Gjør det selv

Strikkeoppskrifter på bunader og festdrakter til barn

3 bilder av barn i flotte strikkede festdrakter og bunader. Det finnes en rekke flotte festdrakter og bunader til barn som du kan strikke selv. Her finner du strikkeoppskrifter på noen av de flotteste til årets 17. mai.
Det finnes en rekke flotte festdrakter og bunader til barn som du selv kan strikke til 17. mai. Vi har funnet frem et knippe nydelige strikkeoppskrifter på festdrakter til barn, både gutt og jente. (Foto: Viking Garn)

Her er strikkeoppskrifter på noen av de flotteste festdraktene og bunadene du kan strikke til barn til 17. mai – både til gutt og jente.

Det er lite som er vakrere enn bunads- eller festdrakt-kledde barn på 17. mai eller julaften. Vi har samlet strikkeoppskrifter på noen av de flotteste festdraktene du selv kan strikke til barn, både jente og gutt.

Det ligger mye kjærlighet i en selvstrikket festdrakt eller bunad og dette er et plagg som kan gå i arv i generasjoner om man tar vare på bunaden riktig. Vi har derfor lagt ved tips til skånsom vask av strikkede festdrakter i ull nederst i artikkelen.

Her finner alle våre strikkeoppskrifter – også gratis strikkeoppskrifter til både dame, herre og barn.

Strikkeoppskrift: Victoria festdrakt til jente

Victoria er en festdrakt til jente, med klassiske elementer som for eksempel rosemønsteret over brystet, som er likt det man finner i hardangerbunaden. Tilbehør til drakten er skaut, forkle og belte – som det selvsagt også er oppskrift på i strikkepakken. Festdrakten strikkes i ullgarnet Viking Frøya, som er både mykt og robust.

Jente
Victoria strikket jentebunad

Victoria strikket jentebunad

Festdrakten strikkes i Viking Garn – Frøya
Sjekk prisen her

Strikkeoppskrift: William festdrakt til gutt

Bilde av gutt i den selvstrikkede festdrakten «William». Denne kan du strikke selv til 17. mai., her får du strikkeoppskriften til barn og gutt.
William festdrakt er en stilig og klassisk festdrakt uten mønster. Her har du strikkeoppskrift på den flotte festdrakten til 17. mai. (Foto: Viking Garn)

Her er oppskrift på en staselig festdrakt til gutt, med nikkers og dobbeltspent vest. Legg merke til den flotte detaljen med rød kant langs vesten. Tilbehør til festdrakten er lue og strømper. Synes du det er vanskelig å strikke mønster? Da er dette oppskriften for deg! Husk at du også trenger 16 pynteknapper til buksebein og vest, sort strikk til livet på buksen og vlieseline til spenselet i ryggen på vesten.

Er du nybegynner når det kommer til strikking, og usikker på enkelte av stegene i oppskriftene? Da får du tips til grunnleggende strikking i vår store strikkeguide.

Handleliste

Dette trenger du til William festdrakt:

Annonselenke

Strikkeoppskrift på festdrakt Martha og Magnus

Bilde av jente og gutt smilende og dansende i festdraktene «Martha» og «Marius». Disse kan du strikke selv til 17. mai og her får du det du trenger av strikkeoppskrifter.
Se det vakre mønstret i festdraktene Magnus og Martha! To flotte strikkeoppskrifter på festdrakter som virkelig imponerer på 17. mai. (Foto: Viking Garn)

Festdraktene Martha og Magnus har et nydelig mønster, som virkelig får skinne i kontrastene mellom mørk lilla og lys brun. Skjørtet på jentedrakten og siden i nikkersen strikkes i hvitt flettemønster. Vesten på både jente- og guttedrakten festes med vakre tinn-hemper med dragemønster. Hempene følger med i strikkepakken til Martha festdrakt, men husk å kjøpe dem utenom om du strikker Magnus festdrakt. Du trenger 4 stykker.

Til Magnus festdrakt må du også huske å legge til garn, da oppskrift og garn kjøpes hver for seg. Garnet er av typen Viking Frøya.

Handleliste

Dette trenger du til festdraktene:

Annonselenke

Strikkeoppskrift på Maud grå festdrakt med forkle

Bilde av to blide jenter i selvstrikket «Maud» festdrakt til 17. mai. Her får du strikkeoppskriften.
Strikkeoppskrifter på den flotte festdrakten «Maud» gjør det mulig å strikke den fine kjolen til en liten jente du kjenner til årets nasjonaldag. (Foto: Viking Garn)

Maud strikket festdrakt til jente finnes i to ulike utgaver, og størrelsene 1-4 år har egen oppskrift i babyull fra Viking (100% merinoull). Den andre utgaven strikkes i garnet Viking Frøya, og finnes i størrelsene 2-12 år.

Vil du strikke eller hekle 17. mai-sløyfen til antrekket selv finner du oppskriften her: Gratis strikkeppskrift og hekleoppskrift på strikket eller heklet 17.mai-sløyfe.

Oppskrift og garn

Strikkepakker til Maud festdrakt

Annonselenke

Strikk festdrakten Olav til gutt

Bilde av gutt i en blå strikket festdrakt til gutt. Med strikkeoppskrift på denne kan du selv strikke sen flotte festdrakten til gutt til årets 17. mai.
En søt bunad til gutt i vakker blåfarge gleder en liten gutt til årets nasjonaldag. (Foto: Viking Garn)

Festdrakten Olav består av jakke, nikkers, lue, strømper og strømpebånd. Husk at knapper til jakken og pynteknapper til buksebenene må kjøpes utenom. Antallet du trenger, kommer an på størrelsen som skal strikkes.

Dette trenger du til

Festdrakten Olav

Annonselenke

Strikkeoppskrift på klassisk rød festdrakt til jente

Bil de av jente i flott og klassisk festdrakt til jente med vakkert rosemønster nederst på stakken. Tilbehør til festdrakten er en kyse med blondekant. Her finner du strikkeoppskrift på den flotte festdrakten som du selv kan strikke til årets 17. mai.
Flott og klassisk festdrakt til jente med vakkert rosemønster nederst på stakken. Tilbehør til festdrakten er en kyse med blondekant. Husk at du må kjøpe hemper til vesten utenom.  (Foto: Viking Garn)

Flott og klassisk festdrakt til jente med vakkert rosemønster nederst på stakken. Tilbehør til festdrakten er en kyse med blondekant. Husk at du må kjøpe hemper til vesten utenom. 

Hvordan stryke bunadskjorte – tipsene som virker

Alexandra festdrakt til jente

Annonselenke

Hvordan vaske ull?

Det ligger mye arbeid og godt håndverk bak en strikket festdrakt. Det heller ingen hemmelighet at det på 17. mai er fort gjort at små barn søler både is og ketchup på de vakre plaggene. Bruker du riktig vaskemiddel når du skal vaske plagget, eller fjerne flekker, sørger du for at plagget kan brukes i årevis – kanskje i generasjoner.

«På Stell» er en serie sitronsåper som er skånsome mot ulla og miljøet, samtidig som den effektivt fjerner flekker. «Sitronrens» kan brukes som hurtig flekkfjerning på plagg som ikke kan vaskes. «Wool Wash» kan både brukes til håndvask og i maskin, den er i tillegg svært drøy i bruk. Såpestykket kan brukes til å fjerne flekker effektivt samt forbehandle flekker før vask.

Vask og flekkfjerning på ull

Ullvask fra På Stell

Annonselenke

Flytende gallesåpe er også et skånsomt, naturlig og effektivt vaskemiddel som kan brukes til håndvask, ullvask, rengjøring av lær, flekkfjerning og en rekke andre områder.

Flekkfjerner
Flekkfjernersåpe - gallesåpe

Flekkfjernersåpe – gallesåpe

Utrolig virksom flekkfjerningsmiddel til flekker av kulepenn, blekk, blod, fett, frukt og andre flekker på hvitt og fargeekte kulørt tøy.
Sjekk prisen her

For flere kreative tips følg Kreative Ideer på Pinterest.