Gjør det selv

Strikkeoppskrift: Islender du kan strikke selv

Kvinne iført islender i hvitt og grått.
En klassisk Islender du kan strikke selv. Denne modellen strikkes med raglanfelling. (Foto: Strikkia.no)

Den klassiske, varme strikkegenseren «Islender» går aldri av moten. Her får du strikkeoppskrifter, samt forslag til hvor du kan kjøpe ferdige islendere.

Den varme og robuste strikkegenseren Islender man kanskje forbinder med skogsarbeidere og fiskere er mer populær enn noen gang.

Klassisk strikkes genseren i hvit og sort eller grå, med det hvite som bunnfarge og sorte/grå firkanter og lus som mønster. Du kan selvsagt variere med de fargene du ønsker.

Se flere strikkeoppskrifter her.

Hvor kommer islendergenseren fra?

Ifølge store norske leksikon er «Islender» en betegnelse på en tjukk arbeidstrøye eller genser av ull. Navnet til genseren stammer mest sannsynlig fra Islandske kompani – et dansk-norsk handelskompani som knyttet kystsamfunnene ved Nordsjøen sammen med handels- og sjøfart.

Strikkeoppskrift eller ferdig Islender?

Uansett om du kjøper eller strikker selv, får du en flott og varm genser for kalde høst- og vinterdager. Vi har plukket ut et knippe strikkeoppskrifter, samt islendere du kan kjøpe ferdig om du ikke ønsker å strikke selv.

Se også: Strikk din egen American Dreams-genser

Strikkeoppskrift: Klassisk Islender til dame

Her har du oppskriften til den klassiske Islenderen til dame. Denne strikkes i Sportsragg fra Viking Garn: Et slitesterkt og mykt garn, med hovedsakelig ull, samt noe nylon og akryl.

Islender til dame fra Viking Garn

Vatnajøkull strikkegenser fra Viking Garn.
Bestill strikkepakken her

Strikkeoppskrift: Klassisk Islender til herre

Her er den samme genseren som over, bare tilpasset til herre. Også her bruker man garnet fra Viking. Denne islenderen strikkes nedenfra og opp, og har raglanfelling.

Islender til herre fra Viking Garn

Vatnajøkull strikkegenser fra Viking Garn.
Bestill strikkepakken her

Strikkeoppskrift: Vatnajøkull Islender til dame i merinoull

Synes du ren ull kan bli i tøffeste laget for sart hud? Her er en variant som strikkes i myk og varm merinoull. Også denne genseren strikkes nedenfra og opp, med raglanfelling.

Vatnajøkull islender i merinoull

Bestill strikkepakken her

Les også: Strikkevester: Trendplagget du kan lage selv

Strikkeoppskrift: Vatnajøkull Islender i merinoull til herre

Her er den samme, kløfrie islenderen som over i herremodell.

Vatnajøkull islender i merinoull

Bestill strikkepakken her

Islender til barn

Klart barna også kan ha glede av en Islender. Denne versjonen strikkes i Sportsragg fra Viking Garn, og tåler dermed mye lek. 

Islender genser til barn

Bestill strikkepakken her

Oppskrift fra Drops: Philipgenseren – Islender med en twist

Denne stilige Islenderen i blått og med lus er inspirert av den prins Philip har på seg i TV-serien «The Crown». Genseren strikkes i dobbel tråd av Drops-garnet, Drops Air.

Islendere du kan kjøpe ferdig

Du trenger heldigvis ikke være en ivrig strikker for å sikre deg den populære strikkegenseren. Det finnes flere ferdigstrikkede ullgensere fra blant annet Devold, Revir, Milrab, Magasinet og Get Inspired. Se de fineste variantene du får kjøpt i butikk til både dame og herre under.

Annonselenke