Mat og drikke

Sopp: Slik ser du forskjell på spiselig og giftig sopp

En soppkurv full av deilig sopp.
Hemmeligheten bak en vellykket sopptur er å vite hva du skal putte oppi kurven, og hva du skal holde deg unna.  (Foto: Colourbox.com))

Når du skal plukke sopp er det viktig å vite hvilke sopper du trygt kan spise og hva som kjennetegner en giftig sopp.

For mange av oss er det å kunne ta seg en tur ut i skog og mark med kurven for å plukke sopp blitt selve bildet på høsten. Sanking av sopp er blitt en populær aktivitet for hele familien, og tradisjonen med sopplukking strekker seg da også langt tilbake i tid.

En sopptur kan fort ta noen timer, derfor er det viktig å pakke med seg både nistemat, drikke og noe ekstra godt i sekken som man kan unne seg underveis. Men først og fremst er det viktig å huske å ta med seg en soppkurv der du enkelt kan legge fangsten for trygg oppbevaring mens du vandrer gjennom skogen. I tillegg bør du ha med deg en liten soppkniv som er essensiell når du skal kutte løs sopp uten å risikere å ødelegge dem.

Soppen du høster smaker nydelig sammen med høstens lammelår.

Hvordan skille spiselig sopp og giftig sopp?

Det korte svaret: Skaff deg en soppbok! Skal man plukke sopp, er det essensielt å vite hvilke som kan havne i kurven og hvilke man bør la stå igjen i skogen. Noen sier seg selv – «alle» vet at den gule kantarellen er tommel opp, mens den røde fluesoppen er tommel ned. Men hva med alle de andre godt og vel flere tusen artene som er å finne i norsk natur?

Et godt råd er å skaffe seg en oppdatert soppbok der det vil være beskrevet for den enkelte soppart om den er giftig eller en god matsopp, samt hvorvidt den må kokes eller stekes. Flere sopper vil kun være spiselig etter avkok.

Her har vi samlet et utvalg soppbøker som er fine å ha med seg i sekken:

Sopp: plukk & bruk

Dette er en bok som hjelper deg å kjenne igjen og tilberede om lag tretti ulike sopparter. Ved hjelp av enkle beskrivelser og artsbilder lærer du å sanke god matsopp på en trygg måte.
Kjøp boken her

Sopphåndboka

En komplett håndbok for alle soppelskere! SOPP-håndboka er den perfekte soppbok for nybegynnere og den noe viderekomne soppentusiast. Her finner du alt du behøver av kunnskap for å kunne dra på sopptur.
Kjøp boken her

Sopp i skog og mark

I denne hendige lommeguiden presenteres omkring 60 spiselige sopper du kan sanke fra naturens spiskammer. Soppene er naturtro illustrert med tegninger som framhever typiske trekk og forenkler artsbestemmelsen.
Kjøp boken her

Farlig forveksling

Hovedårsaken til soppforgiftning er at man har forvekslet matsopp med giftsopp. Noen sopper er så giftige at selv en liten smak kan medføre alvorlig forgiftning, og symptomene på forgiftning kan variere fra art til art.

Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet (FHI) har siden 2015 publisert brosjyren «Giftige sopper» som man kan laste ned på en lang rekke språk foruten bokmål og nynorsk, blant annet arabisk, hindi, kinesisk, svensk og engelsk. Brosjyrene kan du laste ned her.

Her gir vi deg en kort oversikt over noen av soppene som Norges sopp- og nyttevekstforbund oppgir som spiselig matsopp på sine nettsider. Memorerer du disse, går du en trygg sopptur i møte:

Populær matsopp: Blek piggsopp

Blek piggsopp er en populær mat-sopp.
Blek piggsopp er en høyt skattet matsopp, som har blitt solgt på markeder rundt om i Europa i mange hundre år. (Foto: Wikimedia)

Blek piggsopp er nært beslektet med rødgul piggsopp som også hører hjemme på ja-listen, men den er gjerne litt kraftigere. Den uregelmessige hatten på blek piggsopp er fra 5 til 15 centimeter stor. Blek piggsopp vokser gjerne i klynger, fargen er gulhvit, og et tydelig kjennetegn er lange pigger (4-6 millimeter) under hatten, samt litt på stilken.

Blek piggsopp er en svært populær matsopp som etter varmebehandling kan by på mild smak og behagelig konsistens. Tradisjonelt stekes den i mye smør med litt persille, hvitløk og/eller kvernet svart pepper. Serveres gjerne på ristet land- eller surdeigsbrød.

Sopp smaker utmerket på pizza. Sjekk ut de beste pizzaovnene på markedet her.

Spiselig sopp: Furumatriske og granmatriske

Furumatrisk sopp er rødlig, gjerne med grønne flekker.
Furumatriske er rødlig, gjerne med grønne flekker og regnes som den mest delikate av matriskene. (Foto: Wikimedia)

Granmatriske sopper vokser gjerne under grantrær, blir opp mot 12 centimeter i diameter og har oransjefarget hatt med sirkelformede soner. Etter hvert som soppen blir eldre, får hatten grønne flekker. Granmatriskens gulrotfargede melkesaft blir vinrød et kvarter etter man har brukket av hatten.

Furumatriske sopper vokser som navnet tilsier gjerne i skyggen av furutrær og regnes som den mest delikate matsoppen av matriskene. Granmatriske er i likhet med furumatriske regnet som en matsopp, men er bitrere på smak og bør derfor helst forvelles før den spises.

Soppkurv

En romslig soppkurv er viktig å ha når man skal sanke sopp. Denne fra Eagle Products har fire ulike rom så du kan skille de ulike sopp-typene fra hverandre.
Soppkurven får du kjøpt her

Sikker sopp: Fåresopp

Fåresopp finner du mest av på Østlandet og i Trøndelag, og er en sikker sopp fordi den er lett å gjenkjenne.
Fåresopp vokser særlig på Østlandet og i Trøndelag og regnes som en av de «sikre» soppene. Det vil si spiselige sopper som ikke lett forveksles med giftige. (Foto: Jerzy Opiola / Wikimedia)

Fåresoppen, også kalt sauesopp, er hvitaktig i fargen og har tynne porer på undersiden av hatten som kan bli opptil 25 centimeter bred. Du finner den gjerne på gammel, mosekledd granskogbunn og den trives ekstra godt i skråninger

Fåresoppen regnes som en av de «sikre» artene fordi den ikke så lett lar seg forveksle med giftige sopper. Når du steker den, blir soppen gul. Soppen har ellers mild lukt og smak.

En sopptur kan gi mange skritt. Sørg for å registrere turen med en god pulsklokke.

Skogens gull: Kantarell

Kantarell er en svært populær mat-sopp og er gjenkjennelig med sin sterke, gule farge.
Kantarell er en høyt verdsatt matsopp, og er i Norge den skogssoppen som er mest brukt. Kantarelltoast er en tradisjonell måte å servere kantarell på. (Foto: Wikimedia)

Kantarellen blir kalt skogens gull og er den soppen de aller fleste håper å finne når de er ute på sopptur. Kantarellen er lett gjenkjennelig med sin sterke, gule farge og du finner den i bar- og løvskog, som oftest i gress, men den kan også vokse på mose. Soppen er traktformet, med oppovervendt hatt med tydelige riller på undersiden som går langt ned på stengelen.

Den kjøttfulle kantarellen er å finne fra slutten av juni til ut i november, og dens lett krydrete smak gjør den ideell på middagsbordet, enten alene eller sammen med annen sopp.

Opinel Soppkniv 8 cm Bøk

En svært god soppkniv som har et bøyd blad for at man lett skal kunne skjære av stilken uten å skade soppen. Baksiden av bladet er tagget for grovrensing og på håndtaket er det en børste av villsvinbust for å børste av soppen med.
Kjøp kniven hos Bakeren og kokken her

Stein-sopp: En av våre beste matsopper

Steinsopp har en hatt som kan se ut som en stekt brødskorpe.
Steinsopp er lys- til mørkebrun, og blir lett klebrig i fuktige omgivelser. Hattens overflate kan ofte se ut som en stekt brødskorpe. (Foto: Øystein Lid / Wikimedia)

Som med kantarell er det lett å se at man har kommet over steinsopp takket være dens store, tykke stilk som på de yngste soppene kan være nesten som en stor kule. Steinsoppen vokser over hele landet i løv- og blandingsskog, og er særlig vanlig å finne på steder der det vokser mye mose.

Steinsoppen er ansett som en av våre beste matsopper. Kjøttet har en deilig, nøtteaktig smak og lukter behagelig. Kjøttet hos de yngre soppene er fast, mens hos de eldre kan det bli løsere i konsistensen. Dessverre er steinsoppen ofte angrepet av dyr og snegler, hvilket ødelegger den fullstendig.

Sopp er et fantastisk alternativ til kjøtt. Her finner du oppskrifter på 5 vegetarmiddager hele familien vil elske.

Matsopp: Traktkantarell

Spiselig sopp: Traktkantarell kan lett forveksles med spiss giftslørsopp.
Siden traktkantarellen ofte vokser i samme miljø som den dødelig giftige spiss giftslørsopp, har den flere ganger blitt forvekslet med denne. (Foto: Jerzy Opiola / Wikimedia)

Traktkantarellen er regnet som en av våre beste, mest populære og vanligste matsopper. Den er mindre i størrelse sammenliknet med den sterkt gule kantarellen, i tillegg er den vanskeligere å få øye på ettersom den har farger som kamuflerer bedre.

Denne soppen er en «late bloomer» som kommer sent i sesongen og vokser frem til den første snøen legger seg. Traktkantarellen trives best i fuktig og mørk skog, og vokser gjerne dypt i mosen. Og har du først funnet en, så hold deg i ro. Da er det store muligheter for at du har snublet over en klynge.

Giftig sopp: Spiss giftslørsopp

Når du har funnet det som kan være traktkantarell, skal du ha tunga rett i munnen. Den vokser gjerne i samme miljø som spiss giftslørsopp, som inneholder giftstoffer som skader lever og kan gi permanent nyresvikt. Selv små mengder av soppen kan ende med dødelig utfall.

Spiss giftslørsopp ligner mye på traktkantarell.
Spiss giftslørsopp inneholder giftstoffet orellanin som virker sakte og skader lever og nyrer. Selv små mengder sopp kan være dødelig. Behandling vil ofte innebære nyretransplantasjon. (Foto: Foto: Eric Steinert / Wikimedia)

Traktkantarell og spiss giftslørsopp har omtrent samme størrelse og lignende farge på hatten. Skulle man være i tvil, er et godt råd å se under hatten. Dersom soppen har kantarellribber i stedet for skiver under hatten, er det traktkantarell.

Ettersom giftslørsopp kan vokse inn i grupper med traktkantarell, er det viktig at du plukker en og en sopp fremfor å skjære dem buntvis.

Les mer på våre temasider: