Aktiv

Sykkelhjelm-test: Disse hjelmene gir best beskyttelse

Bilde av en person som har en sort sykkelhjelm på seg som også har et rundt, gult klistremerke som indikerer at hjelmen har MIPS. Personen har på seg Sweet Protection Ripper MIPS-hjelm som er kåret til den beste sykkelhjelmen av Trygg Trafikk og Tryg forsikring. Vi har snakket med spesialrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen, som forklarer hvordan man velger riktig sykkelhjelm.
En god sykkelhjelm er noe alle syklister bør ha! Vi har snakket med Trygg Trafikk som forklarer alt fra hvorfor de anbefaler hjelmer med MIPS, til hvilke de har kåret til de beste på markedet i 2024. (Foto: ABC Startsiden)

Hvilken sykkelhjelm skal man velge, hvordan skal den sitte og hvilken sykkelhjelm er best i test? Vi har snakket med Trygg Trafikk som gir oss svarene!

Bilde av Ann-Helen Hansen fra Trygg Trafikk som forteller hvordan man er sikker på at man velger riktig sykkelhjelm til barn. Hun forteller hvorfor de anbefaler MIPS og hvordan du vet om du har funnet riktig størrelse. Vi har også sett på testene til Trygg Trafikk og NAF og avslører hvilke sykkelhjelmer til barn de kårer til best i test. Sykkelhjelmene som er best i test er Hamax Halo Mips, Lazer Gekko-Mips, Biltema skate barnehjelm Mips og Sweet Protection Ripper Mips JR.
Ann-Helen Hansen fra Trygg Trafikk forteller hvordan du velger riktig sykkelhjelm!

Analyser av data fra sykkelskader behandlet ved Oslo Universitetssykehus viser at risikoen for alvorlig hodeskader ble redusert med 71 prosent ved bruk av sykkelhjelm.

Vi har snakket med spesialrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen, som forklarer hvordan man velger riktig sykkelhjelm. Under finner du også sykkelhjelmene Trygg Trafikk kårer til best i test i 2024.

Her finner du vår samleside med alt du trenger å vite om sykkel, i tillegg til flere smarte tips, produktanbefalinger og sykler som er best i test.

Om Trygg Trafikks sykkelhjelm-test

Trygg Trafikk har sammen med Tryg Forsikring testet sykkelhjelmer for voksne hvor de har lagt vekt på sikkerhet. «Den norske hjelmtesten», som de kaller den, viser hvilke sykkelhjelmer som gir best beskyttelse ved skrå støt.

– Ved skrå støt klarer vi å få testet hvor godt hjelmene beskytter mot rotasjonskrefter. Dette er de mest alvorlige kreftene som oppstår ved et fall og årsaken til at mange får hodeskade/hjernerystelse, forklarer spesialrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen.

Trygg Trafikk sier selv dette om testen:

– I 2024-testen var det ingen av hjelmene som utmerket seg med fem stjerner. Fem av hjelmene fikk fire stjerner og samtlige hadde rotasjonsbeskyttelsen Mips. I 2023 var det to hjelmer som fikk fem stjerner. Hjelmer som oppnår fire og fem stjerner gir god beskyttelse.

Du kan lese hele test-rapporten her.

Hvordan velge sykkelhjelm?

– Når man skal velge sykkelhjelm så bør man finne en hjelm som passer til hodet sitt, alle hoder er ulike og ikke alle hjelmer sitter like godt, forteller Hansen.

Hun forklarer også at det finnes forskjellige hjelmer til ulike bruksområder, men at de fleste hjelmer dekker flere bruksområder. Du kan derfor velge den hjelmen du liker best og føler deg mest komfortabel i, ifølge Hansen.

– Vi anbefaler derimot å velge en sykkelhjelm med rotasjonsbeskyttelsen «Mips», legger hun til.

best i test
Sweet Protection Trailblazer MIPS

Sweet Protection Trailblazer MIPS

Får fem stjerner i Trygg Trafikks sykkelhjelm-test. Samlet risiko for hjernerystelse på 19,28 prosent ved skrå støt.
Sjekk prisen hos Anton Sport Sjekk prisen hos Milrab

Her forklarer vi forresten hvordan du velger sykkelhjelm til elsykkel.

Hva er Mips, og hvordan fungerer det?

Nærbilde av en sort sykkelhjelm som har et gult, rundt klitremerke som indikerer at sykkelhjelmen har MIPS. Vi har snakket med spesialrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen, som forklarer hvordan man velger riktig sykkelhjelm.
Sykkelhjelm med MIPS

Mips er en forkortelse for Multi-directional Impact Protection System og er en form for rotasjonsbeskyttelse som finnes i mange sykkelhjelmer. Har hjelmen din denne beskyttelsen er den markert med et gult merke.

– Mips er et tynt skall som ligger inne i hjelmen, som gjør at hodet kan fortsette på bevegelsesen etter et sammenstøt/fall. Da går mer av belastningen inn i hjelmen og Mips-laget, og du får mindre belastning på hjernen, forklarer Hansen.

best i test
Sweet Protection Ripper MIPS

Sweet Protection Ripper MIPS

Får fem stjerner i Trygg Trafikks sykkelhjelm-test. Samlet risiko for hjernerystelse på 19,91 prosent ved skrå støt.
Sjekk prisen hos Anton Sport Sjekk prisen hos Sportsnett

Her finner du sykkelhjelmene som er best i test til barn.

Har pris noe å si på kvaliteten på en sykkelhjelm?

Mange tenker gjerne at jo dyrere et produkt er, desto bedre er det også. Dette trenger ikke nødvendigvis å stemme når det kommer til sykkelhjelmer.

– Vi ser ikke på pris når vi tester, vi er kun opptatt av sikkerhet. Hjelmer med Mips kan være noe dyrere enn hjelmer uten, men det er verdt å betale ekstra for sikkerhet. Det er også mulig å få tak i ganske billige hjelmer med Mips, forteller Hansen om testen Trygg Trafikk har gjort av sykkelhjelmer.

billig
Sykkelhjelm med Mips fra Biltema

Sykkelhjelm med Mips fra Biltema

Får fire stjerner i Trygg Trafikks sykkelhjelm-test. Samlet risiko for hjernerystelse på 23,68 prosent ved skrå støt.

Fås kun kjøpt i Biltemas fysiske butikker

Her avslører vi alle typer sykler som er best i test i 2024!

Hvordan skal sykkelhjelmen sitte på hodet?

Trygg Trafikk og Tryg Forsikring undersøker årlig nordmenns bruk og holdninger knyttet til sykkelhjelm. I 2023 kom det fram at 15 prosent sjelden bruker hjelm, og 13 prosent sier de aldri gjør det.

Er man av dem som er flink til å bruke hjelm er det også viktig at man bruker den riktig for å få fullt utbytte av beskyttelsen.

– Hjelmen skal sitte så stramt at den følger hodets bevegelser når du rister på hodet. Kanten på hjelmen skal være nærmere øyenbrynene enn hårfestet og reimen skal sitte ganske stramt, men ikke ubehagelig, og forme en y under ørene, forklarer Hansen.

Sykler du på elsykkel stilles det litt andre krav til en hjelm. Dette er de beste sykkelhjelmene til elsykkel.