Aktiv

Sykkel: Hva trenger man av utstyr til sykkelferien?

Bilde av to menn ved sykkel langs vei på sykkeltur i vakker natur i Norge. Med sykkelutstyr og hjelm.
Mulighetene er mange når det kommer til sykkelutstyr. Vi guider deg gjennom valgene og det du må huske å ha med deg på langgtur.

Tur med sykkel i ferien? Her er utstyret du trenger for en sikker sykkeltur, enten du bruker elsykkel, terrengsykkel eller landeveissykkel.

Når du skal ut på sykkeltur, uansett om vi snakker langtur, turer med hele familien, eller kortere dagsetapper til og fra «basen», er det viktig at du laster deg opp med en solid dose selvinnsikt. Det er nemlig aldri feil med en fornuftig vurdering av egen kapasitet og erfaring, samt basisnivå av kunnskap om sykkelen og hvordan du bytter eller vedlikeholder enkle deler.

Trenger du inspirasjon til tur som passer deg har vi tidligere nevnt sykkelturer med fantastisk natur her.

Sikker sykkeltur med riktig sykkelutstyr 

Men minst like viktig er det å stille forberedt med riktig utstyr slik at du får en minneverdig og ikke minst sikker sykkeltur.

Bilde av to personer på sykkel med riktig sykkelutstyr, klare for sykkeltur.
Det finnes også et mangfold ulike pakkemuligheter på sykkel. Alt fra mobilholdere til små eller store vesker og bagger som kan plasseres både foran og bak på sykkelen. (Foto: Anton Sport)

Velg riktig sykkelhjelm 

Sikkerhet er førsteprioritet på langtur, og særlig viktig er det å gi så god beskyttelse som mulig til hodet ditt og hjernen din. En sykkelhjelm bør inneholde støtdempende materialer som demper belastningen hodet utsettes for dersom hjelmen treffer en hindring. Videre skal hjelmen motvirke punktbelastning ved å spre belastningen på en større del av hodeskallen.

I tillegg bør sykkelhjelmen ha god ventilasjon slik at hjelmbruken opprettholdes selv på glovarme sommerdager.

Stort utvalg sykkelhjelmer hos Antonsport

En god sykkelhjelm er alfa og omega for en sikker sykkeltur. Hos Antonsport har de et stort utvalg, så finner du både merke, farge og modell som passer deg og dine preferanser.
Kjøp sykkelhjelm her

Vi har snakket med ekspertene og gjør det lettere å velge sykkelen som passer deg her. Vi har også laget en guide til riktig elsykkel her

Stort utvalg, men sykkelhjelm med MIPS-teknologi gir best beskyttelse 

Ifølge Forbrukerrådet har flere tester vist at hjelmer utstyrt med MIPS-teknologi gir hodet ditt den beste beskyttelsen.

MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) er en unik teknologi som reduserer rotasjonsenergien med opptil 50%. Det svenske forsikringsselskapet Folksam har siden 2012 utført tester for å hjelpe forbrukerne til å velge de tryggeste sykkelhjelmene. Og det er hjelmer utstyrt med MIPS-teknologi som oppnår de beste resultatene.

Sykkelhjelmer med MIPS-teknologi.

Flere forskjellige sykkelhjelmer med den sikre MIPS-teknologien.
Kjøp sykkelhjelm med MIPS-teknologi hos Antonsport

Polstrede sykkelbukser og hansker

Bilde av kvinne med oransje jakke og sort sykkelbukse ved sykkel.
Sykkelbukser og sykkelshorts gjør mye for sykkelturen. Du får med ekstra polstring i baken, pads som beskytter mot gnissinger og lette elastiske stoff. (Foto: Get Inspired)

Sykler du lenge uten polstring i baken, blir du sannsynligvis øm både her og der. Om du investerer i et par polstrede sykkelbukser, blir turen garantert mer komfortabel. Kombinasjonen dårlig sykkelbukse og gnagsår kan nemlig være like ille som å være dårlig trent.

Det finnes flere elastiske sykkelbukser og shortser for herrer og damer i ulike lengder og størrelser, utstyrt med blant annet pad som beskytter mot gnissinger og støt.

Men det holder ikke kun med polstret sykkelbukse hvis du skal ta godt vare på rumpa og underlivet ditt. Det anbefales å smøre inn understellet med en solid dose fuktighetsgivende krem som effektivt reduserer friksjon og forhindrer gnagsår som fort kan sette en stopper for sykkeleventyret.

Selv om du planlegger en sommerlig sykkelferie, kan det fort bli kaldt på fingrene hvis du sykler i motvind eller i regn. Ettersom hendene er lite i bevegelse, er det lett å begynne å fryse.

Smart GPS/ Sykkelcomputer

Bilde av hand med hansker som holder en GPS-klokke festet på sykkel.
En GPS sykkelcomputer gjør sykkelturen enda morsommere! Sett deg mål, oppnå og kjenn på mestringsfølelsen. (Foto: Anton Sport)

Ønsker du å måle fart og distanse på sykkelturen, kan en GPS sykkelcomputer fort vise seg å være din beste venn. Edge 130 Plus fra Garmin viser deg hvor langt og hvor raskt du har syklet gjennom detaljert statistikk. I tillegg kan du planlegge og laste ned ferdig planlagte løyper.

Din personlige sikkerhet er viktig når du skal ut på sykkeltur. Edge 130 Plus er derfor utstyrt med ulykkesvarsling ved at den deler din plassering med nødkontaktene dine automatisk når den merker at det har oppstått en ulykke.

Nysgjerrig på hvilke elsykler som er best i test? Her får du svaret. 

Drikkeflaske og flaskeholder

Det er viktig å få i seg jevnlig med væske mens man sykler, ikke minst på solrike dager. Block Gripper-flasken fra Cannondale har et design som sørger for at du beholder grepet om flaska uansett om det bøtter ned. Den ultralette holderen Speed C Carbon sikrer på sin side for at drikkeflasken oppbevares trygt og innenfor rekkevidde underveis på turen.

Men hvorfor nøye seg med en flaske når du kan ha en snedig drikkesekk på ryggen? Ikke bare gir den deg tilgang til flere liter vann lett tilgjengelig mens du sitter på sykkelsetet. Den er nemlig minst like praktisk på langrenn, vandringsturer i fjellet og lengre løpeturer.

Annonselenke

Sykkelvesker

En liten sykkelveske festet til rammen med borrelås kan være praktisk for oppbevaring av for eksempel energibarer, nøkler, mobil, antibac, solkrem og multiverktøy. Her finnes det flere ulike modeller å velge mellom.

Til lengre turer trenger du gjerne mer oppbevaringsplass og da er sidevesker som denne fra Agilo midt i blinken. Vannavstøtende og romslige Agilo sykkelveske 3 i 1 med innvendige lommer og skulderstropp er enkel å montere og har lommer på hver side av hjulet samt en liten på toppen. Dette gjør det enkelt å plukke frem viktige ting som mobil eller lommebok uten å måtte gå av sykkelen.

Annonselenke

Sportsbriller i forskjellige modeller

Beskytt øynene mot sterk sol og vind. Sportsbrillene fra Northug er de perfekte brillene for sykkelturen. Solbrillene er testet og hyllet av flere kjente idrettsutøvere, takket være sitt slående design og fantastiske synsfelt.

Klassisk, rent og enkelt design er stikkord som gjelder for sportsbrillene signert tradisjonsrike Oakley . En populær modell er unisex-brillen Sutro. Den finnes i flere ulike farger og gjør seg like godt på nesen din også når du ikke sitter på sykkelsetet.

Annonselenke

Obligatorisk annet utstyr

Bilde av mann som skrur på sykkesete på sykkeltur.
Til langturer på sykkel er det viktig å ha med verktøy, pumpe og ekstra slange til hjul, slik at du ikke plutselig ender ved siden av veien med en sykkel som ikke kan brukes. (Foto: Anton Sport)

Husk at i tillegg til alle nyttige finesser og praktisk utstyr, skal sykkelen din etter loven ha lys foran og bak, refleks og ringeklokke.

Videre er det anbefalt å bruke tunnelkart når du skal ut på langtur, det er nemlig ikke rent få tunneler å holde styr på i Norge. På nettsiden Cycletourer får du tilgang til kart over norske tunneler der fargekoden er meget enkel:

  • Røde tunneler er ulovlige å sykle gjennom
  • Gule er lovlige, men byr på utfordringer
  • Grønne er stort sett egnet for sykling

Merk at nettsiden kan mangle informasjon på enkelte tunneler ettersom den er basert på frivillige bidrag. Disse er markert med hvitt.

Og for all del, ikke glem å pakke med deg ett lettvektig og enkelt vertøysett med de mest vanlige delene, en solid sykkellås, ekstra slanger og sykkelpumpe.

Annonselenke

Tilstrekkelig veigrep med piggdekk

Er du en av dem som sykler hele året kan det være lurt, om ikke helt nødvendig, med et par piggdekk. Piggdekk sikrer godt veigrep selv ved is og snø. Lurer du på når du skal bruke piggdekk eller piggfrie er svaret av NAF at du kan skifte når det er jevnt kaldt og frosten er kommet for å bli. Husk også på å skifte dekk for best veigrep. Dekkenes levetid variere etter kjørestil og kilometer de har syklet.

Piggdekk til sykkel i forskjellige størrelser, prisklasser og modeller.

Piggdekk er en nødvendighet for riktig veigrep for deg som sykler året rundt. Hos sykkelspesialisten Birk Sport finner du et godt utvalg.
Kjøp piggdekk hos sykkelspesialisten Birk Sport