Hus, hjem og hage

Stekepanne: Hvordan velge riktig stekepanne

Stjernekokken Jamie Oliver har egne stekepanner og samarbeider med Tefal om å utvikle de. (Foto: Bakeren og kokken)

Å velge riktig stekepanne er ikke alltid like enkelt. Her får du de beste tipsene for hvordan velge rett stekepanne til ditt bruk.

Å velge riktig stekepanne er ikke alltid like lett. For skal du velge en stekepanne av stål, aluminum eller støpejern? Og hva med teflon? Og bør den ha tykk eller tynn bunn, høy eller lav kant? Under får du tipsene som forhåpentligvis vil gjøre det enklere for deg å velge rett stekepanne.

Her finner du en rekke andre nyttige artikler og guidesaker om hus, hjem og hage.

Stekepanne med tykk eller tynn bunn

Når du skal velge stekepanne, er det viktig å tenke over hva du skal bruke den til. Ønsker du hurtig oppvarming og full fres på maten, som du for eksempel trenger når du skal woke grønnsaker eller strimlet kjøtt, er stekepanne med tynn bunn et godt valg. En stekepanne med tykk bunn tar lenger tid å varme opp, men til gjengjeld holder den bedre på varmen. Skal du steke deg en god og saftig biff bør du derfor bruke stekepanne med tykk bunn.

Les også: Stavmikser best i test. Dette er de billigste og beste.

Tefal Unlimited stekepanne 32 cm

Super stekepanne fra Tefal i 32cm. Stor nok for hele familien. Ingen riper, ingen skader og ingen fastbrente matretter.
Kjøp stekepanne her

Stekepanne uten belegg

Stekepanner uten belegg må smøres inn med olje eller fett ved steking. Stekepanner av stål uten belegg er særlig brukt av kokker da de er ekstremt holdbare og tåler maks varme. I tillegg kan du bruke alle kjøkkenredskaper, også av stål, og pannene tåler oppvaskmaskin godt.

En støpejernspanne kommer både med og uten belegg. Pannene er litt tunge å håndtere, men gjengjeld er de evigvarende om du behandler de korrekt. Bruk redskaper av silikon eller tre på de med belegg.

Stekepanner av kobber er moderne og gjør seg godt på kjøkkenet. Det er imidlertid kun utsiden som er kobberbelagt, innsiden er alltid av rustfritt stål. Kobberpanner leder varme godt, men utover det er kobberbelegget mest til pynt.

Stekepanne med belegg

Fordelen med å velge en stekepanne med belegg er at du trenger svært lite fett i pannen. Mat i stålpanne med belegg fester seg dessuten ikke så lett, men vær varsom med å behandle de riktig. Du bør for eksempel varme opp pannen gradvis og kun bruke redskaper av silikon eller tre når du steker.

Stekepanner med Non-stick, eller slippbelegg, er belegg av PTFE, som for eksempel Teflon. Non-stick gjør pannene enkle å rengjøre, men vær obs på at de ikke tåler like høy varme som for eksempel stekepanner av støpejern.

Her finner du tips og inspirasjon til raske og enkle oppskrifter, middagstips, vin og kjøkkenutstyr.

Tefal Jamie Oliver Quick & Easy Stekepanne 24 cm

Gjør hverdagen enklere takket være Jamie Oliver Quick & Easy stekepanne fra Tefal, som har et effektivt non-stick belegg. Det titanforsterkede belegget er ripebestandig, lett å rengjøre og uten PFOA, bly og kadmium, noe som gjør stekepannen ekstremt sikker.
Kjøp stekepanne fra Jamie Oliver her

Slik tar du best vare på stekepannen

Vær varsom med å stable stekepannene oppå hverandre i skapet. Legg et kopphåndkle eller bruk en pannebeskytter mellom hver panne, så unngår du at belegget ripes opp. Bruk også egnede kjøkkenredskaper, gjerne av tre, silikon eller plast, og følg produsentens anbefalinger for rengjøring. Unngå å vaske stekepannen før den er avkjølt. Har du kaldt vann i varm panne, kan den fort slå seg. En støpejernspanne bør ikke rengjøres med såpe, og kan med fordel smøres inn med litt matolje en gang i blant. Husk også å rengjøre utsiden av stekepannen.

Jamie Oliver og Tefal

Tefal er en kjent produsent av stekepanner, gryter og annet kjøkkenutstyr. Det anerkjente merket har også utviklet en rekke produkter i samarbeid med stjernekokken Jamie Oliver. Tefal er også kjent for THERMO-SPOT®, den røde ringen i midten av pannen som forteller når den har oppnådd optimal temperatur.

Artikkelen fortsetter under.

Le Creuset panner og gryter

Rød stekepanne med grønnsaker i fra Le Creuset.
Le Creuset stekepanner og gryter er en populær merkevareprodusent av kjøkkenutstyr. (Foto: Kitchn.no)

Støpejernspannene og grytene fra Le Creuset er verdenskjent for sin kvalitet og sitt design, og er elsket av både profesjonelle kokker og hobbykokker. Le Creuset sin historie strekker seg helt tilbake til 1925 da to belgiske industriledere møttes på en messe i Brussel. Den ene var ekspert på emaljering og den andre på støping, og sammen skapte de Le Creuset.

Le Creuset dyp stekepanne 26 cm 2L cerise

Stekepanne med stor stekeflate og dype kanter, spesielt egnet for store kjøttstykker. Kan brukes i ovnen, og er like velegnet til gratinering og baking som til steking.
Kjøp Le Creuset stekepanne her

Den oransje fargen, som er deres signaturfarge, er inspirert av glovarm, smeltet støpejern, men både grytene og pannene kommer i en rekke ulike farger og varianter. Bruk kun silikonredskaper, redskaper i tre eller varmebestandig plast til produktene.