Bolig

Sommerdekk 2024: Når skal sommerdekkene på?

Bilde av vinterdekk som ligger på bakken i et parkeringshus. Vi har sett på sommerdekk 2024 og svarer på når sommerdekk skal på? Vi svarer også på hvilken mønsterdybde man må ha når man bytter til sommerdekk? Vi har også funnet frem sommerdekkene som er best i test i 2024 for deg som trenger nye dekk!
Bilde av vinterdekk som ligger på bakken i et parkeringshus. Vi har sett på sommerdekk 2024 og svarer på når sommerdekk skal på? Vi svarer også på hvilken mønsterdybde man må ha når man bytter til sommerdekk? Vi har også funnet frem sommerdekkene som er best i test i 2024 for deg som trenger nye dekk! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Når må du skifte til sommerdekk i 2024? Og hvilke sommerdekk er best i test? Vi gir deg oversikten med fristene du trenger!

Bilde av Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF. Svendsen forteller om vedlikeholdslader til bilbatteri. Hvordan det brukes, hvem som bør vedlikeholdslade, hvorfor man vedlikeholdslader og hva flatt batteri og startproblemer på bilen skyldes.
Jan Harry Svendsen fra NAF tipser om hvordan du velger riktige sommerdekk.

Var det før eller etter påsken, og på hvilken dag var det nå igjen dekkene skulle skiftes? Som med vinterdekk, finnes det faktisk ingen lovbestemt dato du må skifte til sommerdekk, men det finnes derimot regler for mønsterdybde.

Vi har laget en kjapp oversikt som gir deg svar på det du måtte lure på når det kommer til sommerdekk i 2024! Og fikk i tillegg tips om hvordan du velger de beste til ditt bruk.

Her samler vi alt vi skriver om bil, og alt fra produkttester til best i test-avsløringer som denne!

Sommerdekk: Når må man bytte til sommerdekk?

«På sommertid, fra første søndag etter 2. påskedag til 1. november, skal mønsterdybden på dekkene være minimum 1,6 millimeter. Du kan ikke bruke sommerdekk på vinterføre, fordi sommerdekk ikke har tilstrekkelig veigrep på is og snø».

*kravene til mønsterdybde på dekk til biler under 3500 kilo. (Kilde: Statens vegvesen)

Dette betyr altså at du skal ha en mønsterdybde på minimum 1,6 millimeter fra søndag 7. april i 2024.

Dette er sommerdekkene som er best i test i 2024!

Tips til når man kan skifte til sommerdekk

Et tips Viking anbefaler er å vente med å legge om til sommerdekk til temperaturen måler syv grader gjennom hele døgnet. De anbefaler også å sjekke forholdene der du faktisk kjører før du legger om til sommerdekk.

Når det kommer til valg av sommerdekk, så anbefaler Svendesen at du velger dekks om som er tilpasset din kjørestil og dine typiske kjøreforhold. Typiske eksempel her er å ta i betraktning hvilke veityper og underlag du typisk kjører på.

Dekktester er de beste for å få svar på de dette. Dette fordi at her kommer godt frem hvilke egenskaper de forskjellige dekk-vinnerne er gode på, tipser Svendsen.

Vi forhørte oss med eksperten som avslørte: Slik velger du de beste sommerdekkene!

Sjåføren er ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep

– Dersom det er nødvendig for å sikre tilstrekkelig veigrep, må bilen ha vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende – også utenfor tidsperiodene nevnt ovenfor, skriver Statens Vegvesen.

De poengterer at det er du som sjåfør som er ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep, hele året og legger til at du må huske at riktig merking og mønsterdybde på dekkene ikke er en garanti for godt nok veigrep. 

Du bør derfor ha to sett med dekk til bilen din; ett sett med sommerdekk og ett sett med vinterdekk. Hovedgrunnen er at sommerdekk ikke er egnet for vinterføre som snø og is, mens vinterdekkenes egenskaper ikke er egnet for sommerføre, skriver NAF.

Dette oppdraget topper statistikken for bilberginger.