Hus, hjem og hage

Strømregning: Er det billigst med spotpris, fastpris eller variabel strømavtale?

Bilde av mast med høyspentledninger i snødekket landskap til sak om strømpriser og hvorvidt det er spotpris, fastpris og variabel strømavtale, hvilken som lønner seg og er billigst. Dette er det lurt å vite svaret på om strømregningen din er dyr i år!
Vet du hvilken type strømavtale som er billigst av fastpris, variabel strømavtale og spotpris på strøm? Vi har snakket med eksperten som gir deg svaret. (Foto: Colourbox)

Får du billigst strøm med fastpris, variabel strømavtale eller spotpris på strøm i 2023? Og bør man velge etter hvor man bor? Eksperten forklarer.

Bilde av Ulf Møller, næringspolitisk rådgiver hos Fornybar Norge, som forteller hvorfor strømprisene er så høye
Vi har snakket med Ulf Møller, næringspolitisk rådgiver hos Fornybar Norge, som forteller hva som er forskjellen på spotpris, fastpris og en variabel strømavtale, samt hvilken som gir billigst strøm.

På søkeordet «strøm» er «spotpris strøm» og «fastpris strøm» nummer fire og fem på listen. Over dette kommer bare søkeordene «Fortum strøm» og «Hafslund strøm» før storeslem «strøm» selv topper listen. Det kan altså se ut til at mannen og kvinnen i gata er ute etter å finne ut av litt mer om de to forskjellige strømavtalene samt hvilke av de tre strømavtalene som er billigst. Dette, samt hva en variabel strømavtale er, har vi tatt på oss oppgaven med å finne ut av.

Vi har derfor tatt en prat med Ulf Møller, næringspolitisk rådgiver hos Fornybar Norge som forklarer hva de forskjellige strømavtalene er. Han forteller hvilken som er billigst, hvor lenge du bør binde deg til de enkelte og om det er forskjell på hvilken du bør velge ut fra hvor i landet du bor.  

Har du flere spørsmål når det kommer til strøm? Her samler vi alle smarte triks og artikler når det kommer til strøm og strømpriser

Spotpris strøm: Hva er spotpris?

– Spotpris er egentlig områdepris. Som kjent er Norge delt inn i fem prisområder som til dels har ulik pris i ulike timer. Normalt skal strømavtaler på spotpris avregnes time for time med riktig pris for timen.

Hvor mye koster et bad deg og hvor mye koster det å lade elbilen? Her kan du sjekke strømprisene i dag.

Fastpris strøm: Hva er fastpris?

– Med en fastprisavtale, har kunden avtalt at forbruket, helt eller delvis, skal avregnes etter en avtalt pris. I forbrukermarkedet har det vært vanlig at avtalen er såkalt volumuavhengig, dvs. at hele forbruket avregnes etter samme pris. I de nye fastprisavtalene til næringskunder, avtales det et gitt volum til fast pris. Over- og underforbruk blir da avregnet mot spotpris.

Hva er variabel strømavtale?

– En variabel strømavtale er langt på vei det samme som flytende rente, dvs. at prisen kan økes og reduseres med 30 dagers varsel. Kan i perioder være gunstig for kunden, særlig når prisen øker, men mindre gunstig i perioder hvor prisen faller. Krevende for kundene å følge med, vi ønsker at færre kunder bør ha dette produktet.

Hvorfor velge spotpris på strøm?

– Over tid er spotpris normalt det billigste produktet, men også det produktet med størst risiko – som vi har sett tydelig i 2022. Har man økonomi til å ta slike økte kostnader, kan det over tid være det gunstigste.

Her avslører vi hvilke strømavtaler som gjør det best i Forbrukerrådet sin oversikt over strømavtaler i 2023.

Hvorfor velge fastpris på strøm?

– Fastpris er først og fremst for de som ønsker forutsigbarhet, da man gjerne betaler et påslag ekstra (forsikringspremie). Så kan man ha flaks å tegne en gunstig avtale når prisen er lav rett før den stiger.

Hvorfor velge variabel strømavtale?

– Den utjevner prisen, men er som sagt litt komplisert å forstå så vi anbefaler ingen å velge dette produktet.

Hvilken lønner det seg å velge?

Dette er den største strømslukeren

– Over tid så er det nok spot, men mange flere burde velge fastpris om de er avhengige av forutsigbarhet.

Finn den beste strømavtalen:

Få tilbud på billig strøm fra flere strømselskaper

Se om du også kan spare tusenlapper på strøm
Bytt til en billigere avtale her

Er det forskjell på hvem det lønner seg å velge de forskjellige for?

– I utgangspunktet ikke, men kanskje spot på en sommerhytte som er stengt om vinteren og kanskje fastpris på en vinterhytte som i hovedsak brukes om vinteren.

Er det forskjeller på når det lønner seg å velge de forskjellige mtp årstid?

– Se ovenfor.

Er spotpris, fastpris og variabel strømavtale forskjellig ut fra hvor i landet du bor?

– I hovedsak er produktene like, men med ulike priser i de ulike prisområdene.

Hvor lenge lønner det seg å binde seg til fastpris på strøm?

– Mitt råd er nok minimum ett år, maksimum tre år.

Disse vedovnene er mest energieffektive.

Hva bør du tenke på om du velger fastpris?

– Velger du fastpris, er det for å ha forutsigbarhet og vite at du kan betale regningen med den inntekten du har. Da bør man ikke fokusere på om spotprisen faller og du “taper” på avtalen. Det kan skifte fort, hvor du “tjener” på avtalen hvis spotprisen stiger.