Storbyferie i Stavanger:
Topp 10 ting å gjøre i Stavanger

Smilende mann og kvinne i fargegaten i Stavanger. Full av fargerike trehus, gul, blå, lilla, rosa, grønn og oransje i bakgrunnen.
Etter at Øvre Holmegate ble stengt for trafikk i 2005 og malt i spreke farger har det blitt en av de største attraksjonene i Stavanger. Blant lokale kalles gaten Fargegata, eller "Fargegadå" uttalt på dialekt. (Foto: Martin Håndlykken / Visit Norway)

Stavanger kan by på både fargegata, restauranter og strand i verdensklasse samt flotte hotell. Her er våre tips når du reiser til “Oljebyen”.

Stavanger ligger vakkert til mellom langstrakte fjorder, høye fjell og hvite strender, i Norges fjerde største bykommune. Oljeeventyret har forvandlet byen til en av Europas energihovedsteder og Stavanger går gjerne under kallenavnet «oljehovedstaden». Men Stavanger har mer å by på enn olje- og energinæring.

Planlegger du å fly til Stavanger, er det verdt å merke seg at det er lurt å bestille flybilletter nå, før prisene går opp.

Her får du 10 tips til ting å gjøre og oppleve når du legger reisen til Stavanger:

1. Fargesprakende #Fargegaten

I 2000 kom frisør Tom Kjørsvik opp med en idé til hvordan man kunne lokke besøkende til den ellers anonyme Øvre Holmegate som på det tidspunktet var gjennomsyret av hvitmalte hus og grå asfalt. Til tross for sin sentrumsnære plassering, var det så godt som dødt ute i gatene. Løsningen var like enkel som den skulle vise seg å være genial: Male gaten i alt regnbuen hadde å by på av farger, samt noen ekstra.

Folk på kafé i fargegaten i Stavanger. Full av fargerike trehus, gul, blå, lilla, rosa, grønn og oransje, med lyslenke i front.
Øvre Holmegate er gaten i Stavanger sentrum der alle husene i østre del av gaten (mellom Kirkegata og Østervåg) er malt i flotte farger. Her finner du både kafeer, nisjebutikker og kunstutsalg. (Foto: Martin Håndlykken / Visit Norway)

Med hjelp av kunstneren Craig Flannagan som sørget for fargeplan og fire års malerarbeid, er Øvre Holmegate blitt det som må kunne sies å være Norges vakreste og kuleste gateadresse. Her finner du farger som strekker seg fra knall rosa og lilla til blått og gult. Siden 2005 har gaten vært stengt for trafikk og er blitt byens mest populære gate, komplett med vintagebutikker, kunstutsalg og unike serveringssteder som kaffebaren Bøker & Børst.

Ikke langt unna Fargegaten finner du også Norsk Oljemuseum. Et populært reisemål for både voksne og barn i regionen. 

2. Vandring gjennom Gamle Stavanger

Bilde av venninner som holder hender i Øvre Strandgate i Gamle Stavanger, gamlebyen.
Øvre Strandgate i Gamle Stavanger, også kalt Staen, er Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse. (Foto: CH / Visit Norway)

På vestsiden av Vågen ligger Gamle Stavanger som kan smykke seg med å være Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse. I dag finner man her totalt 173 vernede og restaurerte – for det meste hvitmalte – trehus som ble oppført på 1700-tallet og i løpet av 1800-tallet. Husene er i laftet tømmer, mens størrelsen, stilen og utformingen varierer; innerst i Vågen er husene store og flotte, mens de blir mindre desto lenger ut du beveger deg. Synes du det er vanskelig å finne frem i nye byer, kan du lese Google Maps: 8 geniale tips du ikke visste om.

Trehusene ligger tett i de trange gågatene, og Stavanger har høstet en rekke priser for bevarings- og restaureringsinnsatsen. I dag er det et attraktivt boligområde og en av byens største turistattraksjoner. Bydelen kan blant annet stille med parker, butikker, gallerier og håndverksutsalg, i tillegg til Stavanger Maritime Museum og Norsk Hermetikkmuseum. Det er også her du finner turistkontoret i Stavanger. 

Hotell midt i sentrum:

Best Western Havly Hotell

Best Western Havly Hotell ligger kun 100 meter fra butikkene i Kirkegata.
Bestill overnatting her.

3. Shopping og Michelin-restauranter

Helt siden vikingtiden har Stavanger vært et handelssentrum i distriktet, og for deg som søker Stavangers beste shoppingopplevelse, ligger svaret i Kirkegata. I 1960 ble gaten landets første bilfrie gågate. Lenge var den også kjent som byens promenadegate. Her ligger butikker tett i tett med barer, utesteder og restauranter. I tillegg er du kun kort gangavstand unna blant annet Gamle Stavanger og Fargegaten. Andre populære shoppingsteder verdt å sjekke ut, er Kilden, Kvadrat og Stavanger Storsenter.

Bilde fra shopping i butikken Made With Hart i stavanger, jakke på knagg ved hyller på gule vegger.
Det er rikelig med shoppingmuligheter i Stavanger, blant annet Made With Hart. (Foto: Martin Håndlykken / Visit Norway)

Stavanger har mye å by gastronomer og generelle matelskere, der sjømat, lam, grønnsaker og frukt fra lokale produsenter kan nytes i restauranter i verdensklasse. I 2016 ble «oljehovedstaden» første norske by utenom Oslo til å bli tildelt en stjerne i Michelin-guiden da RE-NAA fikk den prestisjetunge utmerkelsen i 2016. I 2020 rykket restauranten, som den eneste i Norge, opp til to stjerner. I tillegg kan Sabi Omakase smykke seg med en fortjent Michelin-stjerne.

Går du til endes av Kirkegaten (motsatt retning av havnen) kommer du også til den storslåtte katedralen Stavanger Domkirke. Her har du også utsikt til både havnen, byparken, Breiavatnet og Stavanger Katedralskole Kongsgård, hvor blant annet Alexander Kielland var tidligere elev. 

4. Gatekunst-safari i enormt utendørsgalleri

Gatekunst av kjærestepar i omfavnelse på blå vegg i Stavanger.
Stavanger er blitt en metropol for gatekunst, her er et av mange gatekunstverk i Stavanger. (Foto: Fredrik Walløe / Flickr)

Stavanger har opparbeidet seg status som en svært viktig by når det kommer til Street Art, eller gatekunst på godt norsk. Siden 2006 har det i september vært arrangert den årlige Nuartfestivalen, verdens ledende gatekunstfestival. I tillegg er Stavanger fødebyen til Pøbel, en av Norges mest omtalte gatekunstnere internasjonalt.

Byen er rik på flotte utendørs veggmalerier både høyt og lavt, signert nasjonale, lokale og internasjonale kunstnernavn. Noen av dem er så store at de dekker hele bygningsfasader. Gatekunsten ligger for det meste innenfor et konsentrert område, noe som gjør det enkelt å gå på kunstjakt gatelangs.

Mest kunstneriske hotell i området:

Smarthotel Forus

Med sine enorme veggmalerier er Smarthotel Forus byens kunstnerisk vakreste hotell.
Klikk her for overnatting.

5. Opplevelsessenteret Viking House

På Viking House, midt i sentrum av Stavanger, formidles historier fra regionens rike og unike vikinghistorie gjennom VR-teknologi. VR står for Virtual Reality og går ut på å skape en illusjon av å være fysisk til stede i en verden du ser gjennom spesialbygde, teknisk avanserte briller. Og med brillene trygt plassert på nesa, kan du tre inn i VR-filmen «Den første kongen» om Harald Hårfagre og slaget i Hafrsfjord i år 872, der Hårfagre samlet Norge til ett rike. Det hele gir deg et innblikk i vår vikinghistorie og rike kulturarv på en uforglemmelig måte.

Viking House kan ellers by på håndlagde utskjæringer i tre utført på tradisjonelt vikingvis, møte levende «vikinger» ikledd tradisjonelle klesplagg og finne fristende suvenirer i besøkssenterets butikk.

6. Unike Jernaldergården

På toppen Ullandhaugen, omkring tre kilometer utenfor Stavanger sentrum, ligger Jernaldergården vakkert til med nydelig utsikt over Nord-Jæren og Hafrsfjord. Når du kommer hit, blir du ønsket velkommen av husfruen, bonden og gårdsfolket. Inne i et av langhusene brenner det godt, og er du heldig får du smake hellekaker stekt på glørne i ildstedet.

Bilde av flat-Jæren hvor Jernaldergården ligger, med hus, folk og gress i front og hav med øyer i bakgrunnen.
På Flat-Jæren er det registrert nærmere 200 ødegårder fra folkevandringstiden. Jernaldergården er en av dem. (Foto: Torgeir Esig Sørensen / Flickr)

Det er en rekonstruksjon av et gårdsanlegg fra folkevandringstiden omkring 350 til 550 etter Kristi fødsel. Anlegget, som er eneste i sitt slag i Norge, er bygget på tuftene av en gård som brant ned og ble forlatt en gang midt på 500-tallet. Jernaldergården består av tre bygninger som er innredet med tidsriktig husgeråd og utstyr.

Besøkssenteret har to utstillinger som forteller om de arkeologiske funnene som er blitt gjort her, 1500 år etter at de opprinnelige eierne reiste sin vei.

Hotell med badebasseng:

Scandic Royal Stavanger

Etter en dag i fortiden kan det gjøre godt med en natt i nåtiden. Her bestiller du overnatting på sentrumsbeliggende Scandic Royal Stavanger.
Book ditt rom hos Booking.com

7. Solastranden – en av verdens vakreste

Bilde av Sola Strand hotel, sola stranden og åpent hav.
Det luksuriøse strandhotellet Sola Strand hotel ligger ved Sola stranden med utsikt til Nordsjøen. Hotellet ligger 3,7 kilometer fra Solastranden golfbane, en kort kjøretur fra monumentet Sverd i fjell og ikke lengre enn 16 kilometer fra Stavanger sentrum. (Foto: Booking.no)

Kun femten minutters kjøretur utenfor Stavanger sentrum ligger den 2,3 kilometer lange, langgrunne Solastranden som med sine lune, innbydende sanddyner er blitt kåret til en av verdens vakreste strender av Sunday Times. På vindfulle dager er den et populært besøksmål for brettseilere, og om du starter her kan du nyte en fem kilometer lang gåtur langs stranden og kysten sørover mot Vigdel.

For de som har interesse for historie kan det være verdt å besøke krigsminner som bunkerser og rester av kanonstillinger som ligger like i nærheten av Solastranden. Området kan by på et rikt fugleliv hele året gjennom, derfor er det streng båndtvang for de som har med seg hund ut på tur.

På kjøreturen tilbake til Stavanger er det mulig å kjøre innom Møllebukta i Hafrsfjord for å ta en titt på Sverd i fjell. De tre 10 meter høye sverdene som ble laget 1983 til minne om slaget ved Hafrsfjord i år 872. 

Våkne opp med utsikt til sandstrender:

Sola Strand Hotell

Hva med å kombinere historiske Sola Strand Hotell med et slag golf?
Her kan du bestile rom.

8. Fargerike opplevelser på Flor & Fjære

På en øy midt ute i havet, 20 minutter fra Stavanger ligger den frodige hagen Flor og Fjære. Hagen som startet med en hobby er nå åpen for besøk både i hage og på områdets restaurant. (Foto: Flor og Fjære)

På Sør Hidle i Ryfylke, rundt 20 minutter med båt utenfor Stavanger, ligger Flor og Fjære – en blomstrende hage der det vokser både palmer og eksotiske planter.

Restauranten på Flor og Fjære lar seg inspirere av hele verden og med smaker fra naturen. Med eget drivhus blir det også smaker dyrket selv på Flor of Fjære. (Foto: Flor og Fjære)

Sesongen strekker seg fra mai til september, med åpningstider mandag til lørdag, og etter båtturen venter det omvisning i hagen der stikkord er råd og inspirasjon. Besøket avsluttes med velsmakende retter med lokale råvarer.

Et tropisk paradis på Vestlandet, som ikke kan sammenlignes med andre vestlands-øyer. (Foto: Flor og Fjære)

9. Herskapelige Breidablikk

På slutten av 1800-tallet var skipsreder, kjøpmann og politiker Lars Berentsen (1838-1896) blant de rikeste i Stavanger. Han ønsket seg en bolig som gjenspeilet hans mektige posisjon og store formue, og fikk bygget en staselig herskapsvilla på Eiganes. Redervillaen, som fikk navnet Breidablikk, sto ferdig i 1882 og er bygget i sveitserstil med nyromantiske og gotiske trekk.

Bilde av den gule hovedbygningen på Breidablikk i Stavanger.
Hovedbygningen på Breidablikk, redervillaen som ligger på Eiganes i Stavanger. Dette er en godt bevart herskapsvilla som ble bygget i 1881–1882 for kjøpmann og reder Lars Berentsen. (Foto: Helge Høifødt)

I dag drives Breidablikk som et museum av MUST og er åpent for publikum i sommersesongen. Villaen var i familien Berentsens eie frem til 1965, og det ble i denne perioden gjort få interiørendringer. Dermed er det som å vandre inn i en annen tid der du er omgitt av utsøkte møbler, overdådige lysekroner og andre gjenstander i tidsriktig «klunkestil».

Like ved hovedbygningen står det gamle hovedhuset og låven fra 1882, og den vakre parken er som resten av eiendommen svært godt bevart i engelsk stil med eksotiske trær og buete grusganger.

En Stavanger-klassiker:

Radisson Blu Atlantic Hotel

Miljøvennlige Radisson Blu Atlantic ligger 3 minutters gange fra Stavanger sentralstasjon.
Her kan du finne ledig rom.

10. Nyrøkt brisling på Norsk Hermetikkmuseum

Stavanger var landets “hermetikk-hovedstad» mellom 1890 og 1960. Da utgjorde sardiner byens viktigste næring. I 1982 åpnet Norsk Hermetikkmuseum i de gamle lokalene til hermetikkfabrikken Venus Packing i Øvre Strandgate 88 i bydelen Gamle Stavanger. Her blir du møtt av en autentisk innredet sardinfabrikk slik den så ut rundt første verdenskrig. Er du nysgjerrig kan du også se hvordan man før produserte fiskehermetikk.

Der man vanligvis opplever maskiner som for lengst er ute av drift, er maskinene på Norsk Hermetikkmuseum fremdeles i produksjonsmessig stand. Tar du turen hit den første søndagen i måneden, samt tirsdager og torsdager i sommerhalvåret, kan du i tillegg få smake nyrøykt brisling!

Inspirasjon:

Guider: Storbyferie i Bergen: Topp 10 ting å gjøre i Bergen

Visit Norway: Stavanger-regionen. Kunst, kos og naturkrefter.

Visit Norway: De ti beste tingene å gjøre i Stavanger.

Les mer på våre temasider: