Best i test

Sommerdekk: Disse er best i test

Bilde av en mann som setter på sommerdekk på en bil. Her får du vite om mønsterdybde på sommerdekk, når du skal skifte dekk, og sommerdekkene som er best i test.
Snart er det tid for å skifte fra vinterdekk til sommerdekk, og da er det fint å vite hva mønsterdybden er på sommerdekk, når du skal skifte, og hvilke sommerdekk som er best i test. Vi forteller deg alt du trenger å vite før du skifter dekk på bilen. (Foto: Colourbox)

Mønsterdybde på sommerdekk, når du skal skifte, og sommerdekkene som er best i test. Her får du alt du trenger å vite før du skifter dekk på bilen.

Har du dekkene klare for årets sommerdekk-skifte? NAF sier at levetid på dekkene kan variere ut fra kjørestil og antall kilometer man kjører, men en tommelfingerregel er at dekk bør holde omtrent 3-4 sesonger ved normalt kjørelengde (ca. 15.000 km/år).

Her får du flere nyttige tips til bilen.

Nå har du en forutsetning for å vite om det er tid for å skifte ut sommerdekkene dine. Det er nok lettere å bestemme seg for hvilke sommerdekk man skal velge å ha på bilen sin ettersom alle her er piggfrie dekk. Det finnes derimot et stort utvalg av sommerdekk, så valget kan være utfordrende allikevel. Heldigvis har vi NAF som gjør grundige tester av dekk til bilen, og nå kan de fortelle oss om sommerdekkene som er kåret til de beste i 2023.

Når skal man skifte til sommerdekk?

Været kan variere stort her til lands, og man vet derfor aldri med sikkerhet når snøen faktisk vil være helt smeltet. Dette er også grunnen til at det ikke er en bestemt dato du må skifte over til sommerdekk. Det finnes derimot en anbefalt dato mange velger å følge. Viking anbefaler at man venter til temperaturen måler syv grader gjennom hele døgnet.

– Vi anbefaler også å sjekke forholdene der du faktisk kjører før du legger om til sommerdekk, skriver de på sine hjemmesider.

En tommelfingerregel for sommerdekk-skifte er: Fra første søndag etter 2. påskedag til 1. november, skal mønsterdybden på dekkene være minimum 1,6 millimeter.

Skulle vinteren derimot ikke være over og føret krever vinterdekk, er det ikke ulovlig å bruke vinterdekkene etter denne datoen.

Slik skifter du dekk på bilen selv.

Disse sommerdekkene er best i test

Her gir vi deg de tre sommerdekkene som kommer best ut av NAF sin årlige sommerdekk-test. De har testet en rekke andre dekk også, og ønsker du å lese om alle sommerdekkene som har blitt testet kan du gjøre det her.

Sommerdekkene vi viser under har samme dimensjoner og spesifikasjoner som dekkene i NAF-testen hvor de har testet 18-tommers dekk med dimensjonen 245/40 R18.

Goodyear Eagle

Best i test
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 245/40R18 93Y

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 245/40R18 93Y

Fordeler: Trygge kjøreegenskaper, våtgrep, rullemotstand og støy. Ulemper: Ingen.

Michelin Pilot sport

Nokian Hakka Black

tredjeplass
Nokian Hakka Black 3 245/40R18 97Y

Nokian Hakka Black 3 245/40R18 97Y

Fordeler: Lettkjørt på grepsgrensen, korte bremsestrekninger og lite støy. Ulemper: Styrerespons og noe høy rullemotstand.

Mønsterdybde på sommerdekk

Det som skiller sommerdekk fra vinterdekk er mønsterdybden dekkene har. Mønsterdybden på sommerdekk skal være på minimum 1,6 millimeter, mens vinterdekk skal være på minimum 3 millimeter.

Er mønsterdybden mindre enn minimum 1,6 millimeter på sommerdekkene, oppfyller de ikke kravene og det kan derfor bli dyrt for deg om du blir stoppet i kontroll.

1,6 millimeter er vel og merke en minimumsgrense. NAF anbefaler 3 millimeter på sommerdekk og 4 millimeter på vinterdekk. Og da lurer du kanskje på hva som er forskjellen på piggfrie vinterdekk og sommerdekk?

Vinterdekkene skal ha en myk gummiblanding som vil gi dekkene bedre grep. Denne myke gummiblandingen vil slites betraktelige mye fortere om den brukes på sommeren ettersom den er beregnet til bruk på vinterveier.

Hvordan sjekke lufttrykket

Når man har skiftet dekk enten fra vinterdekk til sommerdekk, eller motsatt, er det anbefalt å sjekke lufttrykket. 

– Dekktrykket er viktig med hensyn til kjøresikkerhet, komfort, drivstofforbruk og dekkslitasje, skriver NAF.

Slik sjekker du lufttrykket i dekkene:

Genialt verktøy

Luxorparts 4-i-1 Sikkerhetsverktøy

Mål trykket i dekkene. Nødhammer med belteskjærer. Innebygd lampe med rødt lys.
Kjøp dekkmåler her

1. Finn riktig lufttrykk til dine bildekk

Riktig lufttrykk til din bil står i instruksjonsboken. Opplysningene står også vanligvis på et klistremerke i dørkarmen på førersiden, på innsiden av tanklokket, eller i motorrommet. Husk at anbefalt dekktrykk ofte er forskjellig mellom for- og bakhjul.

2. Ha en lufttrykksmåler tilgjengelig

3. Vent til bildekkene er kalde

4. Skru av ventilhetten

5. Sjekk nåværende dekktrykk med måleren

6. Fyll til riktig nivå hvis lufttrykket er lavt

7. Skru på ventilhetten

8. Gjenta prosessen på alle dekk