Hus, hjem og hage

Strømregning 2023: Hvorfor er strømprisen så høy nå?

Bilde av tre høyspentledninger ute i naturen med snø på bakken. Vi forklarer hvorfor strømprisene er så høye, varierer og hvordan det spås at de blir fremover. Dette er nemlig faktorene som gjør strømregningen så dyr nå og i 2023.
«Hvorfor er strømmen så dyr» er et gjentagende spørsmål for mange denne vinteren. Vi har spurt eksperten om dette samt hva som gjør at prisen på strøm varierer og hvordan den kan forventes å bli i år. (Foto: Colourbox)

Hva skyldes de høye strømprisene, hvorfor endres de og hvilke strømpriser kan vi forvente fremover? Vi har spurt eksperten som forklarer.

Bilde av Ulf Møller, næringspolitisk rådgiver hos Fornybar Norge, som forteller hvorfor strømprisene er så høye
Vi har snakket med Ulf Møller, næringspolitisk rådgiver hos Fornybar Norge, som forteller hvorfor strømprisene er så høye.

«Nå stiger strømprisen igjen», «når vasker du egentlig klærne dine?», «hvor mye betalte du i strøm denne måneden?» og «hvilket strømselskap har du?» – setninger som sjelden har dukket så flittig opp i samtaler som denne vinteren. Strømprisene skyter til værs i (tide og) utide, noe som påvirker både stressnivå og lommebok til strømbrukere over det ganske land.

Så, hva skyldes egentlig de høye strømprisene? Hvorfor endres de hele tiden, og hva kan vi forvente av strømpriser fremover? Dette og mer har vi funnet svar på. Er du like nysgjerrig som oss på hva som gjør strøm til vinterens Svarteper får du svaret under.

Vi har snakket med Ulf Møller, næringspolitisk rådgiver hos Fornybar Norge som forklarer hva dette skyldes. 

Har du flere spørsmål når det kommer til strøm? Her samler vi alle smarte triks og artikler når det kommer til strøm og strømpriser

Hvorfor er strømprisene så høye?

– Strømprisene (spotprisen) fastsettes time for time av Nord Pool eller andre fysiske kraftbørser. Marginalprisprinsippet tilsier at den “dyreste” kraften setter prisen i en gitt time, sier Møller. 

Han forklarer at også før krigen var det gasskraft som ofte satte prisen, og frem til sommeren i fjor var gassprisene «normale». Deretter strupet Russland gradvis gasseksporten til Europa, som førte til økende priser utover høsten. 

– Etter at krigen brøt ut, steg gassprisen og dermed strømprisen ytterligere. I tillegg hadde vi den tørreste sommeren/høsten på 21 år i fjor som førte til lave magasiner, som også har medvirket til høye priser.

Dette er den største strømslukeren: Sluker opptil 80% av strømmen.

Hva skyldes variasjonen i strømprisene?

– Prisen fastsettes på bakgrunn av tilbud og etterspørsel; er etterspørselen lav og produksjonen høy, synker prisene og vice versa. I det siste har prisene sunket og variert mye, blant annet som følge av mye vind på kontinentet som har gitt stor produksjon av vindkraft, særlig i Tyskland og Danmark, legger Møller til.

Strømmen i dag: Hvor mye koster dusjen, oppvarmingen og elbilen din deg nå?

Hvordan kan vi forvente at strømprisene blir fremover og i 2023?

– Fornybar Norge mener aldri noe om fremtidige priser, det kan være konkurransesensitivt. Vi forholder oss til det såkalte fremtidsmarkedet, Nasdaq. Samtidig har vi registrert at prisene har falt litt i de ulike kvartalene for 2023, som antageligvis skyldes lavere gasspriser (ifølge det jeg har lest flere steder). History – Nasdaq (nasdaqomx.com)

Her skriver Statnett om planer og analyser om hvordan strømprisene vil bli i årene fremover

Flere forskjellige grunner til høye strømpriser

Også ifølge Statnett er det flere årsaker til at strømprisene er så høye nå. De skriver at en av årsakene er at prisene på gass og kull har økt kraftig, noe som i stor grad skyldes krigen i Ukraina. Dette har sammenheng med energimarkedet og energiforsyningen som følge av krigen. 

Her får du svaret på om det billigst med spotpris, fastpris eller variabel strømavtale

De nevner også været og vannmengden som en av grunnene og forklarer at når vannmengden går ned, øker også verdien på vannet som er igjen, og strømprisen stiger.

Videre drar de frem de to nye utenlandskablene, økte priser på CO2-kvoter og dermed økte kraftpriser i Europa og dermed også Norge og Norden.

Med disse kan du ende med å bruke opptil 50% mindre strøm på oppvarming

Les mer på våre temasider: