Bolig

Sommerdekk: Disse er best i test i 2024

Bilde av vinterdekk som ligger på bakken i et parkeringshus. Vi har sett på sommerdekk 2024 og svarer på når sommerdekk skal på? Vi svarer også på hvilken mønsterdybde man må ha når man bytter til sommerdekk? Vi har også funnet frem sommerdekkene som er best i test i 2024 for deg som trenger nye dekk! Testvinnerne er fra Continental, Nokian og Kumho.
Snart er det tid for å skifte fra vinterdekk til sommerdekk, og da er det fint å vite hva mønsterdybden er på sommerdekk, når du skal skifte, og hvilke sommerdekk som er best i test i 2024! Vi forteller deg alt du trenger å vite før du skifter dekk på bilen.

Hvilke sommerdekk er best i test i 2024? Når skal sommerdekkene på og hvilken mønsterdybde må man ha på dekk i sommerhalvåret? Her er svarene!

Har du fått med deg at det snart er på tide å bytte til sommerdekk? Som med vinterdekk, finnes det ingen lovbestemt dato du må skifte til sommerdekk, men det finnes derimot regler for mønsterdybde. Dette betyr altså at du skal ha en mønsterdybde på minimum 1,6 millimeter fra søndag 7. april i 2024.

Er det slik at det er på tide å kjøpe nye er det kanskje også fint å vite hvilke ekspertene mener er de beste? NAF delte nylig hvilke sommerdekk de mener gjorde det best i deres omfattende sommerdekk-test i 2024. Under får du svaret på hvilke det er!

Her samler vi alt vi skriver om bil, og alt fra produkttester til best i test-avsløringer som denne!

Disse sommerdekkene er best i test i 2024

Her gir vi deg de tre sommerdekkene som kommer best ut av NAF sin årlige sommerdekk-test. De har testet en rekke andre dekk også, og ønsker du å lese om alle sommerdekkene som har blitt testet kan du gjøre det her.

Sommerdekkene vi viser under har samme dimensjoner og spesifikasjoner som dekkene i NAF-testen hvor de har testet dekk med dimensjonen 215/55 R17.

Vi har tidligere snakket med eksperten som avslører hvordan du finner de beste sommerdekkene i 2024!

Continental PremiumContact 7

Best i test 2024
Continental PremiumContact 7 215/55R17

Continental PremiumContact 7 215/55R17

Dekkene som er best i test i NAF sin helt ferske test av sommerdekk i 2024.
Pluss: Klasseledende bremselengde, lettkjørt under press. Minus: Rullemotstand, støy på glatt veibane.
Pris nå: 1 879 kroner hos Dekk

Nokian Hakka Blue 3 215/55R17

Andreplass
Nokian Hakka Blue 3 215/55R17

Nokian Hakka Blue 3 215/55R17

Pluss: Bremseprestasjonene, svinggrepp, våt vei, vannplaning. Minus: Litt seig og ulineær styrefølelse.
Pris nå: 2 003 kroner hos Byttdekk
Her får du den til laveste pris

Kumho Ecsta HS52

tredjeplass
Kumho ECSTa HS52 215/50R17

Kumho ECSTa HS52 215/50R17

Pluss: Kjappe styrereaksjoner, bra svinggrep, korte bremsestrekninger. Minus: Middels rullekomfort.
Pris nå: 1 544 kroner hos Tirendo
Her får du den til laveste pris

Slik skifter du dekk på bilen selv.

Dette oppdraget topper statistikken for bilberginger.

Når skal sommerdekk på?

Været kan variere stort her til lands, og man vet derfor aldri med sikkerhet når snøen faktisk vil være helt smeltet. Dette er også grunnen til at det ikke er en bestemt dato du må skifte over til sommerdekk. Det finnes derimot en anbefalt dato mange velger å følge. Viking anbefaler at man venter til temperaturen måler syv grader gjennom hele døgnet.

– Vi anbefaler også å sjekke forholdene der du faktisk kjører før du legger om til sommerdekk, skriver de på sine hjemmesider.

En tommelfingerregel for sommerdekk-skifte er: Fra første søndag etter 2. påskedag til 1. november, skal mønsterdybden på dekkene være minimum 1,6 millimeter.

Skulle vinteren derimot ikke være over og føret krever vinterdekk, er det ikke ulovlig å bruke vinterdekkene etter denne datoen.

Her skriver vi enda mer om når sommerdekkene skal på i 2024!

Hvor ofte må man bytte dekk?

Er du usikker på om det er på tide å bytte? NAF sier at levetid på dekkene kan variere ut fra kjørestil og antall kilometer man kjører, men en tommelfingerregel er at dekk bør holde omtrent 3-4 sesonger ved normal kjørelengde (ca. 15.000 km/år).

Hvilken mønsterdybde skal man ha på sommerdekk?

Det som skiller sommerdekk fra vinterdekk er mønsterdybden dekkene har. Mønsterdybden på sommerdekk skal være på minimum 1,6 millimeter, mens vinterdekk skal være på minimum 3 millimeter.

Er mønsterdybden mindre enn minimum 1,6 millimeter på sommerdekkene, oppfyller de ikke kravene og det kan derfor bli dyrt for deg om du blir stoppet i kontroll.

1,6 millimeter er vel og merke en minimumsgrense. NAF anbefaler 3 millimeter på sommerdekk og 4 millimeter på vinterdekk. Og da lurer du kanskje på hva som er forskjellen på piggfrie vinterdekk og sommerdekk?

Vinterdekkene skal ha en myk gummiblanding som vil gi dekkene bedre grep. Denne myke gummiblandingen vil slites betraktelige mye fortere om den brukes på sommeren ettersom den er beregnet til bruk på vinterveier.

Hvordan sjekke lufttrykket?

Når man har skiftet dekk enten fra vinterdekk til sommerdekk, eller motsatt, er det anbefalt å sjekke lufttrykket. 

– Dekktrykket er viktig med hensyn til kjøresikkerhet, komfort, drivstofforbruk og dekkslitasje, skriver NAF.

Slik sjekker du lufttrykket i dekkene:

GENIALT VERKTØY
Luxorparts 4-i-1 Sikkerhetsverktøy

Luxorparts 4-i-1 Sikkerhetsverktøy

Mål trykket i dekkene. Nødhammer med belteskjærer. Innebygd lampe med rødt lys.
Sjekk prisen her

1. Finn riktig lufttrykk til dine bildekk

Riktig lufttrykk til din bil står i instruksjonsboken. Opplysningene står også vanligvis på et klistremerke i dørkarmen på førersiden, på innsiden av tanklokket, eller i motorrommet. Husk at anbefalt dekktrykk ofte er forskjellig mellom for- og bakhjul.

2. Ha en lufttrykksmåler tilgjengelig

3. Vent til bildekkene er kalde

4. Skru av ventilhetten

5. Sjekk nåværende dekktrykk med måleren

6. Fyll til riktig nivå hvis lufttrykket er lavt

7. Skru på ventilhetten

8. Gjenta prosessen på alle dekk