Shopping

Søvnproblemer? Hvordan sove bedre

Bilde av kvinne med søvnproblemer i seng med vekkeklokke.
Søvnproblemer er dessverre problemet som ikke bare går utover kvelden det inntreffer, men som også går ut over morgendagen. Heldigvis finnes det flere råd til deg som ønsker en god natts søvn. (Foto: Colourbox)

Å sove godt er en forutsetning for et sunt og lykkelig liv. Her er triksene som kan hjelpe deg med søvnproblemer!

Lite kan være så tilfredsstillende og ikke minst viktig som å få seg en god natts søvn, men i en stadig travlere verden, med sanseinntrykk fra alle hold, er søvnproblemer et utbredt problem. 

Cura of Sweden Pearl Vektdyne 7 kg

Cura of Sweden Pearl Vektdyne 7 kg

Vektdynen er en tung og trygghetsgivende dyne som kan bidra til økt søvnkvalitet og mer energi.
Sjekk prisen her

I følge Helsedirektoratet er søvnproblemer en av de vanligste helseplagene i befolkningen, og så mange som 1 av 3 sliter ukentlig med søvnen. Søvnbehov varierer fra individ til individ, men voksne mennesker trenger normalt  6 til 8 timer med søvn per natt. 

Minst like viktig som antallet timer med søvn man får i løpet av en natt, er kvaliteten på søvnen. Du har kanskje hørt om REM-søvn før, som er den dypeste søvnen vi opplever, og som er det stadiet av søvn hvor man drømmer de mest livaktige drømmene. Søvnen vår deles inn i fire stadier, som går som en syklus gjennom natten, og en normal nattesøvn består av omtrent 4-6 slike sykluser. 

Her er vår samleside med alt av artikler, tips og triks når det kommer til søvn.

Helsedirektoratets tips for en god natts søvn

Det norske Helsedirektoratet har laget en hendig åttepunkts-liste med de enkleste metodene man kan sikre seg en god søvn på: 

 1. Legg deg til samme tid hver kveld, og stå opp til samme tid hver morgen
 1. Unngå å sove på dagtid. Trenger du hvile – begrens middagsluren til maks 20 minutter
 1. Ikke drikk kaffe, te eller cola etter klokka 17
 1. Å være fysisk aktiv gir bedre søvn, men unngå hard trening rett før leggetid
 1. Hvis du er en «klokkekikker» om natta – gjem klokka
 1. Soverommet bør være mørkt og kjølig, og unngå bruk av pc og mobil på senga
 1. Dersom du ikke får sove, ikke bli liggende å vri deg, men stå opp og gjør noe annet
 2. Sett av tid på dagen til å gå gjennom ting du bekymrer deg over

Godt kosthold er også viktig: Her er 4 enkle og sunne oppskrifter til lunsjen

Smarte innsovingsteknikker

Om du sliter med å sovne, finnes det en rekke godt utprøvde teknikker man kan ta i bruk for å «bysselalle». Å bare legge seg til rette i senga og vente på Jon Blund er ikke alltid effektivt, og da er det fint å ha noen teknikker i bakhånd.

Telle til 100:

Dette er egentlig bare en annen variant av klassikeren “telle sauer”, men så er det jo også en god grunn til at vi gjør oss til gjetere når vi sliter med å sovne. Om du derimot heller teller ned fra 100 samtidig som du visualiserer tallene i hodet, har du nok sovnet innen du når 1.

Soldatsøvn:

Denne teknikken har hjulpet mang en soldat med å sove, og en video som demonstrerte denne måten å sovne på gikk nylig viralt på TikTok. Det er ikke mye hokus pokus involvert, bare følg disse stegene:

 1. Finn en behagelig posisjon der du vil sovne, og lukk øynene.
 2. Pust sakte ut samtidig som du prøver å gi slipp på all anspenthet i kroppen. Start med nakken og skuldrene.
 3. Fortsett og puste rolig mens du forestiller deg at en strøm av varme beveger seg fra helt nederst i tærne dine til helt øverst på hodet ditt.
 4. Så visualiserer du deg at du ligger et sted, gjerne vektløs i et vann, i verdensrommet eller en hengekøye.

Før du vet ordet av du har du sovnet!

Produkter for den søvnløse

Om alskens teknikker og gode råd ikke fører noen vei, finnes det heldigvis hjelp i dingser og greier som skal hjelpe deg med å slippe inn i drømmeland. Her er noen utvalgte produkter som skal kunne gjøre overfarten enklere:

Spar 60% i dag
Cleverio søvnhøyttaler

Cleverio søvnhøyttaler

Sovne raskere med avslappende lyd. Bland 8 naturlyder. Fungerer også som Bluetooth-høyttaler.
Sjekk prisen her

Denne hendige høyttaleren er en fin liten dings for de av oss som har lettere for å sovne når vi blir stimulert av riktig type lyd. Høyttaleren har en rekke lyder å velge blant om du vil blokke ut andre lyder, enten hele natten eller en angitt periode med innsovingstimer. Høyttaleren kan også brukes som bluetooth-høyttaler om det skulle friste mer med podcast og musikk enn naturlyder.

Cura of Sweden Pearl Vektdyne 7 kg

Cura of Sweden Pearl Vektdyne 7 kg

Vektdynen er en tung og trygghetsgivende dyne som kan bidra til økt søvnkvalitet og mer energi.
Sjekk prisen her

Om du ikke har hørt om vektdyner før, er det på tide. “En dyne som er tung” er nøyaktig det dette er, men samtidig er det også så mye mer. Blant annet er det mange på autisme-spekteret som sverger til disse dynene, som gir deg følelsen av en trygg og fast omfavnelse og hjelper kroppen med å slappe av og sove dypere. Den er også gull verdt om du vrir og vender mye på kroppen i søvne, da dynen holder deg i ro natten gjennom.

Vektdyne gir lengre og bedre søvn

Dagslyslampe

Dagslyslampe

Perfekt mot trøtthet under vinteren. Behagelig og flimmerfritt lys. Kompakt – passer ved skrivebordet.
Sjekk prisen her

En viktig forutsetning for å sove godt er også å våkne godt, og i vintermånedene kan det være spesielt vanskelig for hjernen din å takle at det store deler av døgnet er mørkt. Denne dagslyslampen simulerer dagslys, og hjelper mot trøtthet og lavt energinivå i mørketiden. Da er det også enklere å være trøtt og sovne når du faktisk skal være trøtt og sovne.

Se også: 10 lamper og lykter du kan lage selv

Les mer på våre temasider: