Shopping

Sporingsbrikke: Er Apple AirTag den beste?

Bilde av en Apple AirTag i forgrunnen og en laksefarget koffert i bakgrunnen. En sporingsbrikke kan gjøre sommerferien mindre stressende dersom bagasjen skulle bli borte. Vi har sett på Apple AirTag, Samsung SmartTag og Tile for å finne den beste sporingsbrikken.
Skal du ut å reise i sommer kan en sporingsbrikke være en god investering. Vi forteller alt du trenger å vite om den lille brikken som kan minske både stress og fortvilelse dersom bagasjen skulle bli borte. På markedet finner du blant annet Apple AirTag, Samsung SmartTag og Tile Pro. (Foto: ABC Guider)

Denne lille dingsen kan være med på å skape en stressfri ferie. Vi har sett på AirTag, SmartTag og Tile for å finne den beste sporingsbrikken.

Fellesferien nærmer seg, og kanskje har du planer om å reise bort, enten til syden eller i Norge? Uansett hvor du har planer om å ende opp er det fint om koffertene dine også dukker opp på samme sted og flyplass som deg. En bagasje, full av feriens viktigste saker, som blir borte kan skape både stress og fortvilelse, spesielt hvis flyselskapet ikke vet hvor den er. Da er det fint med en liten sporingsbrikke i kofferten!

Det er nemlig spådd å bli nok en sommer med flyplass-kaos, skriver VG. Vi skal ikke lenger tilbake i tid enn til sommeren 2022 for å mimres et salig bagasje-kaos på flyplasser rundt om i verden, og hvor ferieglade nordmenn ikke fikk bagasjen sin. Og nå sier ekspertene at det er lurt å være forberedt på det samme kaoset i år.

I fjor sommer kunne Dinside melde om at sporingsbrikker ble revet bort fra butikkhyllene. Det kan derfor være lurt å være tidlig ute med å sikre deg den lille dingsen som kan spare deg for mye stress, før butikkene blir utsolgt.

Trenger du mer inspirasjon til ferien? Her finner du alt vi skriver om reise.

Hva er en sporingsbrikke?

Sporingsbrikker som AirTag, SmartTag og Tile er små brikker du kan feste til gjenstander som for eksempel bagasje, nøkler, vesker, lommebøker og andre ting. Brikkene bruker Bluetooth-teknologi for å hjelpe deg med å finne igjen gjenstandene den er festet til om du skulle være så uheldig å miste dem eller glemme hvor tingene ble lagt.

Trenger du ny koffert til ferien? Her finner du trillekoffertene som er best i test.

Noen sporingsbrikker har også det som er kalt «ultrabredbånd» (UWB) noe som gjør at du kan spore brikken selv om den er utenfor rekkevidde.

Wikipedia skriver: «Ultrabredbånd er betegnelsen på en radioteknologi som opererer med en veldig høy båndbredde. Teknologien kan brukes til rask overføring av data, avbildning og lokaliseringssystemer».

Dette vil si at så lenge en AirTag er i nærheten av for eksempel Apple-produkter, og SmartTag i nærheten av Samsung-produkter, vil man kunne triangulere hvor brikken er.

Hvorfor bruke sporingsbrikke på bagasjen?

Når du er ute og reiser kan det være veldig nyttig å ha en sporingsbrikke i bagasjen din av flere grunner. Skulle du være så uheldig at bagasjen din kommer på avveie i løpet av reisen vil en sporingsbrikke gjøre det mye enklere å finne ut hvor den er.

Den kan altså potensielt gjøre et eventuelt bagasje-kaos i ferien både mindre stressende og tidkrevende. Det beste er nok derfor å ha en sporingsbrikke med UWB. Slik at du kan se hvor bagasjen er selv om du for eksempel befinner deg i et annet land enn den.

Hvilken sporingsbrikke er best?

Det finnes flere forskjellige typer sporingsbrikker på markedet, hvor noen for eksempel er beregnet for kjæledyr. For å snevre inn utvalget har vi valgt å se på de tre mest populære produsentene av sporingsbrikker på markedet, og deres testede brikker. Disse brikkene kan brukes på alt du vil, til og med kjæledyrene.

Resultatet vi presenterer her har vi kommet frem til ved å se på både norske og internasjonale produkttester på de utvalgte brikkene. Alle utført av uavhengige og pålitelige kilder.

Les også: Med disse kredittkortene gjør du utenlandsreisen tryggere.

Produkttestene på sporingsbrikker er fra 2022 da det ikke finnes oppdaterte tester fra i år.

Samsung Galaxy SmartTag

Samsung kan telefoner, og skal vi tro ekspertene kan de også lage velfungerende sporingsbrikker – men bare dersom du er en Samsung-bruker. Dette er omtrent det eneste som trekker ned i testene av denne sporingsbrikken.

Digi.no kaller SmartTag for den beste sporingsbrikken for Samsung-brukere da den enkelt kobler seg på telefonen når du er innenfor rekkevidden.

Tek.no er enig om at denne er best for Samsung-brukere og gir den 8 av 10 mulige poeng.

– Sporingsbrikken er dessuten svært smertefri å sette opp, har et intuitivt og pent programvaregrensesnitt og kan tilpasses på en hel haug måter, skriver de.

Den engelske siden Tom’s Guide er enige med både Digi og Tek sine kommentarer på SmartTag, men poengterer at den kun fungerer på Samsung Galaxy telefoner med Android 8.0 eller nyere.

Best til Samsung
Samsung Galaxy SmartTag

Samsung Galaxy SmartTag

Bluetooth-rekkevidde: 120 meter
Sjekk laveste pris her

Apple AirTag: Beste for Apple-brukere

På samme måte som SmartTag bare fungerer på Samsung-enheter, fungerer AirTag bare for Apple-brukere. Til gjengjeld er dette visstnok den beste sporingsbrikken for deg som er Apple-tilhenger.

Ettersom den bare fungerer med Apple-produkter er den veldig enkel å koble opp, noe både Digi.no og Techradar skryter av.

Noe som skiller denne sporingsbrikken fra blant annet Samsung er muligheten for «Precision Finding». Dette er en funksjon som hjelper deg å finne AirTagen mye lettere da den i appen vil vise en pil i hvilken retning brikken befinner seg i, samt hvor mange meter det er til målet.

Det som derimot trekker ned for denne sporingsbrikken hos Techradar er, kanskje ikke overraskende, prisen. Som de fleste Apple-produkter har også denne lille brikken en pris som tilsvarer det populære merkenavnet Apple.

Best til apple
Apple AirTag

Apple AirTag

Bluetooth-rekkevidde: Ikke spesifisert
Sjekk laveste pris her

Tile Pro: Fungerer både på Apple og Samsung

Er du ikke en fast bruker av hverken Apple eller Samsung, er en sporingsbrikke fra Tile det beste valget for deg. Tile har flere forskjellige sporingsbrikker, men vi har valgt å se på Tile Pro da denne får mest skryt, både hos Tek og Tom’s Guide.

Tek gir den skryt for god rekkevidde, en brukervennlig app og høy varslingslyd, noe Tom’s Guide også har oppsummert som positivt i sin test.

Det som derimot gjør at denne ikke er like bra som AirTag og SmartTag er mangelen på UWB (uten dette kan du ikke spore brikken utenfor rekkevidde), så dette må man ta i betraktning før man eventuelt går til innkjøp av denne sporingsbrikken.

I ettertid har vi sett at Tile Pro ikke lengre produseres, og etterfølgeren Tile Pro+ er enda ikke å få tak i på det norske markedet.

Funker på både apple og samsung
Tile Pro

Tile Pro

Bluetooth-rekkevidde: 120 meter
Sjekk laveste pris her

Hvordan bruke en sporingsbrikke?

Dette er nokså enkelt, og de aller fleste vil få dette til uten problemer. Alt du trenger å gjøre er:

  1. Kjøp en sporingsbrikke.
  2. Aktivere sporingsbrikken.
  3. Koble telefonen til sporingsbrikken.
  4. Legge/feste sporingsbrikken på tingen du vil kunne spore.

Hvordan du aktiverer og kobler til vil stå i medfølgende bruksanvisning.

Uansett hva du velger å gjøre i sommer er det viktig å beskytte seg mot solen. Dette er solkremene Forbrukerrådet anbefaler.