Reise

Stor kåring – Hvilket land er verdens tryggeste?

En naturskjønn kystlinje på Island med en karakteristisk steinformasjon i forgrunnen, mørk sandstrand, turkisblått hav, og grønne klipper under en klar blå himmel med spredte hvite skyer i bakgrunnen. Vi har sett på Global Peace Index 2024 og forteller deg hvilke land som er verdens tryggeste. Vi forklarer også hvordan både Norge og populære syden-destinasjoner som Hellas, Kroatia, Kypros, Spania (inkludert Kanariøyene) og Tyrkia.
Verdens tryggeste land i 2024 har blitt kåret av Global Peace Index, og førsteplassen har de hatt helt siden 2008! Vi avslører også hvordan Norge rangerer på listen. (Foto: Colourbox)

Hva er egentlig verdens tryggeste land? Svaret får du her! Vi forklarer også hvordan både Norge og populære syden-destinasjoner som Hellas rangeres.

Det er ikke til å legge skjul på at man føler seg ekstra trygg på reisen dersom landet har blitt kåret til verdens tryggeste. Vi har sett på årets (2024) Global Peace Index og forteller deg her hvilke ti land som er rangert som verdens tryggeste av 163 land.

Vi forteller også rangeringen til populære feriedestinasjoner som Hellas, Kroatia og Kypros, samt reiseråd fra UD på de forskjellige landene.

Vår ambisjon er å gi deg de beste tipsene og triksene til reisen, og her kan du finne alle våre reisetips.

Hvordan rangeres landene?

  • Global Peace Index (GPI) bruker 23 indikatorer for å måle fredsnivået i landene. Disse indikatorene er delt inn i tre hovedkategorier: Pågående interne og internasjonale konflikter, Samfunnssikkerhet og trygghet, og Militarisering.
  • Hver indikator får en score basert på data hentet fra pålitelige kilder som blant annet FN, WHO og Amnesty International. Hver indikator får en score basert på dataene.
  • Scoren kan variere avhengig av indikatorens betydning og innvirkning på fredsnivået. For eksempel har voldelig kriminalitet og politisk stabilitet større betydning enn militærutgifter.
  • Den totale scoren avgjør hvor landene blir rangert, og her er det om å ha lavest score. Den laveste mulige skåren i GPI er 1,0. Dette representerer maksimal fred, hvor alle indikatorer er på det beste mulige nivået.

Generell skala:

  • 1,0 – 2,0: Land med disse skårene er ansett som svært fredelige.
  • 2,0 – 3,0: Disse landene har moderate nivåer av fred.
  • 3,0 – 5,0: Høye skårer i dette området indikerer betydelige utfordringer med vold og konflikter.

Hvilke land er de tryggeste i verden?

På førsteplass finner vi landet hvor Den blå lagune ligger, nemlig Island. Landet får en score på 1.112 og har beholdt førsteplassen helt siden 2008.

En stor og mektig foss på Island med kraftig vannstrøm som stuper ned i et basseng. Vannet er klart og skummende, og omgivelsene er grønne enger under en klar himmel. Vi har sett på Global Peace Index 2024 og forteller deg hvilke land som er verdens tryggeste. Vi forklarer også hvordan både Norge og populære syden-destinasjoner som Hellas, Kroatia, Kypros, Spania (inkludert Kanariøyene) og Tyrkia.
Island er kåret til verdens tryggeste land av Global Peace Index 2024. (Foto: Colourbox)

Her er resten av topp ti-listen:

2. Irland (Score på 1.303)

3. Østerrike (Score på 1.313)

4. New Zealand (Score på 1.323)

5. Singapore (Score på 1.339)

6. Sveits (Score på 1.350)

7. Portugal (Score på 1.372)

8. Danmark (Score på 1.382)

9. Slovenia (Score på 1.395)

10. Malaysia (Score på 1.427)

Lurer du på hvor Norge befinner seg? Vi ligger på en beskjeden 28. plass (Score på 1.638), og har dermed falt fem plasser siden 2023. Vi slår derimot Sverige som ligger på en 39. plass (Score på 1.782).

Hvor trygge er våre ferie-favoritter?

Lurer du på hvor populære syden-destinasjoner som Hellas, Kroatia og Spania ligger på listen? Under finner du rangeringen til populære ferie-destinasjoner for nordmenn, hvilken score de har fått, samt UDs reiseråd til disse landene.

Hellas

Hellas kommer på en 40. plass i GPIs oversikt med 1.793 i score. Landet har derimot hatt en av de mest positive endringene sammenlignet med 2023 hvor de var på 60. plass.

Her kan du forresten finne billige restplass-reiser til Hellas.

– De aller fleste reiser til Hellas går uten spesielle problemer. Ekstremvær kan imidlertid skape problemer for reisende.  I Aten, som i alle storbyer, bør man også ta forholdsregler for å unngå lommetyver og vise aktsomhet på kvelder og netter, skriver UD om Hellas.

En pittoresk kystby i Hellas med fargerike hus som strekker seg oppover en åsside. Foran byen ligger en liten havn med båter fortøyd ved en brygge. Det krystallklare blå havet omgir byen, og det er frodige grønne trær og blomstrende busker i forgrunnen. Over byen svever noen hvite skyer på en ellers blå himmel. Vi har sett på Global Peace Index 2024 og forteller deg hvilke land som er verdens tryggeste. Vi forklarer også hvordan både Norge og populære syden-destinasjoner som Hellas, Kroatia, Kypros, Spania (inkludert Kanariøyene) og Tyrkia.
Hellas kommer på en 40. plass over verdens tryggeste land i 2024, og er et av landene som har forbedret seg mest fra rangeringen året før. (Foto: Colourbox)

Kroatia

Kroatia gjør det betraktelig mye bedre enn både Hellas og Norge, og ligger på en 15. plass på rangeringen med 1.504 i score.

Drømmer du om å reise til dette landet? Her forklarer eksperten hvor i Kroatia han anbefaler å reise.

– Det er generelt trygt å feriere i Kroatia. Det vil være en viss risiko for jordskjelv, ettersom landet befinner seg i en jordskjelvutsatt sone. Reisende anbefales å til enhver tid følge lokale myndigheters råd, veiledning og anmodninger, skriver UD om Kroatia.

Spania (Inkludert Kanariøyene)

Spania, inkludert Kanariøyene, scorer også bedre enn Norge på GPIs store oversikt, og får en 23. plass med 1.597 poeng. Landet har forbedret seg med syv plasser fra året før.

Landet byr blant annet på den populære syden-destinasjonen Mallorca, som du kan lese alt om her.

– Spania er et sikkert og velfungerende land å besøke, og de fleste reiser går trygt og uten spesielle problemer. Reisende må ha med gyldig pass eller gyldig nasjonalt ID-kort med reiserett, skriver UD om Spania.

En vakker utsikt over klipper og fjell langs kysten av Spania. Foran i bildet står turister på et utkikkspunkt og nyter den spektakulære utsikten over det blå havet og de grønne fjellene. Himmelens blåfarge er intens, og noen spredte skyer er synlige. Vi har sett på Global Peace Index 2024 og forteller deg hvilke land som er verdens tryggeste. Vi forklarer også hvordan både Norge og populære syden-destinasjoner som Hellas, Kroatia, Kypros, Spania (inkludert Kanariøyene) og Tyrkia.
Spania, hvor du finner Mallorca, Alicante, Kanariøyene og Barcelona kommer på en 23. plass over verdens tryggeste land i 2024. (Foto: Colourbox)

Kypros

Kypros kommer nokså lavt på lista, og er et av landene i Europa med dårligst score. Kypros kommer på en 88. plass med en score på 2.101.

Øya i Middelhavet er populær blant nordmenn, og ønsker du fortsatt å reise dit kan du finne restplasser til Kypros her.

– Reisende må ha med gyldig pass. Kypros har vært delt siden 1974 med en FN-kontrollert buffersone mellom Republikken Kypros og den nordlige delen av øya. Republikken Kypros er internasjonalt anerkjent, men har siden 1974 ikke hatt kontroll over den nordlige delen av øya, skriver UD om Kypros.

Tyrkia

Landet som kommer dårligst ut i Europa er Tyrkia som ligger på 139. plass av 163 plasser. Landet har hele 2.780 poeng.

Hvis du ikke lar deg skremme av tall og statistikker kan du finne billige reiser til Tyrkia her.

– Det er identifikasjonsplikt i hele Tyrkia. Pass er eneste gyldige identifikasjon for norske borgere uten opphold i Tyrkia, og det anbefales at man alltid har ID-papirer med seg når man beveger seg ute. På grunn av tørt landskap og høye temperaturer er store deler av Tyrkia utsatt for skogbranner i sommermånedene, inkludert turistområder som for eksempel Marmaris og Antalya, skriver UD om Tyrkia.

Les mer på våre temasider: