Hus, hjem og hage

Stikling av Monstera: Slik tar du avlegger

Lag nye planter av Monstera ved å ta stiklinger. Her viser vi hvordan du går frem når du klipper av og planter en avlegger av vindusbladet.

Den populære Monstera-planten løfter interiøret i mange norske hjem. Planten kalles også for vindusblad på grunn av de karakteristiske kikkehullene i bladene.

Ulike typer vindusblad

Bilde av to ulike monsteraplanter - variegata og adansonii.
Bildet til venstre viser Monstera Deliciosa variegata. Foto: Nawarona Til høyre er Monstera Adansonii (Monkey Mask). Denne har mindre blader, og en annen type hull enn den klassiske Monstera Deliciosa.

Enten du har den klassiske, store varianten Monstera Deliciosa, Monstera Adansonii (også kalt Monkey Mask) eller den sjeldne og verdifulle variasjonen Monstera Variegata er fremgangsmåten for å ta stiklinger den samme.

Å lage nye planter med stiklinger er en rimelig måte å fylle huset med planter på. Avleggere er også en ypperlig gave å gi bort.

Les også: 4 tips til å ta vare på perleblomsten

Slik tar du stikling av Monstera

Luftrot på monstera som stikker ut fra stilken på planten.
Den brune utstikkeren på stilken av vindusbladet er en luftrot. Det er en slik du må finne når du skal ta en avlegger. (Foto: Miriam Schjetlein)

Se også gjerne videoen øverst i artikkelen for framgangsmåten når du skal ta stikling av Monstera.

  • Finn en luftrot på planten. Monstera lager ikke bare røtter som går ned i jorda, de får også røtter som stikker ut fra stilken og ut i lufta. Når du skal ta stiklinger kan luftrøttene ha vokst seg kjempelange, eller bare stikke så vidt ut (som på bildet over).
  • Bruk en saks eller kniv og skjær over stilken omtrent 5 centimeter under luftroten.
  • Nå kan du velge om du ønsker å la den nye roten få etablere seg i vann eller jord. Du kan sette stiklingen rett i jorda med en gang, men setter du vindusbladet i vann i et par uker, er det lettere å følge med på om den nye roten vokser ut, før du planter i potte med jord.

Trenger du flere tips til hvordan ta vare på planter eller dyrke i hagen finner du det her.

Kutt stilk av monstera. Vindusbladet i vann i vinduskarmen.
Kutt stilken 1-2 centimeter under luftroten. Vi har valgt å sette avleggeren av Monstera i vann i påvente av at roten vokser fram. (Foto: Miriam Schjetlein)
Les deg til grønne fingre

Bøker om grønne planter

Annonselenke
  • Setter du Monstera-stiklingen i vann er det dessuten dekorativt å ha i vinduskarmen mens du venter på at roten skal vokse ut. Allerede etter én uke vil du se den nye, hvite roten stikke fram. Etter et par uker er den absolutt klar til å plantes i potte.
Her er en avlegger av Monstera Monkey Mask som har fått stå i vann i en ukes tid. Røttene har fått vokse seg lange før vi planter stiklingen i jorda. (Foto: Miriam Schjetlein)

Plant Monstera i riktig jord

  • Nå er det på tide å plante Monsteraen i jord. Det er viktig å bruke en potte med hull i bunn for god drenering. Hvis overskuddsvannet ikke får renne ut, risikerer du at røttene til planten råtner. Om potten du bruker ikke ser så fin ut, kan du gjerne ha den i en flott krukke eller potteskjuler.
  • Ha et godt lag med lecakuler i bunnen av potten. Dette sørger for god drenering, og et godt vekstmiljø for Monsteraplanten.
  • Deretter har du en en lett og næringsrik muldjord med litt tilsatt næringsrik kompostjord cirka 2/3 opp i potten.
Leca og jord som has i en brun plastpotte. Monsterastikling settes i jorda.
Ha lecakuler i bunnen av potten for drenering. Ha så i god krukkejord - gjerne bland inn litt perlite for bedre struktur (de hvite prikkene i jorden). (Foto: Miriam Schjetlein)
Utstyr til planting

Anbefalte produkter

Annonselenke
  • Sett Monsterastiklingen oppå jorden. Mens du holder den rett, fyller du på med jord rundt stilken til den kan stå selv.
  • Husk at Monstera er en klatreplante. Det er derfor fint å gi den litt ekstra støtte med pinner du setter ned i jorda. Du kan gjerne også binde opp vindusbladet.
Passer til monstera

Krukker og potter

Annonselenke

Slik tar du vare på den nye planten

Monsterastikling plantet i jorden, støttet opp med trepinner og hyssing.

Her er den nye Monsteraplanten på plass i stua. Husk å gi ekstra næring i tillegg til vann. Gjødslingen bør skje annenhver uke i sommerhalvåret, og litt sjeldnere om vinteren. Ikke la planten stå i direkte sollys, men som alle planter trenger den lys. La jorda tørke opp mellom hver vanning. Med forholdene lagt til rette, vil Monsteraen ganske snart vokse seg større og frodig. Husk å potte om når røttene i jorda begynner å vokse ut av potten. Ta også gjerne nye stiklinger og lag enda flere planter!

Anbefalt næring

Næringspinner for grønne planter

Pleier du å glemme å gi plantenæring? Med næringspinner gir du plantene næring over lang tid.
Kjøp her