40 grader må man være litt ekstra forsiktig når man skal ut i solen. Er man ikke forberedt kan man risikere å få solstikk, også kjent som heteslag, noe som kan være livstruende.

Flere nordmenn velger å reise til områder rundt Middelhavet som er utsatt for ekstremvarme. For å hjelpe deg med å takle de ekstreme temperaturene har vi snakket med eldreforsker og geriater, Anette Hylen Ranhoff, som gir deg sine beste tips til hvordan man takler hetebølgene i sommer.

Vår ambisjon er å gi deg de beste tipsene og triksene til reisen, og her kan du finne alle våre reisetips.

Hva er solstikk?

«Heteslag, også kalt solstikk, er en tilstand med sterkt økt kroppstemperatur, ofte over 40 °C, vanligvis kombinert med lavt blodtrykk og nedsatt bevissthet eller bevisstløshet», skriver Store medisinske leksikon.

– De som er mest utsatt for heteslag er ikke nødvendigvis de som selv skjønner at de må passe på, sier Hylen Ranhoff.

Hun forklarer at det derfor er veldig viktig at pårørende, naboer og omsorgstjenestene passer ekstra godt på når temperaturen stiger og holder seg høyt over flere dager.

Visste du forresten at dette er verdens tryggeste land?

Solstikk: Symptomene du må være obs på

Hylen Ranhoff har gitt oss en liste over fem symptomer man må være ekstra oppmerksomme på i ekstremvarmen.

  • Slapphet – En følelse av ekstrem utmattelse og mangel på energi
  • Redusert muskelkontroll og balanse som kan føre til fall og økt tendens til å falle
  • At du spiser og drikker minimalt på grunn av nedsatt appetitt og tørste
  • Akutt desorientering og forvirring
  • Redusert urinproduksjon og mørkere farge på urinen

– Dette er faresignaler som kan kreve kontakt med lege eller sykehusinnleggelse. Oppdager du noen som har disse tegnene kan du ringe 113, legevakt eller annen kommunal omsorgstjeneste, forklarer hun.

Her kan du lese hvor man kan reise for å unngå ekstremvarmen.

Hvordan forebygge heteslag?

Heldigvis finnes det flere ting man kan gjøre for å forebygge solstikk. I bunn og grunn handler det om å holde seg hydrert og temperert.

– Drikk rikelig, bruk lette, luftige og lyse klær, opphold deg i kjølige rom og reduser fysisk aktivitet, tipser Hylen Ranhoff.

Hun legger til at det å dusje eller bade i kjølig vann, eventuelt legg våte håndklær på huden også er et godt råd for å forebygge overoppheting av kroppen.

Ønsker du fortsatt å reise til populære Middelhavs-destinasjoner anbefaler vi å lese denne saken som har samlet en rekke restplasser til syden!

Hvem er mest utsatt for solstikk?

Skrøpelige eldre, personer med demens og personer med alvorlige kroniske sykdommer som for eksempel hjerte- og karsykdommer er særlig utsatt for solstikk.

– Personer som bor under dårlige sosiale forhold kan også være særlig utsatt for heteslag. Dette kan være personer som bor alene i byer og i høye etasjer i blokker der det er lite avkjøling og mulighet for å gå ut til kjøligere steder, sier Hylen Ranhoff.

Ekstremvarme er ikke like vanlig her til lands, så hvorfor ikke dra på norgesferie? Her finner du tips til campingplasser som er perfekt for familier.

Les mer på våre temasider: