Strøm: Hva er «Norgespris»?

Hva er Norgespris?
Hva er den foreslåtte strømordningen Norgespris, og hvordan vil den fungere? (Foto: Colourbox)

Dette er det du trenger å vite om den foreslåtte strømordningen «Norgespris».

Regjeringen planlegger å innføre en ny strømordning kalt Norgespris, som skal gi husholdninger og fritidsboliger en fast strømpris. Hensikten er å skape økt trygghet og forutsigbarhet i en tid med urolige energimarkeder. Her er det du trenger å vite om den foreslåtte ordningen:

Hva er egentlig Norgespris?

Norgespris er et nytt forslag fra regjeringen som skal gi husholdninger og fritidsboliger en forutsigbar strømpris på 40 øre per kilowattime (ekskl. mva.). Ordningen er planlagt å tre i kraft 1. oktober 2025, og målet er å skape trygghet og stabilitet for strømkundene i en tid med uforutsigbare priser.

Sjekk din strømavtale
Test din strømavtale - Sjekk hvor mye du kan spare!

Test din strømavtale – Sjekk hvor mye du kan spare!

Les mer her

Ny rapport: Du betaler sannsynligvis for mye for mobilabonnementet ditt

Hvordan fungerer Norgespris-ordningen?

Norgespris er en statlig finansieringsordning der staten dekker differansen mellom markedsprisen på strøm og en fastsatt pris på 40 øre/kWh. Dette ligner på dagens strømstønad, men gir en fast pris i stedet for at støtten varierer etter kraftprisen. Ordningen vil gjelde både for husholdningenes primærbolig og for fritidsboliger.

Valgfrihet og bindingstid

Husholdninger skal selv kunne velge mellom den nye Norgesprisen eller fortsette med dagens strømstønad. Det er varslet at det vil bli en form for bindingstid dersom man inngår avtale om Norgespris, men detaljene er ennå ikke fastsatt.

Dette er de billigste strømavtalene akkurat nå

Dette er de billigste strømavtalene akkurat nå

Les mer her

Fordeler og ulemper

Norgespris gir bedre forutsigbarhet for husholdninger som ønsker å vite nøyaktig hva de må betale per kilowattime. Samtidig kan fastprisordninger dempe insentivet til strømsparing sammenlignet med en ordning der strømprisen varierer. Regjeringen mener imidlertid at stabile regninger veier tungt i perioder med stor prisusikkerhet.

Når kan det bli innført?

Regjeringen arbeider med hvordan ordningen skal utformes i praksis, blant annet hvordan kostnader, forbruk og bindingstid håndteres. Lovforslaget skal etter planen sendes på høring før det legges frem for Stortinget, slik at ordningen kan tre i kraft høsten 2025.

Les mer på våre temasider: