Hus, hjem og hage

Store blomsterpotter: Hvordan plante i krukker ute

Skap en bugnende krukkehage med planter som blomstrer gjennom hele sommeren. Få tipsene for å lykkes av Espen Skarphagen.

Store blomsterpotter er en ypperlig måte å skape et vakkert uterom, enten du har balkong, terrasse eller setter dem ute i hagen. Jo større blomsterkrukkene er, jo enklere er det å skape et miljø plantene kan trives i. Men uansett om du velger store eller små blomsterpotter, er fremgangsmåten for planting den samme. Se gjerne videoen over for steg for steg når du skal plante ute i krukker.

Les også: Hvordan gjøre hagen til et levende fristed for fugler, insekter og pinnsvin

Når kan man plante ute i krukker?

Når nattefrosten har gitt seg, kan du begynne å tenke på plante ute i blomsterpotter. Men husk alltid å ta hensyn til hvor godt eller dårlig blomstene du skal ha ute tåler varme og kulde.

Les også: 7 lettstelte blomster til hagen

Populær
Dyrkingskasse i rotting

Dyrkingskasse i rotting

110x39xH45 cm
Pris akkurat nå: kroner
Høy blomsterkrukke

Høy blomsterkrukke

Pris akkurat nå: 2 889 kroner
Gå til CDON her

Plassering av blomsterpotter ute

Mann sitter ved blomsterpotter med jord i.
Sørg for å plassere krukkene et sted som gir optimale solforhold for plantene du velger. (Foto: Miriam Schjetlein)

Også når det gjelder plassering av blomsterkrukkene må du ta hensyn til hva plantene foretrekker av solforhold og varme. Skal krukkene stå under tak eller åpen himmel? Under åpen himmel får blomstene naturlig vanning av regn, mens under tak må du passe mer på vanningen. Står krukkene på en balkong eller terrasse under tak der vannet ikke kan renne bort og ned i jorda, er det viktig at du har en krukkeskål under blomsterpotten. Har du tunge krukker du ønsker å flytte på? Bruk gjerne en pottetralle du setter krukken på før du fyller med jord og planter – som gjør krukken enda tyngre.

Få alle våre tips til hagen her.

Keter Blomsterkasse

Keter Blomsterkasse

Pris akkurat nå: kroner

Sørg for drenering under krukken

Liten stein som legges under en stor blomsterpotte.
Legg en stein eller en trebit under krukken som sørger for drenering av vannet fra blomsterpotten. (Foto: Miriam Schjetlein)

Hvis blomsterpotten står rett på bakken, er det lurt å bygge opp litt under den for å sørge for at vannet får rent ut av krukken. Legg gjerne en liten stein under potten for å få til god drenering. Spesielt viktig er dette om krukkene står ute hele året. Hvis vannet ikke får renne ut, kan det fryse til is og gjøre at blomsterpotten sprekker.

Les også: Slik får du grønt gress i hagen

 Plantekasse

Plantekasse

Pris akkurat nå: 2 209 kroner
Gå til CDON her

Lecakuler i blomsterpotter

Balje med lecakuler, og en vaskepose som fylles med lecakuler.
Ha lecakuler i en vaskepose. Da kan du enkelt gjenbruke lecakulene når du skifter jorden i blomsterpottene neste gang. (Foto: Miriam Schjetlein)

Lecakuler i bunn er viktig for å få god drenering oppi blomsterpotten. Hvis vannet ikke får renne bort, risikerer du at røttene råtner. Lecakulene kan enklere brukes igjen og igjen om du lager et skille mellom dem og jorden. Her har Espen Skarphagen brukt en vaskepose han fyller med leirekulene før han legger dem i bunnen av krukken. I tillegg kan du blande lecakuler i jorden for jordforbedring her også.

Les også: Hvordan bli kvitt småfluer i blomsterpotter

MUUBS Hanja krukke

MUUBS Hanja krukke

Høyde – 35 cm
Pris akkurat nå: 1 249 kroner
Gå til Coolshop her

Riktig jord til blomsterkrukker

To hender som tar i jorda i en blomsterkrukke.
Grunnlaget for en at plantene skal trives er en god jord. Tekstur og langtidsvirkende næring må på plass. (Foto: Miriam Schjetlein)

God krukkejord er kanskje det viktigste når det kommer til planting i potter. En god jord for dette formålet inneholder gjerne biokull, larvikitt og langtidsvirkende næring. Fyll krukken med jord, men la det være igjen nok rom i toppen til plantene.

Blomster som blomstrer hele sommeren

Rosa og blå blomster i blomsterpotte. Polygala (til venstre),Lobelia (i midten) og Calibrachola (til høyre).
Polygala (til venstre),Lobelia (i midten) og Calibrachola (til høyre) er flotte å ha i blomsterpotter - og vil holde gjennom store deler av sommeren. (Foto: Miriam Schjetlein)

Noen planter blomstrer raskt, og bare én gang gjennom sesongen. Andre holder seg i blomst mye lengre. Tenk på dette når du planlegger krukkehagen. I videoen øverst i artikkelen har vi plantet treet «Twisty Baby» eller Robinia Pseudoacacia sammen med Lobelia, Polygala og Calibrachola. Dette er blomster som holder seg godt gjennom store deler av sommersesongen.

Hvordan plante blomster i krukker

Tre potter med blomster plassert oppå en større krukke med jord.
Plasser blomstene oppå jorda før du planter dem. På den måten ser du om fargene og blomstene passer sammen. (Foto: Miriam Schjetlein)

Skal du ha flere ulike planter i blomsterpottene, er det lurt å sette blomstene oppå jorden i krukke før du planter. På den måten ser du om fargepalett og teksturer passer sammen. Det er en stor jobb å skulle plante det hele på nytt, om det ikke blir så fint som du hadde tenkt. Ta av plastpotten blomstene står i fra butikken. Løsne litt forsiktig i røttene nederst slik at de kan finne nye veier i jorden nå som de får mer plass. Sett rotklumpen i jorda, og fyll på med mer krukkejord rundt. Vann godt.

Les også: Hvordan bekjempe ugress? Her er våre beste tips

Plantestøtte til klatrende planter

Mann fester sammen tre bambusstokker i en blomsterpotte.
Lag en tipi av bambusstokker for støtte til klatrende erteblomster. (Foto: Miriam Schjetlein)

I videoen øverst planter vi også erteblomster. Disse er klatreplanter, og trenger ekstra støtte. Her har vi laget en dekorativ og praktisk tipi av bambuspinner erteblomstene kan klatre oppover på. I videoen under viser vi hvordan du kan lage et espalier av armeringsnett til støtte for tomatplanter.

Lag en flott plantestøtte/espalier til tomatene med armeringsnett.

Les mer på våre temasider: