Mat og drikke

Sopp: Slik ser du forskjell på spiselig og giftig sopp

Bilde av en sort soppkurv fylt med traktkantarell. Vi forteller hvilke sopper som er spiselige og hvilke som er giftige sopper.
Hemmeligheten bak en vellykket sopptur er å vite hva du skal putte oppi kurven, og hva du skal holde deg unna. Vi hjelper deg med å identifisere spiselige sopper, samt hvilke sopper som er giftige. (Foto: Colourbox.com))

Når du skal plukke sopp er det viktig å vite hvilke sopper du trygt kan spise og hva som kjennetegner en giftig sopp. Vi forteller hvordan!

For mange av oss er det å kunne ta seg en tur ut i skog og mark med kurven for å plukke sopp blitt selve bildet på høsten. Kantarell, fåresopp, blek piggsopp eller stein-sopp, valgene er mange i den norske naturen. Men for hver trygge sopp finnes det også giftige sopper man må holde seg langt unna.

Vi har laget en guide som tar for seg sopper man trygt kan plukke, hvilke man ikke må plukke, samt andre nyttige sopp-triks.

Lurer du på hva du kan bruke soppen til? Sjekk ut samlesiden vår for mat og drikke. Her får du alt fra sopp-oppskrifter til syltetøy-oppskrifter.

Hvordan skille spiselig sopp og giftig sopp?

Det korte svaret: Skaff deg en soppbok!

kjekt å ha
Sopper - du kan spise

Sopper – du kan spise

Utgitt i 2023
Sjekk prisen her

Skal man plukke sopp, er det essensielt å vite hvilke som kan havne i kurven og hvilke man bør la stå igjen i skogen. Noen sier seg selv – «alle» vet at den gule kantarellen er tommel opp, mens den røde fluesoppen er tommel ned. Men hva med alle de andre tusen artene som er å finne i norsk natur?

Et godt råd er derfor å skaffe seg en oppdatert soppbok der det vil være beskrevet for den enkelte soppart om den er giftig eller en god matsopp, samt hvorvidt den må kokes eller stekes. Flere sopper vil kun være spiselig etter avkok.

Farlig forveksling: Matsopp eller giftsopp?

Hovedårsaken til soppforgiftning er at man har forvekslet matsopp med giftsopp. Noen sopper er så giftige at selv en liten smak kan medføre alvorlig forgiftning, og symptomene på forgiftning kan variere fra art til art.

Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet (FHI) har siden 2015 publisert brosjyren «Giftige sopper» som man kan laste ned på en lang rekke språk.

Her gir vi deg en kort oversikt over noen av soppene som Norges sopp- og nyttevekstforbund oppgir som spiselig matsopp på sine nettsider. Memorerer du disse, går du en trygg sopptur i møte:

Populær matsopp: Blek piggsopp

Blek piggsopp er en høyt skattet matsopp, som har blitt solgt på markeder rundt om i Europa i mange hundre år.
Blek piggsopp er en høyt skattet matsopp, som har blitt solgt på markeder rundt om i Europa i mange hundre år. (Foto: Wikimedia)

Blek piggsopp er nært beslektet med rødgul piggsopp som også hører hjemme på ja-listen, men den er gjerne litt kraftigere. Den uregelmessige hatten på blek piggsopp er fra 5 til 15 centimeter stor. Blek piggsopp vokser gjerne i klynger, fargen er gulhvit, og et tydelig kjennetegn er lange pigger (4-6 millimeter) under hatten, samt litt på stilken.

Blek piggsopp er en svært populær matsopp som etter varmebehandling kan by på mild smak og behagelig konsistens. Tradisjonelt stekes den i mye smør med litt persille, hvitløk og/eller kvernet svart pepper. Serveres gjerne på ristet land- eller surdeigsbrød.

Sopp smaker utmerket på pizza. Sjekk ut de beste pizzaovnene på markedet her.

Spiselig sopp: Furumatriske og granmatriske

Furumatriske sopper er rødlig, gjerne med grønne flekker og regnes som den mest delikate av matriskene.
Furumatriske er rødlig, gjerne med grønne flekker og regnes som den mest delikate av matriskene. (Foto: Wikimedia)

Granmatriske sopper vokser gjerne under grantrær, blir opp mot 12 centimeter i diameter og har oransjefarget hatt med sirkelformede soner. Etterhvert som soppen blir eldre, får hatten grønne flekker. Granmatriskens gulrotfargede melkesaft blir vinrød et kvarter etter man har brukket av hatten.

Furumatriske sopper vokser som navnet tilsier gjerne i skyggen av furutrær og regnes som den mest delikate matsoppen av matriskene. Granmatriske er i likhet med furumatriske regnet som en matsopp, men er bitrere på smak og bør derfor helst forvelles før den spises.

Sikker sopp: Fåresopp

Fåresopp vokser særlig på Østlandet og i Trøndelag og regnes som en av de «sikre» soppene
Fåresopp vokser særlig på Østlandet og i Trøndelag og regnes som en av de «sikre» soppene. Det vil si spiselige sopper som ikke lett forveksles med giftige. (Foto: Jerzy Opiola / Wikimedia)

Fåresoppen, også kalt sauesopp, er hvitaktig i fargen og har tynne porer på undersiden av hatten som kan bli opptil 25 centimeter bred. Du finner den gjerne på gammel, mosekledd granskogbunn og den trives ekstra godt i skråninger.

Fåresoppen regnes som en av de «sikre» artene fordi den ikke så lett lar seg forveksle med giftige sopper. Når du steker den, blir soppen gul. Soppen har ellers mild lukt og smak.

En sopptur kan gi mange skritt. Sørg for å registrere turen med en god pulsklokke.

Skogens gull: Kantarell

Kantarell er en høyt verdsatt matsopp, og er i Norge den skogssoppen som er mest brukt.
Kantarell er en høyt verdsatt matsopp, og er i Norge den skogssoppen som er mest brukt. Kantarelltoast er en tradisjonell måte å servere kantarell på. (Foto: Wikimedia)

Kantarellen blir kalt skogens gull og er den soppen de aller fleste håper å finne når de er ute på sopptur. Kantarellen er lett gjenkjennelig med sin sterke, gule farge og du finner den i bar- og løvskog, som oftest i gress, men den kan også vokse på mose. Soppen er traktformet, med oppovervendt hatt med tydelige riller på undersiden som går langt ned på stengelen.

Den kjøttfulle kantarellen er å finne fra slutten av juni til ut i november, og dens lett krydrete smak gjør den ideell på middagsbordet, enten alene eller sammen med annen sopp.

Genial
Opinel Soppkniv 8 cm Bøk

Opinel Soppkniv 8 cm Bøk

Pris nå: 249 kroner hos Proshop
Her får du den til laveste pris

Steinsopp: En av våre beste matsopper

Steinsopp er lys- til mørkebrun, og blir lett klebrig i fuktige omgivelser. Hattens overflate kan ofte se ut som en stekt brødskorpe.
Steinsopp er lys- til mørkebrun, og blir lett klebrig i fuktige omgivelser. Hattens overflate kan ofte se ut som en stekt brødskorpe. (Foto: Øystein Lid / Wikimedia)

På lik linje som kantarell er det lett å se at man har kommet over steinsopp takket være dens store, tykke stilk som på de yngste soppene kan være nesten som en stor kule. Steinsoppen vokser over hele landet i løv- og blandingsskog, og er særlig vanlig å finne på steder der det vokser mye mose.

Steinsoppen er ansett som en av våre beste matsopper. Kjøttet har en deilig, nøtteaktig smak og lukter behagelig. Kjøttet hos de yngre soppene er fast, mens hos de eldre kan det bli løsere i konsistensen. Dessverre er steinsoppen ofte angrepet av dyr og snegler, hvilket ødelegger den fullstendig.

Sopp er et fantastisk alternativ til kjøtt. Her finner du oppskrifter på 5 vegetarmiddager hele familien vil elske.

Matsopp: Traktkantarell

Siden traktkantarellen ofte vokser i samme miljø som den dødelig giftige spiss giftslørsopp, har den flere ganger blitt forvekslet med denne.
Siden traktkantarellen ofte vokser i samme miljø som den dødelig giftige spiss giftslørsopp, har den flere ganger blitt forvekslet med denne. (Foto: Jerzy Opiola / Wikimedia) (Foto: Jerzy Opiola / Wikimedia)

Traktkantarellen er regnet som en av våre beste, mest populære og vanligste matsopper. Den er mindre i størrelse sammenliknet med den sterkt gule kantarellen, i tillegg er den vanskeligere å få øye på ettersom den har farger som kamuflerer bedre.

Denne soppen er en «late bloomer» som kommer sent i sesongen og vokser frem til den første snøen legger seg. Traktkantarellen trives best i fuktig og mørk skog, og vokser gjerne dypt i mosen. Og har du først funnet en, så hold deg i ro. Da er det store muligheter for at du har snublet over en klynge.

Giftig sopp: Spiss giftslørsopp

Når du har funnet det som kan være traktkantarell, skal du ha tunga rett i munnen. Den vokser gjerne i samme miljø som spiss giftslørsopp, som inneholder giftstoffer som skader lever og kan gi permanent nyresvikt. Selv små mengder av soppen kan ende med dødelig utfall.

Spiss giftslørsopp inneholder giftstoffet orellanin som virker sakte og skader lever og nyrer.
Spiss giftslørsopp inneholder giftstoffet orellanin som virker sakte og skader lever og nyrer. Selv små mengder sopp kan være dødelig. Behandling vil ofte innebære nyretransplantasjon. (Foto: Eric Steinert / Wikimedia) (Foto: Foto: Eric Steinert / Wikimedia)

Traktkantarell og spiss giftslørsopp har omtrent samme størrelse og lignende farge på hatten. Skulle man være i tvil, er et godt råd å se under hatten. Dersom soppen har kantarellribber i stedet for skiver under hatten, er det traktkantarell.

Ettersom giftslørsopp kan vokse inn i grupper med traktkantarell, er det viktig at du plukker en og en sopp fremfor å skjære dem buntvis.

Les mer på våre temasider: