Støpejernsgryte: Derfor er jerngryten kongen av kjøkkenet
Har du en støpejernsgryte? Hvis ikke bør du lese videre! Vi har funnet de beste jerngrytene fra merker som Le Creuset, Sabor og Fiskars.
Støpejernsgryter er et must-have på kjøkkenet av mange grunner. Først og fremst er de kjent for sin enestående varmefordeling og -retensjon. Dette betyr at de varmer opp jevnt og holder på varmen, noe som sikrer at maten blir tilberedt ved en konstant temperatur. Dette er ideelt for oppgaver som krever lang varmebehandling, eller for når du skal ha en perfekt, jevn stekeoverflate.
På jakt etter kjøkkenredskaper i god kvalitet? Sjekk ut vår samleside for kjøkkenutstyr!
Dette er de mest populære støpejernsgrytene:
Vi har sett på hvilke støpejernsgryter nordmenn søker etter, og funnet et utvalg av de beste grytene til gode priser!
Le Creuset støpejernsgryte
For mange er de ikoniske mørkerøde grytene fra franske Le Creuset synonymt med støpejernsgryter. Grytene fra Le Creuset har utmerket varmeretensjon, i tillegg til at de jo unektelig ser svært lekre ut!
Sabor støpejernsgryte: For store festmåltider
Støpejernsgryte som rommer 6,7 liter, og egner seg til både festmåltider og hverdagsmat. Ypperlig til for eksempel fårikål og pinnekjøtt.
Skal du lage pinnekjøtt til jul? Da bør du sjekke ut disse 4 geniale pinnekjøtt-triksene!
Staub «La Cocotte» støpejernsgryte
Emaljert gryte i støpejern laget i Frankrike, av Staub. Fargen er svart med en elegant matt finish, som sammen med knotten i messing, gir gryten et eksklusivt preg. Emaljen er meget slitesterk og motstandsdyktig mot riper.
Stilren og rimelig støpejernsgryte, som er perfekt til langtidssteking ved lav eller middels varme.
Fiskars Brasserie støpejernsgryte: Den billigste
Denne gryten er emaljert både innvendig og utvendig, tåler metallredskap og kan brukes i stekeovn på opptil 280 °C.
Derfor bør du ha en støpejernsgryte:
I tillegg til fordelene nevnt i starten av artikkelen, er et annet viktig aspekt ved støpejernsgryter deres holdbarhet. Når de er tatt godt vare på, kan en støpejernsgryte vare i generasjoner. Dette gjør dem til en økonomisk smart investering over tid. I tillegg er de svært allsidige og kan brukes på både komfyren, i ovnen, og til og med over åpen flamme, noe som gjør dem til et utmerket valg for alle typer matlaging.
Støpejern er også kjent for sin naturlige non-stick overflate når de er godt behandlet. Om du sørger for å olje inn gryten riktig etter bruk, vil en fettpatinering bygge seg opp over tid og føre til en glatt overflate som gjør det enkelt å lage mat med mindre olje.
Slik vedlikeholder du støpejernsgryten din:
Rengjøring etter bruk:
- La gryten kjøle seg ned litt før du vasker den for å unngå termisk sjokk.
- Vask gryten for hånd med varmt vann. Du kan bruke en mild oppvasksåpe om nødvendig, men dette er ofte unødvendig og noen foretrekker å unngå det helt for å bevare fettpatinering.
- For å fjerne fastbrente matrester, bruk en skuresvamp eller en støpejernsrenser. Unngå stålull som kan fjerne patineringen.
- Skyll grundig med varmt vann.
Tørking:
Tørk gryten grundig med en ren håndduk eller varm den opp på koketoppen over lav varme for å fordampe resterende fuktighet. Dette forhindrer rust.
Oljing:
- Mens gryten fortsatt er varm, men ikke for varm å håndtere, påfør et tynt lag av matolje over hele overflaten, inkludert utsiden og håndtakene.
- Bruk en ren klut eller papirhåndkle for å smøre på oljen. Sørg for at det er så tynt at gryten ser tørr ut; det skal ikke være synlige oljedråper.
Oppvarming:
- Varm opp gryten på koketoppen eller sett den i ovnen på en moderat temperatur (rundt 175 grader) i noen minutter for å hjelpe oljen med å polymerisere. Dette skaper en non-stick overflate.
- La gryten avkjøles helt før du oppbevarer den.
Oppbevaring:
- Oppbevar gryten på et tørt sted. Hvis du setter lokket på, legg en papirhåndkle mellom gryten og lokket for å tillate luftsirkulasjon og forhindre fuktighetssamling.
- Hvis du sjelden bruker gryten, er det lurt å sjekke den jevnlig for rust eller skader.