Strikking

Strikkeoppskrift: Stor veske strikket med chunky garn

Jente har en veske strikket i grått og blått kjempegarn over skulderen. Hun står ute i en hage.
En herlig veske i kjempegarn som har plass til det meste. (Foto: Kreative Ideer/ Miriam Schjetlein)

Strikk en lekker veske med tykt garn – uten strikkepinner. Her får du oppskriften og steg for steg.

Det er både gøy og kjemperaskt å strikke med chunky garn. I tillegg gjøres dette uten strikkepinner og med bare hendene. Denne store vesken har plass til det meste, og strikkes på under 30 minutter.

Finn flere strikketips og gratis strikkeoppskrifter her.

Hvilket chunky garn skal jeg bruke?

Det finnes ulike tykkelser av kjempegarn, og laget av ulike fibre. Alt fra akryl til merinoull kan brukes. Men skal du ha det tykkeste garnet, som vi har brukt her er det snakk om et garn som er laget av en tube stoff fylt med vatt.

Til denne vesken trenger du omtrent 1 1/2 nøste.

Chunky garn
Chunky garn i ulike farger

Chunky garn i ulike farger

Til dette strikkeprosjektet trenger du omtrent 1 1/2 nøste kjempegarn.
Her får du kjøpt kjempegarn

Vi har også strikket en mindre veske i chunky garn. Her finner du gratis oppskrift.

Strikkeoppskrift på stor veske med chunky garn

Loading the player…

Dette trenger du

  • 1 1/2 nøste kjempegarn
  • Saks
  • Synål og tråd til å feste ender

Vi har laget en detaljert video som viser alle stegene for å lage stor veske i kjempegarn. Se gjerne også denne i tillegg til å lese oppskriften under.

Lag en løkke med garnet, og hekle opp til sammen 8 masker. Dette er bunnen av vesken. Du skal nå snu og lage masker på den ene siden tilbake.

Hopp over den nærmeste masken, og lag en ny løkke gjennom det ene maskeleddet i den neste masken. Fortsett å lage nye masker nedover i alle maskeleddene på den ene siden til du har 8 masker til sammen.

Lag 8 masker på andre siden av bunnen, slik at du nå har 16 masker til sammen. Pass på at alle masker er i samme størrelse.

Når strikkingen er kommet godt i gang, er det fint å vrenge arbeidet, slik at rettsiden av vesken kommer ut. (Foto: Kreative Ideer/ Miriam Schjetlein)

Forsett å strikke rundt og rundt på samme måte. Etter cirka 4 omganger, kan du vrenge veska, så rettsiden kommer ut. Fortsett å strikke rundt, men pass på at garnet stikket inn fra riktig side i løkkene.

Om du må skifte garn underveis, kan du enten fortsette med samme farge - eller skifte til en ny farge for en stilig effekt. (Foto: Kreative Ideer/ Miriam Schjetlein)

Om du må skifte garn underveis, lar du enden av det første nøste bli hengende på innsiden av veska, og begynner å strikke med neste nøste. Disse endene fester du med sytråd når veska er ferdigstrikket.

Når du har strikket 8 omganger skal du begynne å felle av og lage hank. Begynn med å strikke de 3 første maskene på omgangen som vanlig. Strikk så de neste 2 maskene som vanlig, men stikk den siste masken inn i den forrige. Du har nå felt av første maske. Strikk den neste masken, og stikk så den inn i den forrige. Du har nå felt 2 masker. Det er over dette feltet du skal lage hank på neste omgang.

Strikk så de siste 2 maskene på denne siden som vanlig. Snu veska og repeter som beskrevet over.

Fell av de to første maskene på neste omgang.

Dette er masken du skal lage hanken fra.

For å få en pen kant under hanken, kan du veve inn garnet slik det er beskrevet i videoen over, før du lager hanken. Hekle så 9 kjedemasker i masken du er ved. Dette blir hanken. Strikk en ny maske i masken på andre siden av avfellingskanten, før du stikker denne gjennom masken i enden av hanken.

Fell av de siste 3 maskene på denne siden. Snu arbeidet og gjenta stegene over. På siste maske drar du tråden gjennom som ved vanlig strikking for å feste tråden.

Her kan du veve inn garnet beskrevet i videoen for å få en fin kant. Fest enden av garnet på innsiden av veska med sytråd.

Vil du lage flere vesker av chunky garn? Her er oppskriften på hvordan du vever en veske rundt en bok (vesken til høyre i bildet under).

Vil du strikke vesken til venstre i bildet under finner du oppskriften til den her.

Begge disse veskene er laget med kjempegarn. Vesken til venstre er strikket, vesken til høyre er vevet. (Foto: Kreative Ideer/ Miriam Schjetlein)