Reise

Sykkelturer i Norge: 7 fantastiske opplevelser

sykkeltur sykkelturer Rallarvegen
Rallarvegen er kanskje landets flotteste sykkeltur. Her går det an å nyte naturen. (Foto: Mari Bareksten - TravelStock)

Vi gir deg 7 forslag til Norges fineste sykkelturer fra sør til nord, våre beste tips enten du planlegger tur med og uten barn.

Mellom Lindesnes i sør og Nordkapp i nord er Norge fylt med flotte sykkelruter gjennom til tider mektige omgivelser. Det fine med å sykle langturer, er at det er helt og holdent deg selv som bestemmer lengden på hver av etappene, hyppigheten av stopp underveis og hvilket tempo det skal gå i.

Ser du etter ny elsykkel? Vi har samlet elsyklene som er kåret til best i test her.

Vi har samlet forslag til en bukett lange sykkelturer – flere med barnevennlige etapper som fint kan gjennomføres av de aller fleste. Her får du også tips til forberedelser i forkant av turer med elsykkel.

Fra Viken til Vestland: Naturskjønne Rallarvegen

Rallarvegen går for å være blant norges flotteste sykkelturer
Rallarvegen følger Bergensbanen fra Haugastøl til Finse. Det er e en sykkeltur du sent vil glemme. (Foto: Sverre Hjørnevik - VisitNorway.com)

Sesong: Midten av juni til slutten av september

Skal du kun på én sykkeltur i år, bør Rallarvegen stå øverst på ønskelisten din. Turveien regnes som Norges vakreste sykkeltur der den bukter seg gjennom vakker natur og nydelig utsikt. Strekningen starter på Haugastøl i Viken og følger Bergensbanen til Finse, Hallingskeid og Myrdal i Vestland fylke.

Navnet har den fått etter rallarene som jobbet med å anlegge Bergensbanen fra 1894 til 1909. De brukte Rallarvegen som anleggsvei for å frakte materialer til byggingen av jernbanen.

Underveis på turen kan du legge inn stopp ved Finse, Fagernut og Grøndalsvatn. Du kan velge om du vil avslutte sykkelturen i Myrdal, men mange fortsetter også turen videre til Flåm.

Rallarvegen – Norges Vakreste Sykkeltur

Sykkeltur langs Ralarvegen i regi av Fjordtours.

Ta turen langs Rallarvegen på den enkle og komfortable måten med alt av praktisk informasjon og rute allerede planlagt av Fjordtours. Her får du lånt sykkel inkludert i prisen, så det eneste du trenger å gjøre er å booke turen og møte opp i Oslo, Bergen, Geilo eller Flåm hvor turen starter.
Fjordtours

Nordland: Andøya rundt

det er mange store naturopplevelser å oppleve fra sykkelsetet på sykkeltur på Hanøya ligger bleik som er en skikkelig naturperle
Langs tettstedet Bleik ti kilometer fra Andenes strekker den vakre, hvite Bleikstranda seg over to kilometer. Fiskeværet er i dag hjem for omkring 400 beboere og du kan fremdeles se det gamle fiskeværets særpregede klyngebebyggelse. (Foto: CH - VisitNorway.com)

Sesong: Mai til september 

Norges 10. største øy ligger helt nord i Vesterålen i Nordland. Den brer seg ut over et areal på 489,67 kvadratkilometer og kan by på en mangfoldig og svært variert natur. Her ligger noen av Norges flotteste strender som på en solrik dag kan gi konkurranse til de du finner sørover i Europa, og flere steder kommer surfere for å ri på bølgene.

Andøya er perfekt for deg som ønsker å tilbringe norgesferien på sykkelsetet eller til fots. Nasjonal turistveg Andøya er en del av Nasjonalsykkelrute 1 som følger hele norskekysten. Den er enkel å sykle på og du kan nyte utsikten mot havet det meste av strekningen.

Vi anbefaler å legge inn et stopp ved utsiktspunktene på Kleivodden og Bukkekjerka. Og skulle du kjenne naturen kalle, så kan du gjøre do-besøket ekstra minneverdig ved å ta turen innom et offentlig toalett som kan ta pusten fra de fleste.

havhusene bleik vesterålen andøya

Havhusene Bleik

Bo opp til 5 personer rett ved sjøkanten på Bleik. Havhusene Bleik ligger midt på stranda og byr på fantastisk utsikt over Atlanterhavet.
Booking.com

Langs Helgelandskysten

sykkeltur på helgelandskysten gir mange fine opplevelser i et naturskjønt område.
Nasjonal turistveg Helgelandskysten er i likhet med Andøya en del av Nasjonal sykkelrute 1 som går langs hele norskekysten. Det er flere lange tunneler som er forbudt for syklende, men takket være alternative ruter og/eller ferger lar dette seg enkelt løse. (Foto: Visit Norway)

Sesong: Mai til oktober 

Blant de 18 strekningene som utgjør de nasjonale turistvegene, er Helgelandskysten den lengste der den strekker seg fra Trøndelag i sør til Salten i nord. National Geographic har kåret dette til en av verdens vakreste turveier, Lonely Planet kaller den obligatorisk for alle som skal på tur nordover i Norge, og den unike kystkulturen nyter verdensarvstatus hos UNESCO.

Underveis krysser du polarsirkelen på 66° nord, og på listen over spesielle naturfenomener finner vi blant annet verdens største tidevannsstrøm Saltstraumen, Norges nest største isbre Svartisen, hullet i Torghatten og fjellformasjonen Sju søstre. Veien følger kystlinjen og underveis sykler du gjennom fjorder og fjell, forbi skjærgårder og øyer ute i havet. Helgelandskysten er en lang og ikke minst krevende strekning å tilbakelegge på sykkel som igjen gjør det nødvendig å dele den opp i flere etapper underveis.

Når du først er i Nord-Norge, bør du sette av tid til å oppleve landsdelen. Vi har samlet mange tips i denne artikkelen.

norsk havbrukssenter Brønnøy

Norsk Havbrukssenter

Lokalisert i Brønnøysund, 8 km fra hurtigrutekaia. Stedet har blant annet restaurant og avgiftsfri parkering.
Booking.com

I Brønnøysund kan du forresten kombinere et besøk ut til Torghatten med overnatting på en av de innbydende rorbuene på Norsk Havbrukssenter.

Vestfold og Telemark: Historisk sus langs Telemarkskanalen

går du lei av sykkelturen kan du alltids bli med en av kanalbåtene langstelemarkskanalen.
Det er tre kanalskip som seiler på kanalen. Veteranskipene M/S Henrik Ibsen og M/S Victoria seiler hele kanalen fra start til slutt hver dag i kanalsesongen. (Foto: Vidar Moløkken / Visit Norway)

Sesong: Mai til september

Telemarkskanalen er navnet på vannveien som går fra Skien til Dalen i Telemark i Vestfold og Telemark fylke. Den er 105 kilometer lang, med 8 sluseanlegg og flere brygger med historiske severdigheter langs hele kanalen. For deg som velger sykkelsetet fremfor å gå om bord på et av de tre kanalskipene, er det et mangfold av sykkelruter, stier og veier å velge mellom underveis.

Stikkordet for sykkelturer langs Telemarkskanalen er historisk sus. Underveis kan du se de gamle sluseanleggene i full drift, og det er fullt mulig å ta med sykkelen ombord i en av de gamle kanalbåtene.

dalen hotel telemark Tokke telemarkskanalen

Dalen Hotel

Dalen Hotel er enden på turen. Det er et fantastisk hotell som får en til å tenke på en staselig kongsgård fra folkeeventyrene.
Booking.com

Rogaland: I vikingenes fotspor langs Nordsjøvegen

nordssjøvegen er i guinnes rekordbok for å være verdens lengste sykkelvei
Visste du forresten at Nordsjøsykkelruta er oppført i Guinness Rekordbok? Ruten er egentlig 6000 kilometer lang og går gjennom Storbritannia, Belgia, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge. Siden 2003 har den hatt status som verdens lengste sammenhengende sykkelrute. (Foto: Monica Larsen, Visit Region Stavanger)

Sesong: Mai til oktober

En av landets mest attraktive sykkelturer går fra Kristiansand i sør til Stavanger og Haugesund i sørvest. Her sykler du på asfalt og gruslagte veier gjennom et landskap fylt med rikelige kulturminner og fantastisk natur. Som dramatiske Jøssingfjorden i Sokndal som byr på en solid stigning, men hvor du belønnes med spektakulær utsikt.

Nasjonal turistveg Jæren inngår som en del av Nordsjøvegen, og strekningen mellom tettstedet Ogna og sognet Bore i Rogaland er for det meste preget av flatt, frodig bondelandskap på den ene siden av veien og det mektige storhavet på den andre.

Over hele Jæren er det tett mellom kultur- og fortidsminner – de eldste skriver seg tilbake til steinalderen for 8000 år siden. Det er også påvist at det har eksistert rike og høyt utviklede samfunn her i form av gravhauger som er datert til å være så mye som 3000 år gamle.

Det er et rikt utvalg av overnattingsmuligheter i naturskjønne omgivelser eller bysentrum underveis, og du kan velge mellom alt fra hoteller og sjarmerende hytter til pensjonater og campingplasser.

Grand Hotel Egersund

Grand Hotel Egersund ligger 100 meter fra havet, i sentrum av Egersund. De kan arrangere guidede fotturer, lakse- og dypvannsfiske samt båtturer med MS Sjødis.
Booking.com

Innlandet: Opplev tre nasjonalparker med Tour de Dovre

sykkelturer i skog og mark tas til et helt nytt nivå i tour de dovre
Den flotte sykkelturen Tour de Dovre går mellom de tre nasjonalparkene Dovrefjell-Sunndalsfjella, Rondane og Dovre. (Foto: Torild Moland / VisitNorway)

Sesong: Starten av juni til midten av oktober

Denne sykkelturen tar deg gjennom noen av de mest majestetiske landskapene Norge har å by på i intet mindre enn tre nasjonalparker: Dovrefjell-Sunndalsfjella, Rondane og Dovre.

Sykkelturen går «Dovrefjell rundt» og selv om det er fullt mulig å sykle begge veier, så velger de fleste å starte på Dombås. Derfra går ruten via Nasjonalparkvegen til Hjerkinn, via Grimsdalen og Dovre, og til Dombås igjen. Dersom du velger å starte i Dombås er det verdt å notere seg at de hardeste motbakkene kommer i starten. Det er derfor lurt å ikke sykle på for full kraft fra starten av.

Den korteste strekningen er rundt 125 kilometer, men hvis du setter av litt tid underveis, så bør du benytte muligheten til å dra på moskussafari, besøke kulturstoppet på Hjerkinn og gå til toppen av Snøhetta.

Selv om den er å betrakte som krevende, så kan du selv fint bestemme hvor lange de enkelte dagsetappene av sykkelturen skal være. Det er nok av overnattingsmuligheter underveis, og skulle du benytte elsykkel så får du ekstra drahjelp som gjør det mer overkommelig å sykle lengre etapper.

Når du først er på Dovre, er det verdt å ta seg en fjelltur. Her får du tips om hvilke fjellsko du bør kjøpe.

Trolltun Hotel

Trolltun ligger nord for Dombås sentrum, ved starten av Nasjonalparkvegen. Trolltun tilbyr overnatting i hytter, hotellrom og vandrerhjem.
Booking.com

Hardanger: Vakker natur fra Utne – Herand – Jondal

Å sykle mellom eplegårdene i hardanger er en forglemmelig tur
(Foto: CH / Visit Norway)

Sesong: Mai til slutten av september.

Vender du nesen vest og mot Hardanger finner du en litt kortere rute, men til gjengjeld like praktfull og vakker. Her kan du følge Hardangerfjorden fra tettstedet Utne, ikke langt fra Odda. 

På en vakker vår- eller sommerdag vil Hardanger kunne trollbinde de fleste. Her sykler du på smale, svingete veier mellom blomstrende frukttrær, blågrønn fjord, trehus og garder. Om du føler for det kan du stoppe for en overnatting langs veien. Alternativt kan sykle hele veien til Herand som tar ca 1,5 time på sykkel. 

Vil du ha en lengre tur kan du fortsette til Jondal og legge bak deg totalt 42 km. Turen er til tider krevende og bratt, men har også flere flate parti og er en rute med mindre trafikk enn andre steder i Hardanger. 

hotell Ullensvang i hardanger eksteriør

Hotel Ullensvang

Familieeide Hotel Ullensvang på Lofthus byr på mektig utsikt mot både Hardangerfjorden og Folgefonna, samtidig som det er utgangspunktet for H.M. Dronning Sonja sin favorittur: Dronningstien.
Booking.com

Anbefalte lenker:

Les mer på våre temasider: