Taktelt på bil: Camping for den eventyrlystne
Med et taktelt på bilen står du mye friere til å finne en plass å overnatte og bilferien blir et helt eget eventyr.
Du så dem kanskje da du reiste rundt i Norge i fjor sommer: Familiene som bare parkerte, vippet opp teltet på taket og la seg til å sove.
Her er tips til 10 fjellturer i Norge
Taktelt, eller biltelt, gjør virkelig bilferien til et helt eget eventyr. De finnes i flere ulike størrelser med både to, tre og fire sengeplasser. Det eneste du må tenke på, er hvorvidt bilen du skal installere teltet på har eller kan ha takstativ. I tillegg må kjøretøyet tåle den samlede vekten av teltet og personene som skal overnatte. Her er tips til sommerferie for familien i bil i siste liten.
Å overnatte i bil har fått et helt eget navn av australiere. Allerede på begynnelsen av 1900-tallet begynte med det de kaller «overlanding». Dette er en form for camping hvor det er reisen i seg selv som er målet, ikke destinasjonen. Australierne begynte til fots og på hesteryggen. Etter hvert ble bilen det viktigste fremkomstmiddelet. Mange velger også å ta med seg en packraft på bilferie.
Om taktelt:
- Hvordan velge taktelt til ditt bruk Les mer her
- Thule Approach M: Best i test med stempelet «best softshell» Les mer her
- Beste «hardshell»-taktelt: Roofnest Sparrow EYE Les mer her
- Mest kompatibel med andre takbokser eller stativ: Thuile Tepui Foothill Les mer her
- Pass på hvor du parkerer Les mer her
Hvordan velge taktelt til ditt bruk
De ulike størrelsene på taktelt stiller ulike krav til selve bilen, som for eksempel antallet personer som kan overnatte og hvor mye plass du har til bagasje.
Før du kjøper taktelt, må du vite hvor mye taklast bilen din er godkjent for. Dette finner du i vognkortet til bilen. Du kan også sjekke instruksjonsboken, eller kontakte bilforhandleren.
Her er noen viktige ting å vurdere:
- Passform og kompatibilitet: Sjekk om takteltet er kompatibelt med din bilmodell og taktype. Sjekk spesifikasjonene og anbefalingene fra produsenten for å sikre en riktig passform.
- Størrelse og kapasitet: Vurder hvor mange personer som skal sove i takteltet og sørg for at det har tilstrekkelig plass til alle. Sjekk også hvor mye vekt takteltet kan bære, spesielt hvis du har planer om å legge til ekstrautstyr eller annet last på taket.
- Kvalitet og holdbarhet: Undersøk materialene som brukes i takteltet og sørg for at de er av høy kvalitet og slitesterke. Teltduk bør være vanntett og motstandsdyktig mot værforhold som regn, sollys og vind. Sømmer og glidelåser bør være solide og pålitelige.
- Enkel oppsett og nedtak: Sjekk hvor enkelt det er å sette opp og ta ned takteltet. Et godt taktelt bør ha en brukervennlig design og raske monteringsmuligheter. Du kan også se etter funksjoner som selvstøttende struktur eller integrerte stige- og støtteben.
- Ventilasjon og isolasjon: Vurder takteltets ventilasjonssystem for å sikre god luftsirkulasjon og redusere kondens. Isolasjonsegenskapene kan også være viktig, spesielt hvis du planlegger å bruke takteltet under kalde forhold.
- Sikkerhet: Sjekk at takteltet har solide festemekanismer og sikkerhetsfunksjoner som forhindrer utilsiktet sammenbrudd eller åpning under bruk. Det bør også være enkelt å sikre teltet forsvarlig til bilen.
- Brukeranmeldelser og omdømme: Les anmeldelser og tilbakemeldinger fra andre brukere for å få innsikt i kundens erfaringer med takteltet du vurderer. Dette kan gi verdifull innsikt i kvalitet, pålitelighet og eventuelle problemer som kan oppstå.
- Pris og garanti: Sammenlign priser på ulike takteltmodeller og vurder hva som tilbys for prisen. Sjekk også produsentens garanti- og servicebetingelser for å sikre deg at du er dekket hvis det skulle oppstå problemer.
Ved å ta hensyn til disse faktorene vil du være bedre rustet til å velge et taktelt som passer dine behov og gir deg en god opplevelse på turen.
Thule Approach M: Best i test med stempelet «best softshell»
Hos Outdoorgearlab er det takteltet Thule Approach M som får tittelen «beste softshell». De skryter av et telt som i motsetning til andre fold-out taktelt bruker fire og ikke tre støttestenger, noe som gjør det ekstra romslig.
– Når det kommer til «softshell»-modeller vil det være vanskelig å slå Thule Approach M, skriver Outdoorgearlab om takteltet fra svenske Thule.
Teltet er stort nok til to til tre personer og passer til alt fra en SUV til en varebil eller sedan.
Thule Approach M
Beste «hardshell»-taktelt: Roofnest Sparrow EYE
Beste «hardshell»-taktelt hos Outdoorgearlab er Roofnest Sparrow EYE.
– Etter å ha vært gjennom alle våre omfattende tester ble det klart at Roofnest Sparrow Eye er en av de beste «hardshell»-takteltene som er tilgjengelige, skriver utstyrsekspertene.
De skryter av et telt som er utrolig enkelt og kjapt å pakke og slå opp, en av de mest komfortable madrassene de har sovet på i et taktelt og en takboks med god plass når teltet er sammenslått.
Mest kompatibel med andre takbokser eller stativ: Thuile Tepui Foothill
For deg som vil ha med sykler, kajakk eller en takboks i tillegg til taktelt mener Gearjunkie at Thule Tepui Foothill er det beste. Dette skriver de i testen sin «de beste takteltene i 2023».
– Thule sin romslige Foothill for to personer er et kompakt taktelt, noe som betyr at det fortsatt er mye plass til sykler, kajakker eller annen last på taket på bilen din, skriver nettsiden.
Thule Tepui Foothill
49 kg. Kapasitet for statisk vekt 181.4 kg.
Pass på hvor du parkerer
I Norge står allemannsretten sterkt og den gir oss rett til å ferdes og oppholde oss i utmark, men det betyr ikke at du kan parkere bilen og slå opp takteltet hvor som helst. Ved rasteplasser, populære utkikkspunkt og andre severdigheter langs norske veier er det ofte satt opp skilt med beskjeden «No camping», nettopp for å unngå trengsel på plasser som er ment for utelukkende korte besøk.
Ute i den frie naturen er det ifølge Friluftsloven to ting som gjelder: Du må campe minst 150 meter fra nærmeste hus eller hytte, og dersom du bli værende i mer enn to døgn så må du ha grunneiers samtykke.