Aktiv

Sykkelhjelm til barn: Slik velger du riktig og disse er best i test

Bilde av en liten jente med en hvit sykkelhjelm til banr på hodet. Den lille jenta har på seg en blå boblejakke, et rosa tyllskjørt, en rosa bukse og svarte sko og holder i en blå sykkel med støttehjul. Hun står ute på et fortau og over bildet er det klistret et bilde av Ann-Helen Hansen fra Trygg Trafikk. Hansen forteller hvordan man er sikker på at man velger riktig sykkelhjelm til barn. Hun forteller hvorfor de anbefaler MIPS og hvordan du vet om du har funnet riktig størrelse. Vi har også sett på testene til Trygg Trafikk og NAF og avslører hvilke sykkelhjelmer til barn de kårer til best i test. Sykkelhjelmene som er best i test er Hamax Halo Mips, Lazer Gekko-Mips, Biltema skate barnehjelm Mips og Sweet Protection Ripper Mips JR.
Med et så stor utvalg er det neimen ikke lett å finne ut hvilken sykkelhjelm man skal gå for til barnet sitt. Vi har derfor spurt Trygg Trafikk hva som kjennetegner en god sykkelhjelm, i tillegg avslører vi hvilke som er best i test! (Foto: Cecilie Aasland (ABC Startsiden) / Morten Brakestad)

Er du på utkikk etter sykkelhjelm til barn? Vi spurte Trygg Trafikk hvordan man velger riktig, og avslører også hvilke de kårer til best i test!

Sykkelhjelm til barn kommer i mange forskjellige varianter, og med både tøffe monster, kule farger og med og uten rotasjonsbeskyttelse som MIPS. Vi forhørte oss med spesialrådgiver, Ann-Helen Hansen fra Trygg Trafikk om hvordan du, i det store utvalget, er sikker på at du velger riktig sykkelhjelm til barn!

Vi avslører også hvilke barnehjelmer Trygg Trafikk og NAF mener er de beste i sine tester av sykkelhjelmer til barn.

Her samler vi alt vi skriver om sykkel, og alt fra best i test-avsløringer og guider til riktig størrelse på sykkel.

Hvordan velger man riktig sykkelhjelm til barn?

Bilde av Ann-Helen Hansen fra Trygg Trafikk som forteller hvordan man er sikker på at man velger riktig sykkelhjelm til barn. Hun forteller hvorfor de anbefaler MIPS og hvordan du vet om du har funnet riktig størrelse. Vi har også sett på testene til Trygg Trafikk og NAF og avslører hvilke sykkelhjelmer til barn de kårer til best i test. Sykkelhjelmene som er best i test er Hamax Halo Mips, Lazer Gekko-Mips, Biltema skate barnehjelm Mips og Sweet Protection Ripper Mips JR.
Ann-Helen Hansen fra Trygg Trafikk forteller hvordan du, i det store utvalget, er sikker på at du velger riktig sykkelhjelm til barn!

– Passform er viktig når du skal velge hjelm. Og her er det ikke noen forskjell fra sykkelhjelmer til voksne. Du skal velge en sykkelhjelm som passer godt på hodet, den må kunne stammes og sitte godt og riktig – selv når barnet rister på hodet.

Hansen forteller at hjelmen skal sitte rett på hodet og være vannrett når du ser den fra siden. Kanten på den skal være nærmere øyenbrynene enn hårfestet. Nærmere bestemt ca. 2 cm over øyenbrynene ifølge Trygg Trafikk.

– Det er også kjekt med et strammehjul i bakhodet slik at du kan stramme den slik at den sitter godt. Reimen som går under haka har en y-form og her skal festepuntet være under øreflippen. Husk å sikre at den er så stram at du bare får plass til to fingre under haka.

– Man bør også gå for en hjelm som har MIPS. Disse sykkelhjelmene har vist seg gjentatte ganger å gjøre det bedre i test.

Hva er MIPS?

– Mips-systemet er et tolagssystem i hjelmer som gir en ekstra beskyttelse for hjernen ved fallulykker. I korthet handler det om at bevegelsesenergien ved sammenstøtet går inn i hjelmen og ikke hodet, skriver Trygg Trafikk

Eksperten forklarer: Slik velger du riktig sykkel til barn.

Hvor lenge varer sykkelhjelmer?

På spørsmål om hvorvidt en sykkelhjelm har en utløpsdato og når den bør byttes, sier Hansen at Trygg Trafikk har en anbefaling til tross for at produsentene opererer med forskjellige utløpsdatoer.

– Vi anbefaler at sykkelhjelmer byttes ut etter ca. 7-10 års bruk.

Hansen forteller at det også er ting som kan skje med sykkelhjelmen som gjør at du umiddelbart må bytte den ut.

– Har hjelmen vært utsatt for kraftig slag eller støt blir støtdempingen brukt opp, og da bør sykkelhjelmen byttes ut umiddelbart. Dette betyr også at man ikke må kjøpe sykkelhjelmer brukt.

Slik velger du riktig størrelse på sykkel til barn: Tabell med alder, år, tommer og størrelse.

Testet sykkelhjelm til barn etter ett kriterium

– Vi har testet sykkelhjelmer etter først og fremst ett kriterium: sikkerhet. Vi har ikke testet etter hverken giftstoffer eller brukervennlighet, men på hvorvidt hjelmen faktisk beskytter om barnet havner i en ulykke, sier Hansen

Hun forteller at de har sett det at rotasjonsbeskyttelse som MIPS, gjør det bedre enn andre sykkelhjelmer.

– Det er ganske stor forskjell i hvor godt forskjellige sykkelhjelmer beskytter, og fordi MIPS gjør det så mye bedre, er grunnen til at vi er så opptatt av å bruke hjelm med MIPS. 

Sykkellås: Vet du egentlig hvordan du låser sykkelen tryggest?

Sykkelhjelm til barn som er best i test hos Trygg Trafikk

Under finner du sykkelhjelmene til barn som får flest poeng hos Trygg Trafikk i 2022. Av 13 testede sykkelhjelmer er det 4 stykker som får 5/5 mulige poeng, og disse er:

  • Hamax Halo Mips
  • Lazer Gekko-Mips
  • Biltema skate barnehjelm Mips
  • Sweet Protection Ripper Mips JR
5/5
Lazer Gekko Mips

Lazer Gekko Mips

Pris nå: 549 kroner hos Bikable
Her får du den til laveste pris
5/5
Sweet Protection Ripper Mips JR

Sweet Protection Ripper Mips JR

Sjekk prisen her

Best i test sykkelhjelm til barn hos NAF

NAF har også testet sykkelhjelmer til barn.

– Testvinneren fra Abus har god kollisjonssikkerhet, god synlighet, god komfort og er brukervennlig, skriver NAF etter å ha testet sykkelhjelmen Abus Youn-I 2.0 i 2022. Sykkelhjelmen kommer ut som testens vinner.

– Med en totalsum på 2,2 får den stempelet “god”, men selv om den er testvinner, så er scoren ikke god nok til å få den beste vurderingen “svært god”, legger NAF til.

Dette må du vite om elsykkel til barn.

best i test
Abus Youn-I 2.0

Abus Youn-I 2.0

Pris nå: 709 kroner hos Sykkelkomponenter
Her får du den til laveste pris

Les mer på våre temasider: